Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΣΥΝΟΙΚΙΕΣΜόνο στα λόγια η καθαριότητα για τη Λεμεσό

Μόνο στα λόγια η καθαριότητα για τη Λεμεσό

Αν κάνει κάποιος μια βόλτα στη πόλη και κυρίως στις συνοικίες όπου είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα καταγράψει σε όλο της το μεγαλείο την έλλειψη της απαιτούμενης μέριμνας, έτσι ώστε να μπορεί σήμερα η Λεμεσός να υπερηφανεύεται για τα επίπεδα καθαριότητας και ευπρεπισμού της.

Η καταθλιπτική όσο και εξοργιστική εικόνα της βρωμιάς που παρουσιάζουν οι γειτονιές της πόλης αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και σημεία του κέντρου, επιβεβαιώνει την γενικότερη εκτίμηση που υπάρχει. Ότι δηλαδή, κάποιοι στο Δήμο Λεμεσού, έχουν αναγάγει σε επιστήμη, τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για έργα που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη ή που προγραμματίζονται να γίνουν. Έργα και δράσεις τα οποία αναμφίβολα τα χρειάζεται η πόλη για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Όμως τα όσα έχουν εξαγγελθεί κατά καιρούς και αφορούν ειδικά τα θέματα καθαριότητας, πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.

Είδαμε πριν από ένα και πλέον μήνα, τον ίδιο τον Δήμαρχο να βγαίνει στο χώρο στάθμευσης του Εναερίου, πλαισιωμένος από Συμβούλους και φωτογράφους (όπως συνήθως αρέσκεται), και στα πλαίσια παραλαβής δέκα χειροκίνητων σαρώθρων που χορηγήθηκαν από την φαρμακοβιομηχανία Remedica, να εξαγγέλλει την έναρξη της εκστρατείας «Καθαρή Λεμεσός».

Παρουσιάζοντας τη νέα δωρεά προς τον Δήμο αλλά και τον υφιστάμενο μηχανοκίνητο εξοπλισμό (φρεσκαρισμένο με καινούργιες πινακίδες και λογότυπα), ο κ. Νικολαΐδης έκανε λόγο για μια «διαρκή εκστρατεία καθαριότητας» και ρίχνοντας το σύνθημα «Φροντίζουμε όλοι μαζί για την καθαριότητα της πόλης που αγαπάμε», ανέφερε ως  στόχο «την ουσιαστική βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την εντατικοποίηση και ενίσχυση της δημοτικής μηχανής».

Αναλύοντας δε αυτή την «διαρκεί εκστρατεία καθαριότητας», ο Δήμαρχος έκανε αναφορά σε μια σειρά από παράλληλες δράσεις που, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

· Ενίσχυση του προσωπικού του Δήμου στον οδοκαθαρισμό

· Αντικατάσταση παλαιού και αγορά νέου εξοπλισμού του Τμήματος Καθαριότητας

· Σκυβαλοφόρα

· Ηλεκτροκίνητα μεγάλα σάρωθρα

· Χειροκίνητα σάρωθρα

· Πιεστικά για την καθαριότητα των δρόμων και πεζοδρομίων

· Αγορά νέων κάδων απορριμμάτων για δημόσιους χώρους

· Επιδότηση αγοράς οικιακών κάδων απορριμμάτων

· Εγκατάσταση μεγάλων Αυτόματων Μηχανικών Κομποστοποιητών σε χώρους παραγωγής βιολογικών αποβλήτων

· Εγκατάσταση (εντός του 2021) σε επιλεγμένα σημεία της πόλης βυθιζόμενων και ημιβυθιζόμενων κάδων, συμπιεστών και συμπιεστών χάρτου, και συναφούς εξοπλισμού

· Έναρξη (εντός του 2021) προγράμματος χωριστής συλλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων «Πληρώνω Όσο Πετώ – ΠΟΠ» με προπληρωμένη σακούλα.

Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, παρά σε προεκλογική παράσταση παραπέμπει αυτή η «διαρκής εκστρατεία καθαριότητας». Έτσι τουλάχιστον την εισπράττει ο  κόσμος που ζει στις γειτονιές και βιώνει τα τελευταία χρόνια μια καθημερινή απαράδεκτη κατάσταση, καθώς η καθαριότητα αντικατοπτρίζεται στις σωρούς των σκουπιδιών που ξεχειλίζουν από τους κάδους και απλώνονται στα πεζοδρόμια ή που αφήνονται οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί που πρέπει.

Ακόμα και υπόγειοι ή ημιυπόγειοι χώροι κατοικημένων κτηριακών συγκροτημάτων, είναι πνιγμένοι στα σκουπίδια, τα οποία κανένας δεν ενδιαφέρεται για την συλλογή και απομάκρυνση τους. Μια κατάσταση την οποία δεν έχει αγγίξει καμιά εκστρατεία, από τις τόσες που εξαγγέλθηκαν μέχρι σήμερα.

Αν έμπαινε στον κόπο ο Δήμαρχος να κάνει μια περιδιάβαση σε όλες τις συνοικίες της Λεμεσού, θα είχε την ευκαιρία να δει κατάματα την πραγματικότητα. Ας κινηθεί, για παράδειγμα, προς την περιοχή της NAAFI. Μια περιοχή πυκνοκατοικημένη αλλά και με εμπορική δραστηριότητα, όπου η καθαριότητα αποτελεί άγνωστη έννοια.

Αρκεί μόνο να κάνει ο κ. Νικολαΐδης, μια βόλτα γύρω αλλά και στους ανοικτούς κοινόχρηστους χώρους του πολυσυζητημένου για τα γενικότερα προβλήματα που το χαρακτηρίζουν, FYSCO LOTUS PLAZA.

Ένα κτηριακό κατοικημένο αχούρι, πνιγμένο στα σκουπίδια που συνιστούν όχι μόνο εστία μόλυνσης αλλά και μια συνεχή απειλή για πυρκαγιά ή άλλες επικίνδυνες καταστάσεις.

Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος, ιδού και το πήδημα… Εκτός και αν οι εξαγγελίες για εκστρατείες και δράσεις, είναι όντως, όπως πιστεύει οπούς κόσμος, για το θεαθήναι..

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης