Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΣΥΝΟΙΚΙΕΣΣκουπιδότοπος σε γειτονιά της πόλης με την ανοχή του Δήμου Λεμεσού

Σκουπιδότοπος σε γειτονιά της πόλης με την ανοχή του Δήμου Λεμεσού

Πως θα νιώθατε αν κάθε μέρα που ανοίγετε την πόρτα σας το πρωί, θα παίρνατε την πρώτη «καλημέρα» από μια στοίβα από σκουπίδια; Και πως θα αντιδρούσατε αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου σας, αντιμετώπιζαν με προκλητική αδιαφορία τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες σας για την εικόνα που παρουσιάζει η γειτονιά σας;

Οι κάτοικοι, πάντως, της οδού Ιωάννη Γρυπάρη (νότια της λεωφόρου Μισιαούλη και Καβάζογλου στην συνοικία Αγίου Ιωάννη), έχουν φτάσει στα όρια της υπομονής τους με αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην γειτονιά τους και έχουν απευθυνθεί με επιστολή-τελεσίγραφο προς τον Δήμο Λεμεσού.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, έχει να κάνει με τον σκουπιδότοπο που έχει δημιουργηθεί στην αυλή ενός παλιού σπιτιού, ως αποτέλεσμα της μανίας ενός ανθρώπου να μαζεύει τα οικιακά σκουπίδια της περιοχής και ό,τι άλλο βρίσκει στο δρόμο του, ανενόχλητος από κάθε αρμόδια Αρχή ή Υπηρεσία.

Οι περίοικοι που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση, με διαβήματα τους προς τον Δήμο Λεμεσού, ζήτησαν επανειλημμένα την παρέμβαση του, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα αφού η ανάληψη ευθύνης από την Τοπική Αρχή, περιορίστηκε σε κάποιες προφορικές συστάσεις προς τον πρόξενο του προβλήματος.

Limassol Today - 4 (002)

Εκφράζοντας την αγανάκτηση τους οι άμεσα επηρεαζόμενοι κάτοικοι, τονίζουν ότι το θέμα αφορά πρωτίστως τη δημόσια υγεία αλλά και ζητήματα οπτικής ρύπανσης και κακοσμίας στην περιοχή, φαινόμενα που θα ενταθούν στους επερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των θερμοκρασιών αλλά και των τρωκτικών.

Σε μια τελευταία τους επιστολή προ τους στον Δήμο, με κοινοποίηση και στις Υγειονομικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας οι κάτοικοι εκφράζουν την πρόθεση τους να προχωρήσουν με νομικά μέτρα τόσο εναντίον τόσο του ανθρώπου που δημιουργεί το πρόβλημα όσο και εναντίον του Δήμου Λεμεσού, «καθότι θεωρούμε ότι δεν έχετε λάβει τα δέοντα μέτρα από πλευράς σας εγκαίρως δια την οριστική επίλυση του ζητήματος αυτού και διά την προφύλαξη των νομότυπων κατοίκων της περιοχής. Είναι έκδηλο ότι η συμπεριφορά σας αυτή ενθαρρύνει τον εν λόγω ρακοσυλλέκτη να προχωρεί απρόσκοπτα στο έργο του».

Μιλώντας στο Limassol-today εκ μέρους της Διαχειριστικής Επιτροπής πολυκατοικίας της οδό Ιωάννη Γρυπάρη, ο κ. Σίμος Κωνσταντινίδης, αναφέρει ότι όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει το πρόβλημα, γίνονταν παράπονα προς τον Δήμο, «έρχονταν και καθάριζαν αλλά μετά από λίγες μέρες πάλι τα ίδια μέχρι σήμερα… Η τελευταία φορά που έγινε καθαρισμός ήταν μέσα στο 2020 και πήραμε υπόσχεση από τον Δήμο ότι το πρόβλημα λύθηκε οριστικά, χωρίς όμως να λυθεί».

Limassol Today - 2 (004)

Περιγράφοντας το τι ακριβώς συμβαίνει, αναφέρει ότι «ο άνθρωπος αυτός περιμένει και μόλις κατεβάσουμε τα σκουπίδια τρέχει, τα αρπάζει και τα στοιβάζει στην αυλή του μαζί με ότι άλλο άχρηστο συγκεντρώνει προφανώς από αλλού…» κι όπως καταγγέλλει «οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, παρόλα τα διαβήματα μας δεν έχει κάνει το παραμικρό, ούτε καν ήρθαν να δουν αυτό που γίνεται…».

Το πρόβλημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί  κανείς ότι αυτός ο σκουπιδότοπος, αυτή η εστία μόλυνσης, γειτνιάζει με το 9ο Γυμνάσιο αλλά και το Λύκειο όπου διακινούνται καθημερινά εκατοντάδες παιδιά, γεγονός που κατά καιρούς δημιουργεί και αντιδράσεις τόσο από γονείς όσο και από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία, χωρίς όμως κανενός να ιδρώνει το αυτί.

Όπως υποδεικνύουν οι επηρεαζόμενοι «πέραν από την υποχρέωση του να προβεί σε καθαρισμό των σκουπιδιών και να φροντίσει να διατηρηθεί η καθαριότητα, ο Δήμος θα έπρεπε να αναζητήσει και την αιτία αυτής της συμπεριφοράς κι αν χρειάζεται, να ενημερώσει και τι όποιες άλλες αρμόδιε υπηρεσίες».

Στην προσπάθεια τους να βρουν τρόπο να υποχρεωθεί ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του, οι κάτοικοι της γειτονιάς σκέφτονται ακόμα και να αρνηθούν να πληρώσουν τα τέλη σκυβάλων. «Πληρώνουμε τόσα λεφτά κάθε χρόνο και τελικά τα σκύβαλα μας όχι μόνο δεν συλλέγονται από τον Δήμο αλλά αφήνονται στο έλεος ενός ανθρώπου που δημιουργεί ένα σκυβαλότοπο ανάμεσα στα σπίτια μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων κατοίκων.

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης