Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΣτα όρια τους οι κάτοικοι στο ιστορικό κέντρο από τις παρανομίες και την...

Στα όρια τους οι κάτοικοι στο ιστορικό κέντρο από τις παρανομίες και την ασυδοσία

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

«Ελάτε ένα βράδυ και ιδιαίτερα Παρασκευής και Σαββάτου να περπατήσουμε μαζί  το κέντρο της πόλης για να δούμε πόσο θα αντέξετε…».

Αυτή την πρόσκληση-πρόκληση απηύθυναν στην Αστυνομία αλλά και στον Δήμαρχο Λεμεσού και γενικότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οργανωμένοι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους από τα όσα παράνομα και απαράδεκτα συμβαίνουν έξω και γύρω από τα σπίτια τους.

Η κατάσταση που βιώνουν εδώ και χρόνια, εξ’ αιτίας της ασύδοτης λειτουργίας νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που επιδεικνύουν οι περισσότεροι θαμώνες αλλά και μιας σειράς άλλων επιμέρους προβλημάτων, ήταν στο επίκεντρο της Συνέλευσης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Κατοίκων και Φίλων Ιστορικού Κέντρου, στην παρουσία εκπροσώπων της Αστυνομίας, του Δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Limassol Today - 2 017

Παραθέτοντας την εικόνα που επικρατεί και εκφράζοντας την αγανάκτηση του συνόλου των κατοίκων του κέντρου της πόλης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μελίνα Σχοινή, στιγμάτισε το γεγονός ότι η Αστυνομία και ο Δήμος που είναι οι άμεσα υπεύθυνοι για την πάταξη των παρανομιών και της γενικότερης οχληρίας που καθιστούν ανυπόφορη την ζωή των κατοίκων, επιδεικνύουν προκλητική ανοχή και αδιαφορία, μεταθέτοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διαιωνίζονται.

Limassol Today - 4 009

Εκείνο που ζητούν οι κάτοικοι, όπως ανέφερε η κ. Σχοινή, είναι η κήρυξη της περιοχής του ιστορικού κέντρου της πόλης ως κορεσμένης από χρήσεις, να μην δίνονται άλλες άδειες για μετάδοση μουσικής και να κλείσουν εκείνα τα κέντρα που δεν έχουν πολεοδομική, οικοδομική ή άλλες άδειες.

Limassol Today - 3 00b 1

Στην έντονη συζήτηση που έγινε, οι κάτοικοι, ανέφεραν εμφαντικά ότι κατέληξαν να αγωνίζονται για τα αυτονόητα… να υπάρχει δηλαδή καθαριότητα στην πόλη και το κυριότερο απ’ όλα να μπορούν να κοιμούνται ήσυχα και με ασφάλεια.

Η ηχορύπανση στην περιοχή της πλατείας Σαριπόλου αλλά και γενικότερα στο κέντρο της πόλης, ιδιαίτερα τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, όπως τόνισαν.

«Είναι τραγική από τα υπερβολικά ντεσιμπέλ που εκπέμπονται λόγω της μουσικής και της φασαρίας από τα διάφορα κέντρα και μπαράκια, αλλά και των τροχοφόρων που σταθμεύουν μπροστά στις εισόδους των σπιτιών τους «αλλά ποιος τολμά να τους ζητήσει να τα μετακινήσουν…»

Ένα ερώτημα που έθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής είναι αν αναρωτήθηκαν ποτέ οι υπεύθυνοι του Δήμου ή οποιασδήποτε άλλης αρμόδιας Αρχής, είναι «πώς μπορεί με αυτά τα δεδομένα να διατηρηθεί η ζωή στο κέντρο της πόλης με την παρουσία κατοίκων και όχι μόνο θαμώνων που διασκεδάζουν, μεθούν και δημιουργούν προβλήματα…»

Οι κάτοικοι επισημαίνουν επιπλέον και τον σοβαρό κίνδυνο που ελλοχεύει σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής ή του Σαββάτου αφού, όπως υποδεικνύουν, λόγω του συνωστισμού ανθρώπων και οχημάτων που καλύπτουν δρόμους και άλλους δημοσίους χώρους, δεν θα είναι εύκολη και έγκαιρη η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Σε παρέμβαση του εκπρόσωπος της Αστυνομίας και αναφερόμενος ειδικά στο πρόβλημα της ηχορύπανσης, υπέδειξε ότι με νομοθεσία του 2017, ο έλεγχος της ηχορύπανσης μετατέθηκε από την Αστυνομία στις Τοπικές Αρχές οι υπηρεσίες των οποίων όμως δεν εργάζονται μετά τις 3 το μεσημέρι. Θα πρέπει ο Δήμος, όπως είπε, να καταρτίσει ένα πρόγραμμα δράσης και όπου θεωρεί ότι χρειάζεται και την συνδρομή της Αστυνομίας, θα την έχει.

Limassol Today - 1 016

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, δηλώνοντας κατανόηση στα παράπονα των κατοίκων του κέντρου τα πόλης, ανέφερε ότι 11 νυχτερινά κέντρα που έχει διαπιστωθεί ότι παρανομούν με διάφορους τρόπους, έχουν καταγραφεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να οδηγηθούν στο δικαστήριο. Μέχρι τη εκδίκαση των υποθέσεων, όπως είπε, ο Δήμος θα ζητήσει την έκδοση διαταγμάτων αναστολής της λειτουργίας τους.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης