Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΣτους δρόμους του ΣΒΑΚ κινείται ο Ύψωνας με την έναρξη των κυκλικών...

Στους δρόμους του ΣΒΑΚ κινείται ο Ύψωνας με την έναρξη των κυκλικών αστικών διαδρομών

Ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, έκανε λόγο για μια «σημαδιακή μέρα για τις δημόσιες μεταφορές»

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Με αποφασιστικότητα και σωστό προγραμματισμό μπορεί να εφαρμοστεί η βιώσιμη αστική κινητικότητα κι αυτό κάνει στην πράξη ο Δήμος Ύψωνα στον οποίο ξεκινούν από σήμερα να τίθενται σε λειτουργία οι κυκλικές διαδρομές με την χρήση των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων της ΕΜΕΛ.

Αναλύοντας το πρόγραμμα της υπηρεσίας «Circular Green», στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών και του Διευθυντή της ΕΜΕΛ, ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, έκανε λόγο για μια «σημαδιακή μέρα για τις δημόσιες μεταφορές», επισήμανε ότι η όλη πρωτοβουλία έχει ως κύριο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των γονέων κατά τις απογευματινές ώρες αφού κατά κύριο λόγο η διαδρομή έχει σχεδιαστεί ώστε να περνά δίπλα ή σε μικρή απόσταση από όλα τα σχολεία, τα φροντιστήρια  και διάφορες άλλες σχολές που λειτουργούν στην επικράτεια του Δήμου.

Ο σχεδιασμός αυτού του προγράμματος ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια όταν άρχισε να παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ιδιωτικών αυτοκινήτων σε όλες τις περιοχές του Δήμου κι αυτό ως συνέπεια της μεγάλης οικοδομικής και πληθυσμιακής αύξησης, όχι μόνο στον Ύψωνα αλλά και στις γειτονικές κοινότητες.

Limassol Today - 4 5
Δήμος Ύψωνα – Υπουργός Μεταφορών – Κυκλικές διαδρομές

Η εφαρμογή της κυκλικής διαδρομής, όπως τόνισε ο κ. Γεωργίου,  θα αποτελέσει την καλύτερη εναλλακτική λύση στις συνεχώς αυξημένες ανάγκες των απογευματινών διακινήσεων των μαθητών αλλά και γενικότερα των πολιτών, επισημαίνοντας ότι ενώ το έργο είχε σχεδιαστεί αρχικά για να εφαρμοστεί από τον ίδιο τον Δήμο, στις διεργασίες που έγιναν με την ΕΜΕΛ διαφάνηκε ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να εντασσόταν στις αστικές συγκοινωνίες και τα χρήματα που θα επένδυε ο Δήμος για την υπηρεσία των λεωφορείων, να τα επενδύσει σε υποδομές όπως οι στάσεις και τα στέγαστρα των λεωφορείων και η αναβάθμιση των πεζοδρομίων ώστε να είναι προσβάσιμα  από όλους τους πολίτες.

Στην πρώτη  φάση η υπηρεσία όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, θα λειτουργήσει προς μια κατεύθυνση κατά τους δείκτες του ρολογιού με 25λεπτα διαστήματα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σε όσους πάνε φροντιστήρια να φτάνουν έγκαιρα στον προορισμό τους.

Στην δεύτερη φάση, η οποία υπολογίζεται να αρχίσει μέσα στον Δεκέμβριο, θα ενταχθεί και η αντίθετη κατεύθυνση, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των λεωφορείων αλλά και την ευκολία στις μετακινήσεις εντός του Δήμου.

Limassol Today - 3 8
Δήμος Ύψωνα – Υπουργός Μεταφορών – Κυκλικές διαδρομές

Για το  νέο πρόγραμμα αστικής διακίνησης έχουν ήδη ενημερωθεί οι δημότες ενώ ετοιμάζεται ενημερωτικό υλικό που θα αποσταλεί στα σχολεία μέσα στις επόμενες μέρες. Σύντομα όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

65 στάσεις με σύγχρονες προδιαγραφές

Στις διαδρομές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, εντάσσονται 65 συνολικά στάσεις λεωφορείων με στέγαστρα όπου αυτό είναι δυνατόν, τα οποία ήδη κατασκευάζονται με κόστος 5000 ευρώ το καθένα και με οικονομική συνεισφορά και του Υπουργείου Μεταφορών. Τα πρώτα 10 στέγαστρα θα τοποθετηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου  θα κατασκευαστούν άλλα 12.

Τα στέγαστρα στις στάσεις λεωφορείων θα είναι καλυμμένα και από τις τρεις πλευρές ώστε να προστατεύονται οι πολίτες από τις καιρικές συνθήκες και θα διαθέτουν ενσωματωμένους φορτιστές κινητών τηλεφώνων αλλά και σκούτερ και ηλεκτρικών ποδηλάτων που, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργίου, αποτελούν μια ακόμα εναλλακτική λύση στην διακίνηση την οποία προωθεί ο Δήμος.

Limassol Today - Dav
dav

Ελάχιστο το κόστος εισιτηρίων

Σε ότι αφορά το κόστος, αυτό έχει καθοριστεί για παιδιά μέχρι 18 χρόνων στα 10 ευρώ μηνιαίως, με δυνατότητα μείωσης μέσα από την αγορά τριμηνιαίων, εξαμηνιαίων και χρονιαίων καρτών, ενώ όσα παιδιά διαθέτουν ήδη κάρτα που χρησιμοποιούν για μεταφορά από και προς το σχολείο, μπορούν να την χρησιμοποιήσουν στην νέα υπηρεσία χωρίς επιπλέον κόστος.

Για συνταξιούχους και φοιτητές το κόστος ανέρχεται στα 20 ευρώ, ενώ για τον γενικό πληθυσμό, το κόστος μιας διαδρομής ανέρχεται στο 1,5 ευρώ και το μηνιαίο εισιτήριο στα 40 ευρώ.

Οι μηνιαίες και τριμηνιαίες κάρτες για μαθητές μπορούν να αγοραστούν από το λεωφορείο, όπως και το εισιτήριο μονής διαδρομής, ενώ οι υπόλοιπες κάρτες μπορούν να αγοραστούν από τα γραφεία της ΕΜΕΛ στον σταθμό μετεπιβίβασης, στο παλιό νοσοκομείο και ακολούθως να πιστώνονται μέσω της εφαρμογής «Motion», είτε στα σημεία εξυπηρέτησης επιβατών της ΕΜΕΛ, είτε μέσω του διαδικτύου, από την σελίδα της JCC.

Βεβαιότητα για την επιτυχία της πρωτοβουλίας

Την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα των κυκλικών διαδρομών στον Ύψωνα θα βρει ανταπόκριση όχι μόνο από τους μαθητές αλλά γενικότερα από τους πολίτες, εξέφρασαν τόσο ο Υπουργός Μεταφορών όσο και ο Διευθυντής της ΕΜΕΛ.

«Είναι σίγουρα μια δράση προς τη σωστή κατεύθυνση, που θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους και βοηθά στην πιο εύκολη μετακίνηση των παιδιών», ανέφερε ο Αλέξης Βαφεάδης, σημειώνοντας ότι αν το εγχείρημα πετύχει, θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές.

Θα υπάρξει, όπως υπέδειξε, σημαντική μείωση στη συμφόρηση στους δρόμους αλλά και στους ρύπους και «θα δώσει πίσω στους κατοίκους τον χρόνο που χάνουν στις μετακινήσεις τους», επισημαίνοντας ότι, «για την αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου και τη μείωση των ρύπων, το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που πρέπει να τα συνδυάσουμε με την μικροκινητικότητα, όπως τα ποδήλατα και τα σκούτερ».

Από τη πλευρά του ο Διευθυντής της ΕΜΕΛ Γιώργος Κυριάκου, τόνισε ιδιαίτερα τις «προοπτικές που δημιουργούνται όταν το κεντρικό κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ανάδοχος των μεταφορών συνεργάζονται αρμονικά».

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης