Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΣημαντικός ο ρόλος της Λεμεσού και του ΤΕΠΑΚ στην ανάπτυξη της ναυτιλίας

Σημαντικός ο ρόλος της Λεμεσού και του ΤΕΠΑΚ στην ανάπτυξη της ναυτιλίας

Η σημασία της Κύπρου ως ναυτιλιακού κόμβου και ειδικότερα η μακρά ναυτική παράδοση της Λεμεσού και η συμβολή της στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, σε συνδυασμό και με τα προγράμματα που αναπτύσσει στον τομέα της ναυτιλίας το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στο ΤΕΠΑΚ η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, Adina Valean.

Συνοδευόμενη από τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, η Ευρωπαία Επίτροπος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί τόσο με τον Πρύτανη και άλλα ακαδημαϊκά και διοικητικά στελέχη του Πανεπιστημίου όσο και με φοιτητές του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, με τους οποίους συζήτησε ιδιαίτερα τις προοπτικές που προσφέρονται αλλά και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος της ναυτιλίας.

Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος, με τα επίπεδα που την χαρακτηρίζουν στον ναυτιλιακό τομέα, διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο στην επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές, στην εισαγωγή καυσίμων χαμηλών εκπομπών για τη ναυτιλία και στο «πρασίνισμα» των λιμανιών και των σχετικών υποδομών τους, η κ. Valean τόνισε ότι οι θαλάσσιες μεταφορές θα πρέπει να συμβάλουν στο να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη.

«Όλα αυτά χρειάζονται καινοτομία και άτομα με υψηλή εξειδίκευση και προσόντα και ανθρώπους σαν κι εσάς», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Κύπρος και η Ευρώπη χρειάζονται ένα εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και αποτελεσματικότητας.

Υποδεικνύοντας την ανάγκη να καταστεί ο ναυτιλιακός τομέας πιο ελκυστικός προκειμένου να τον επιλέγουν οι νέοι και οι νέες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση και η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας μεταμορφώνουν τις μεταφορές, τονίζοντας ότι η επιτυχία του τομέα των μεταφορών της ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα νέα και πιο διαφορετικά μυαλά φέρνουν μαζί τους περισσότερη καινοτομία», τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για εξάλειψη των έμφυλων και άλλων στερεότυπων και προκαταλήψεων που υπάρχουν στον τομέα της ναυτιλίας.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης, Παναγιώτης Ζαφείρης, αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει το ΤΕΠΑΚ, καθώς είναι το μόνο δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Κύπρο που προσφέρει ακαδημαϊκά προγράμματα στον τομέα της ναυτιλίας και ένας από τους βασικούς εταίρους του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, στην καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στον κλάδο της ναυτιλίας και στην εκπαίδευση μελλοντικών επαγγελματιών στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

«Το ακαδημαϊκό μας προσωπικό επιτελεί σημαντικό ερευνητικό έργο που συμβάλλει στο να καταστεί ο ναυτιλιακός τομέας πιο πράσινος, ψηφιακός και βιώσιμος» ανέφερε ο κ. Ζαφείρης, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το ΤΕΠΑΚ είναι ένα από τα οκτώ ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που συναποτελούν την Συμμαχία του EUt+ που στόχο έχει τη δημιουργία ενός κοινού «Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου».

Το ΣΒΑΚ και ο ρόλος του ΤΕΠΑΚ

Στη συνεργασία που διατηρεί το Υπουργείο του με την Ευρωπαία Επίτροπο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία αποτελεί τη στρατηγική της ΕΕ για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, αναφέρθηκε ο Υπουργός ενώ μίλησε και για τα Σχέδια που έχουν γίνει για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το ΣΒΑΚ για τη Λεμεσό, τονίσθηκε από τον Πρύτανη Δρα Ζαφείρη, το ενδιαφέρον και η ετοιμότητα του ΤΕΠΑΚ, ως Πανεπιστημίου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, να συμβάλει στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναπτύσσονται σε σχέση με την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης