Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΠυρετός προετοιμασίας στους δήμους για την Μεταρρύθμιση

Πυρετός προετοιμασίας στους δήμους για την Μεταρρύθμιση

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Αν και αναμένουν ακόμα από το Υπουργείο Εσωτερικών να τους κοινοποιηθεί το πρότυπο οργανόγραμμα λειτουργίας των τομέων των Ομάδων Εργασίας που έχουν συσταθεί στα πλαίσια της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο οι τοπικές Αρχές της Λεμεσού, έπιασαν δουλειά. Μέσα από συστηματικές συνεδριάσεις, προχωρούν ακόμα και στην λήψη αποφάσεων για διοικητικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα, στοχεύοντας στην ομαλή έναρξη της λειτουργίας των νέων δήμων που με βάση την σχετική νομοθεσία, οι  έξι δήμοι της Λεμεσού μειώνονται κατά δύο.

Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν ο Δήμος Λεμεσού, ο οποίος θα αποτελείται από τους δήμους Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς, καθώς και την κοινότητα Τσερκέζ, ο Δήμος Ανατολικής Λεμεσού, στον οποίο εντάσσονται οι δήμοι Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας και οι κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Ακρούντας, Μαθικολώνης, Μουτταγιάκας, Φοινικαριών, Αρμενοχωρίου, ο Δήμος Πολεμιδιών, στον οποίο εκτός από τον σημερινό δήμο Κάτω Πολεμιδιών θα ενταχθεί και η κοινότητα Πάνω Πολεμιδιών και ο Δήμος Δυτικής Λεμεσού, με έδρα τον Ύψωνα, ο οποίος θα αποτελείται από τον σημερινό ομώνυμο δήμο και τις κοινότητες Ακρωτηρίου, Ασώματου, Επισκοπής, Ερήμης, Καντού, Κολοσσίου, Σωτήρας και Τραχωνίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι τοπικές Αρχές που θα ενταχθούν στους νέους δήμους, θα συνιστούν τα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα.

Οι νέοι σχηματισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν ήδη δημιουργήσει τα Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων τα οποία εκπροσωπούνται από τους δημάρχους και τους προέδρους των κοινοτικών συμβουλίων μαζί με τους υπηρεσιακούς των περιοχών που θα συγχωνευθούν, ενώ κάποιοι έχουν προχωρήσει και στην καταγραφή όλων των σημαντικών δεδομένων τους, έτσι ώστε η ενοποίηση τους να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται.

Έχει τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα και έχουν συσταθεί οι Ομάδες Εργασίας οι οποίες είναι επιφορτισμένες να ασχοληθούν με ζητήματα που αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις, τους προϋπολογισμούς και τα θέματα προσωπικού, όπως μας ανάφερε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, επισημαίνοντας ότι «τώρα αναμένουμε να μας κοινοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ένα οργανόγραμμα για την λειτουργία των τριών τομέων των Ομάδων Εργασίας, στο οποίο θα υποβάλουμε τις παρατηρήσεις μας ώστε να προσαρμοστεί από τον κάθε νέο δήμο ανάλογα με τις δικές του ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες».

Για το περιεχόμενο του πρότυπου οργανογράμματος που ετοιμάζει το Υπουργείο, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας επισημαίνει κάποιες αλλαγές που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να γίνουν από τις ίδιες τις τοπικές Αρχές. Αναφέρει για παράδειγμα, ότι στα Πολεμίδια δεν υπάρχει παραλία σε αντίθεση με τον υπό σύσταση Δήμο Ανατολικής Λεμεσού  που καλύπτεται από 12 χιλιόμετρα παραλίας, οπότε στο οργανόγραμμα δεν θα γίνεται αναφορά σε «υπεύθυνο παράλιας». Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι δήμοι θα πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα την λειτουργία κάποιων υπηρεσιών τους.

Σε στάδιο επαφών και με ζητούμενο να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη στον τρόπο λειτουργίας του νέου δήμου που θα προκύψει με την συγχώνευση τους, βρίσκονται και οι Δήμοι Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς. Στις συναντήσεις που γίνονται, συζητούνται οι τρόποι με τους οποίους εργάζονταν μέχρι τώρα οι δύο δήμοι κι όπως εκτιμά ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου, αυτές οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν σε ένα περίπου εξάμηνο.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η Μέσα Γειτονιά, ως μικρός σε έκταση και πληθυσμό δήμος, ήταν πιο ευέλικτος και νοικοκυρεμένος εξ’ αιτίας των καλών και αποτελεσματικών πρακτικών του. Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει και ο κ. Αντωνίου «αν αποδεχτούν κάποιες πρακτικές που εφαρμόζουμε όλα αυτά χρόνια στην Μέσα Γειτονιά, πιστεύω θα προσεφέρουμε και θα βοηθήσουμε την Λεμεσό και γενικότερα θα ωφεληθεί η νέα δημοτική οντότητα».

Ουσιαστικές προετοιμασίες στον… Δήμο Κουρίου

Σε πιο προχωρημένο στάδιο διεργασιών, παρά τα πολύπλοκα ζητήματα που προκύπτουν, φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στις τοπικές Αρχές οι οποίες θα αποτελέσουν τον Δήμο Δυτικής Λεμεσού ο οποίος, όπως όλα δείχνουν θα πάρει την τελική ονομασία Δήμος Κουρίου, όπως ήταν και η αρχική επιλογή των άμεσα ενδιαφερόμενων.

Όπως μας ανέφερε ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, στα πλαίσια των συσταθέντων Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων, έγιναν ήδη τρεις συνεδρίες των επικεφαλής των εμπλεκόμενων τοπικών Αρχών, και λήφθηκαν μια σειρά από ουσιαστικές αποφάσεις. Ομόφωνα αποφασίστηκε και το όνομα Δήμος Κουρίου για τη νέα διοικητική οντότητα και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα υπάρξει η σχετική επικύρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τονίζοντας την άψογη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους εταίρους, ο κ. Γεωργίου αναφέρει ενδεικτικά ότι «ξεκινήσαμε την απογραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των υπό συγχώνευση Αρχών ώστε να έχουμε μια εικόνα για το τι θα διαθέτει ο νέος δήμος σε υποδομές» ενώ «συζητήσαμε το θέμα του προσωπικού και το πώς θα πρέπει να στελεχωθεί το κάθε δημοτικό διαμέρισμα για να εξυπηρετείται στον καλύτερο δυνατό βαθμό ο πληθυσμός του κάθε διαμερίσματος, με βάση τις αρμοδιότητες της νέας οντότητας».

Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Ύψωνα, στα πλαίσια των συζητήσεων έγινε κατορθωτό να καταρτιστεί και ένα προσχέδιο σε ότι αφορά τα άτομα που θα στελεχώνουν τις υπηρεσίες και αυτήν την περίοδο γίνεται εργασία στο θέμα των συνεργείων που θα χρειαστούν για εξυπηρετούν το σύνολο του πληθυσμού ενώ γίνεται και συζήτηση  για το που θα γίνουν αποθήκες και που θα εδρεύουν τα συνεργεία ώστε να εξυπηρετούν ομάδες κοινοτήτων, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε κοινότητας.

Επιπλέον «ξεκινήσαμε και δουλεύουμε πάνω σε οργανογράμματα για να μπορέσουμε να στήσουμε την διοικητική δομή του δήμου παρόλο που μας ενημέρωσαν από το Υπουργείο ότι θα μας κοινοποιήσουν ένα πρότυπο οργανογράμματος, κάτι όμως που ακόμα δεν έχει γίνει». Πέραν τούτου, έγινε μια καταγραφή και των αναγκών που εκτιμάται  ότι χρειάζονται και στο κομμάτι της διοίκησης ενώ στην τελευταία συνεδρία αποφασίστηκε ότι ο Δήμος του Ύψωνα, θ αρχίσει από το 2023 να εξυπηρετεί τις κοινότητες με υπηρεσίες που θα αγοράζουν οι ίδιες και θα αφορούν το υγειονομικό τομέα, τις τεχνικές υπηρεσίες και την κοινωνική πρόνοια.

Σε ότι αφορά κάποιες άλλες βασικές υπηρεσίες, αποφασίστηκε ότι η Σχολική Εφορεία θα στεγάζεται στο Τραχώνι όπως πιθανόν και η Δημοτική Αστυνομία, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες στο Κολόσσι ενώ θεσμοί όπως το Ανοικτό Σχολείο και το Συμβούλιο Νεολαίας θα επεκταθούν και στις κοινότητες που θα μετέχουν στο νέο δήμο.

Διαβουλεύσεις και με τις Βάσεις

Δεδομένου ότι σημαντικό τμήμα των περιοχών του υπό σύσταση νέου δήμου στην δυτική Λεμεσό, βρίσκονται σε έδαφος που ελέγχεται από τις Βρετανικές Βάσεις, ξεκίνησαν και διαβουλεύσεις με την Διοίκηση των Βάσεων με ζητούμενο, όπως αναφέρει ο κ. Γεωργίου, την «τροποποίηση της δικής τους νομοθεσίας έτσι ώστε να συνταυτίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό με τον νόμο της Δημοκρατίας».

Σχετική ενημέρωση των Βάσεων για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επισημαίνεται, γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ θα γίνουν και  κάποιες αναγκαίες διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Μια σημαντική απόφαση στην οποία ήδη κατέληξαν οι επικεφαλής των υπό συγχώνευση τοπικών Αρχών, αφορά στην διαχείριση της παραλίας του Lady’s Mile που, όπως είναι γνωστό βρίσκεται και αυτή στην σφαίρα επιρροής και ελέγχου των Βάσεων.

Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Ύψωνα, «από τον νέο χρόνο θα αρχίσουμε σαν ενιαία υπηρεσία να στήνουμε κρεβατάκια και να αναβαθμίζουμε την παραλία εγκαθιστώντας ναυαγοσωστικούς πύργους, ράμπες αναπήρων, κάδους ανακύκλωσης και άλλες βασικές υποδομές με στόχο να αναβαθμιστεί η περιοχή και να καταστεί, οικονομικά και άλλως πως, πιο ελκυστική για τον πολύ κόσμο».

Ενημέρωση των κοινοτήτων για αλλαγές που θα προκύψουν

Σε ανάλογη εγρήγορση βρίσκονται και τα Κοινοτικά Συμβούλια τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζονται από τις πρόνοιες της Μεταρρύθμισης.

Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού, Λευτέρης Περικλή, οι δήμοι και οι κοινότητες που συγχωνεύονται έχουν ήδη ξεκινήσει συναντήσεις και συνεδριάσεις μεταξύ τους με σκοπό να ετοιμάσουν την πορεία τους, ώστε το 2024 να είναι έτοιμοι για την ομαλή συμμετοχή τους στους νέους δημοτικούς  σχηματισμούς.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες κοινότητες, προγραμματίζεται να αρχίσουν μέσα στον Οκτώβριο με την συνεργασία και του Υπουργείου Εσωτερικών, επαφές με όλες τις τοπικές Αρχές ώστε μέσα από σειρά περιφερειακών συγκεντρώσεων να γίνει ενημέρωση των ίδιων των κατοίκων για το Επαρχιακό Συμβούλιο και τι ακριβώς περιλαμβάνει η νομοθεσία για τα συμπλέγματα των κοινοτήτων και γενικότερα για το ποιες αλλαγές θα προκύψουν για τις κοινότητες.

Να σημειωθεί ότι, στην Λεμεσό εξακολουθούν να υπάρχουν κοινότητες οι οποίες, με σχετικές αποφάσεις των Συμβουλίων τους, επιμένουν στην αρχική θέση τους και δεν έχουν συγκατανεύσει στην ένταξη τους σε δήμους που δημιουργούνται στην περιοχή τους, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες αν καταργηθεί η οντότητα τους  ως Κοινοτικά Συμβούλια. Προς τούτο επικαλούνται, μεταξύ άλλων, οικονομικές, πολιτιστικές και άλλες ιδιαιτερότητες τους.

Πρόκειται για την κοινότητα Αγίου Τύχωνα που με βάση την Μεταρρύθμιση, εντάσσεται στον νέο Δήμο Ανατολικής Λεμεσού και την κοινότητα Επισκοπής η οποία προβλέπεται να συγχωνευθεί στον Δήμο Δυτικής Λεμεσού. Και οι δύο τοπικές Αρχές είχαν δημοσιοποιήσει τον προσανατολισμό τους να διεκδικήσουν και δικαστικά την επιθυμία τους να συνεχίσουν να λειτουργούν ως αυτόνομα Κοινοτικά Συμβούλια.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, παρόλο που η κοινότητα Επισκοπής δεν συμμετείχε στις μέχρι τώρα συζητήσεις και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και αφορούν στον Δήμο Δυτικής Λεμεσού ή Κουρίου όπου εντάσσεται, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αναθεωρεί την θέση της. Κι αυτό, προφανώς μετά από επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, προς το Κοινοτικό Συμβούλιο, στην οποία επισημαίνεται ότι αποτελεί παρανομία η μη  συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ύψωνα, με επιστολή του ο κοινοτάρχης Επισκοπής, Λεύκιος Προδρόμου, τον ενημέρωσε ότι θα παρευρίσκεται πλέον στις συνεδριάσεις που πραγματοποιούν όλες οι υπόλοιπες Αρχές που θα αποτελέσουν τον νέο δήμο.

Σε ότι αφορά το Κοινοτικό Συμβούλιο  Αγίου Τύχωνα, φαίνεται να εμμένει στην άρνηση του να ενταχθεί στον Δήμο Ανατολικής Λεμεσού, κάτι που κοινοποίησε  και με σχετική επιστολή του στον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Υποδεικνύοντας ότι  για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα πρέπει να ερωτηθεί πρώτα η τοπική κοινωνία, η τοπική Αρχή, επισημαίνει ότι η κοινότητα είναι μια αυτόνομη, αυτοτελής, εύρωστη και αυτάρκης οντότητα, που λειτουργεί με επιτυχία και συνεχή ανάπτυξη εδώ και χρόνια, έχοντας πλήρως οργανωμένη δομή, με πολυετή εμπειρία στην οργάνωση και χειρισμό όλων των τοπικών ζητημάτων, ενώ αποτελεί και την μοναδική κοινότητα παγκύπρια, η οποία λειτουργεί ως αρμόδια Οικοδομική Αρχή.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης