Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΣε άπνοια η Πνευμονολογική Κλινική, χωρίς ανάσα το ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λεμεσού

Σε άπνοια η Πνευμονολογική Κλινική, χωρίς ανάσα το ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λεμεσού

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Αναμφίβολα τα περιστατικά covid και οι αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται για αντιμετώπιση της κατάστασης, συμβάλλουν στην διεύρυνση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν το Νοσοκομείο της Λεμεσού και αφορούν την στελέχωση αλλά και ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό.

Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την γενικότερη αδυναμία που υπάρχει στην διαδικασία εξυπηρέτησης και προσφοράς υπηρεσιών. Κάτι που επισημαίνεται και από τους άμεσα εμπλεκόμενους γιατρούς και νοσηλευτές που υπηρετούν ιδιαίτερα στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αλλά και σε Κλινικές όπως η Πνευμονολογική η οποία αν και αποτελεί την μοναδική Κλινική που λειτουργεί σε όλη Λεμεσό, πάσχει από σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Ειδικότερα, η Πνευμονολογική Κλινική στελεχώνεται σήμερα μόνο με τρεις γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό το οποίος όμως είναι μειωμένο κατά βάρδια. «Με αυτά τα δεδομένα, είναι αδύνατον αυτοί οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντα τους είτε στα εξωτερικά ιατρεία είτε στις ανάγκες που παρουσιάζει σε καθημερινή βάση μια πόλη όπως η Λεμεσός» ανέφερε στο Limαssol today αρμόδια πηγή, τονίζοντας ότι με δεδομένο ακόμα το πρόβλημα της πανδημίας και τις ανάγκες που παρουσιάζονται, θα έπρεπε να ενισχυθεί, τουλάχιστον η Πνευμονολογική Κλινική.

Τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά, αποκαλύπτοντας για πολλοστή φορά τις τρύπες και τις πολύ σοβαρές αδυναμίες που υπάρχουν. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, είναι η περίπτωση 76χρονου με χρόνιο πρόβλημα πνευμονικής και καρδιακής ανεπάρκειας και άλλες σοβαρές παθήσεις ο οποίος μεταφέρθηκε, μετά από υπόδειξη του πνευμονολόγου του στο ΤΑΕΠ, όπου μετά από αναμονή 24 και πλέον ωρών και αφού δεν έτυχε της αναγκαίας περίθαλψης, έφυγε άπραγος.

Όπως μας ανέφερε ο γιος του ασθενούς, ο οποίος προέβη και σε επίσημη καταγγελία στο Υπουργείο Υγείας, ο πατέρας του αφέθηκε να διανυκτερεύσει σε ένα ράντζο περιμένοντας να αδειάσει κρεββάτι για να εισαχθεί στην Πνευμονολογική Κλινική, κάτι όμως που δεν έγινε.
Σύμφωνα με την καταγγελία, σε όλο αυτό το διάστημα της αναμονής του ασθενούς, δεν του είχαν χορηγηθεί τα απαραίτητα φάρμακα για αντιμετώπιση της πολύ ψηλής πίεση που παρουσίαζε αλλά ούτε και η ινσουλίνη του, με αποτέλεσμα να απειληθεί σοβαρά η υγεία του. Μπροστά σε αυτή την αντιμετώπιση, ο 76χρονος παραλήφθηκε από τους οικείους του και μεταφέρθηκε στο σπίτι του, χωρίς μάλιστα κανένας αρμόδιος να αντιληφθεί την αποχώρηση του.

Η αποκλειστική ευθύνη επιρρίπτεται στον ΟΚΥΠΥ

Κάνοντας λόγο για προβλήματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, όχι μόνο στο νοσοκομείο της Λεμεσού αλλά γενικότερα στα κρατικά νοσηλευτήρια, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, μας ανέφερε ότι είναι πάρα πολλές, παρόμοιες και άλλες καταγγελίες που γίνονται για διάφορα απαράδεκτα που συμβαίνουν στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων και αφορούν σε ταλαιπωρία των ασθενών.

Οι καταγγελίες για τα ΤΑΕΠ έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ωστόσο για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί όπως επισημαίνει ο κ. Κουλούμας, δεν φταίνε οι γιατροί ή το νοσηλευτικό προσωπικό. «Για μας η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την διοίκηση του ΟΚΥΠΥ γιατί εδώ και 12 και πλέον μήνες θέτουμε το συγκεκριμένο ζήτημα και ενώ έχουν δεσμευτεί ότι θα οργανωθούν, ότι θα εφαρμόσουν πρωτόκολλα και θα δώσουν λύσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε».

Τα προβλήματα που αφορούν κυρίως στην οργάνωση και την εφαρμογή διαδικασιών εποπτικού ελέγχου, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του ΟΣΑΚ, όσο δεν διευθετούνται και διαιωνίζονται τόσο θα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς δημιουργώντας περαιτέρω επιπτώσεις στην υγεία τους, υποδεικνύοντας ότι εδώ που έχει οδηγηθεί η κατάσταση, θα πρέπει πλέον να παρέμβει η πολιτεία.

«Η Ομοσπονδία, για περισσότερο από ένα χρόνο αναδεικνύει συνεχώς το γεγονός ότι τα θέματα αυτονόμησης των κρατικών νοσοκομείων δεν πάνε καλά και χρειάζεται αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥΠΥ αλλά και σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας και άλλων ενισχυτικών μέτρων» σημειώνει ο Μάριος Κουλούμας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «αν αφεθούν τα πράγματα όπως έχουν σήμερα τότε είναι βέβαιο ότι η επιβίωση των νοσοκομείων μας προδιαγράφεται πολύ δυσοίωνη».

Διαδικασίες που λειτουργούν με «μπακαλοδεύτερο»

Αγανάκτηση και απογοήτευση για τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν, ιδιαίτερα στο ΤΑΕΠ, εκφράζουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι, σε τελευταία ανάλυση, δέχονται όλα τα πυρά και τις διαμαρτυρίες των πολιτών που ταλαιπωρούνται.

Την μεγάλη ευθύνη που βαραίνει το όλο σύστημα για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσοκομεία, επισημαίνει και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας .

Με αφορμή και το περιστατικό με την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκε ο 76χρονος στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λεμεσού, το οποίο όπως ανέφερε θα διερευνηθεί και εάν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ υποδεικνύει ότι «σε αυτή την εξίσωση πρέπει να μπει και ο ΟΚΥΠΥ και το ίδιο το ΓΕΣΥ».

Επισημαίνοντας ότι πολλές φορές έχουν καταγραφεί παρόμοια περιστατικά, ο Σωτήρης Κούμας τονίζει ότι οι ευθύνες του συστήματος είναι τεράστιες καθώς, όπως χαρακτηριστικά υποδεικνύει «οι διαδικασίες λειτουργούν με μπακαλοδεύτερο», εκφράζοντας την θέση ότι δεν μπορούν να μένουν εκτεθειμένοι γιατροί και νοσηλευτές λόγω της μη επάρκειας προσωπικού ή λανθασμένου τρόπου λειτουργίας του συστήματος. Εάν, όπως επισημαίνει, «ο ΟΚΥΠΥ δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης