Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΣΥΝΟΙΚΙΕΣΟι κάτοικοι Αγίου Σπυρίδωνα αντιδρούν στην Πράσινη Γειτονιά

Οι κάτοικοι Αγίου Σπυρίδωνα αντιδρούν στην Πράσινη Γειτονιά

Η απόφαση του Δήμου Λεμεσού να προχωρήσει σε σχεδιασμό, προκήρυξη προσφορών και τελικά σε έναρξη κατασκευαστικών εργασιών για δημιουργία «Πράσινης Γειτονιάς» σε κάποια σημεία της περιοχής Αγίου Σπυρίδωνα, έχει προκαλέσει τις έντονες αναδράσεις των κατοίκων που επηρεάζονται. Κι αυτό, επειδή δεν προηγήθηκε σε βάθος μελέτη των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων που παρουσιάζει η περιοχή αλλά και δεν έγινε καμιά ουσιαστική διαβούλευση με τους ίδιους τους κατοίκους.

«Όλα έγιναν ερήμην μας» όπως αναφέρουν σε επιστολή προς τον Δήμαρχο, επισημαίνοντας στον κ. Νικολαΐδη ότι «θα έπρεπε να φροντίσετε  να γίνει τοπικά μια ευρεία σύσκεψη ή να επισκεφτείτε εσείς προσωπικά με αριθμό Δημοτικών σας Σύμβουλων και να δείτε από μόνοι σας τα προβλήματα που υπάρχουν και μετά να διαβουλευθείτε με τους τεχνικούς και άλλους συμβούλους σας  εάν αυτό το έργο θα δημιουργήσει πράγματι  καλύτερες συνθήκες ζωής των κατοίκων ή χειρότερες». Στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και ζητείται να  επανεξεταστούν οι σχεδιασμοί του Δήμου.

Μιλώντας στο Limassol-today, ο Πάμπος Κυριάκου, ως εκπρόσωπος των κατοίκων που αντιδρούν, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η συνοικία Αγίου Σπυρίδωνα είναι μια Μεικτή Βιομηχανική, Βιοτεχνική και Οικιστική περιοχή όπου, πέραν των υπεραγορών και αλλων εμπορικών καταστημάτων, λειτουργούν δεκάδες γκαράζ, βαφεία, ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων αλλά και πολλά ξυλουργεία ενώ επιπλέον υπάρχουν σε μια μικρή ακτίνα τρία μεγάλα μπόντετ που δέχονται καθημερινά μεγάλα φορτηγά με εμπορευματοκιβώτια. Στην ίδια περιοχή, λειτουργεί και το 8ο Δημοτικό Σχολείο όπου κατά την διάρκεια της σχολικής περιόδου δέχεται καθημερινά 100-150 αυτοκίνητα για την μεταφορά και παραλαβή μαθητών ενώ δίπλα υπάρχει πάρκο στο οποίο τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός και περιποίηση.

«Με όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα αλλά και μόνο από το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι και βιομηχανική θα έπρεπε από μόνο του να αποτρέψει την απόφαση του Δήμου για δημιουργία Πράσινης Γειτονιάς» επισημαίνει ο κ. Κυριάκου, αναφέροντας ότι  έχει υποδειχθεί στον Δήμαρχο ότι αν πραγματικά επιδιώκεται η αναμόρφωση της συνοικίας προς το καλύτερο και η μετατροπή της σε πραγματική «Πράσινη  Γειτονιά» ώστε  να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων, τότε θα πρέπει να γίνουν δυο βασικά πράγματα. «Το ένα είναι να αφαιρέσει ο Δήμος τις άδειες αρκετών εργαστηρίων και άλλων επαγγελματικών υποστατικών που λειτουργούν ίσως παράνομα στην περιοχή και το δεύτερο και πλέον σημαντικό να λυθεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα στάθμευσης». 

Τονίζεται ιδιαίτερα από τους κατοίκους η ανησυχία τους από το γεγονός ότι στα πλαίσια των σχεδίων που προωθεί ο Δήμος για  τη δημιουργία «Πράσινης Γειτονιάς» προβλέπονται μονοδρομήσεις και διαπλάτυνση πεζοδρομίων, κάτι που αν τελικά εφαρμοστεί, θα μετατρέψει όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε «κόλαση την καθημερινότητα και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους που θα είναι αναγκασμένοι να αφήνουν τα αυτοκίνητα τους σε μακρινή απόσταση από τα σπίτια τους».

Οι ανησυχίες και οι εισηγήσεις των κατοίκων για τα όσα οι ίδιοι θωρούν απαραίτητα να γίνουν για την πραγματική βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην συνοικία τους, διαβιβάστηκαν στον Δήμαρχο και σε συνάντηση που είχε μαζί του ο εκπρόσωπος των κατοίκων. Όπως μας ανέφερε ο κ. Κυριάκου, «ο κ. Νικολαΐδης έδειξε ότι αντιλήφθηκε κάποια πράγματα γι’ αυτό και διευθετήθηκε επίσκεψη στην περιοχή από μηχανικό του Δήμου για να δούμε από κοντά κάποια ζητήματα, με την ελπίδα ότι θα ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις και εισηγήσεις μας για το τι πραγματικά χρειάζεται να αλλάξει στην συνοικία του Αγίου Σπυρίδωνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική ιδέα για τα δημιουργία «Πράσινης Γειτονιάς» στον Άγιο Σπυρίδωνα μαζί με ένα πρώτο σχεδιασμό, υποβλήθηκε από τις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου γύρω στο 2000, στον τότε δήμαρχο Δημήτρη Κοντίδη, ο οποίος διαβουλεύτηκε επί του θέματος με τα οργανωμένα σύνολα και παράγοντες της συνοικίας αλλά και στελέχη του Δήμου.

Η διαπίστωση, όμως, μιας σειράς προβλημάτων και δυσκολιών, όπως τις παραθέτουν και σήμερα οι κάτοικοι, έπεισαν τον κ. Κοντίδη ότι ο προτεινόμενος σχεδιασμός δεν μπορούσε να προχωρήσει κι ως εκ τούτου η ιδέα εγκαταλείφθηκε.

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης