Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤελικά άλλαξε σκυτάλη διοίκησης η Τοπική Αρχή στο Φοινί

Τελικά άλλαξε σκυτάλη διοίκησης η Τοπική Αρχή στο Φοινί

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Αν και με τρόπο που δεν τιμά τον θεσμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης, έπεσε τελικά η αυλαία στην αντιπαράθεση που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στην κοινότητα Φοινιού, με αντικείμενο την παύση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου, Φυλακτή Ηρακλέους, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Σήμερα, λειτουργός της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, πήγε για δεύτερη φόρα στο Φοινί ζητώντας από το κοινοτάρχη να παραδώσει τα κλειδιά, τις σφραγίδες και όλα τα έγγραφα του Κοινοτικού Συμβουλίου, συναντώντας όμως και πάλι την απροθυμία του κοινοτάρχη να συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η παρέμβαση της Αστυνομίας, οπότε, προκειμένου να μην δημιουργηθούν περαιτέρω επεισόδια, ο κ. Ηρακλέους παρέδωσε όλα όσα του είχαν ζητηθεί, αποδεχόμενος έτσι την παύση του και την οριστική αφαίρεση κάθε εξουσίας στο Κοινοτικό Συμβούλιο.

Μετά την εξέλιξη αυτή, και με βάση την σχετική νομοθεσία η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις δεν προνοεί την διενέργεια αναπληρωματικής εκλογής, ορίστηκε ως νέος κοινοτάρχης, μέχρι την κανονική διεξαγωγή των εκλογών τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κύριος Αντώνης Αντωνίου.

Να θυμίσουμε ότι μετά την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για παύση του κοινοτάρχη Φοινίου, επικαλούμενος την δυσλειτουργικότητα του Κοινοτικού Συμβουλίου, ο κ. Ηρακλέους είχε αρνηθεί τον περασμένο μήνα να συμμορφωθεί, έχοντας την συμπαράσταση κατοίκων, συναδέλφων του από γειτονικά χωριά αλλά και πολιτικών φορέων.

Κατέφυγε δε στο Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο αποφάνθηκε ότι η απόφαση της κυβέρνησης η οποία ήταν εντεταλμένη να εφαρμοστεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και τον Έπαρχο Λεμεσού, αναστέλλεται μέχρι τις 24 Ιανουαρίου. Με το διάταγμα του το Δικαστήριο, έδωσε το δικαίωμα στους εγκαλούμενους κρατικούς φορείς να υποβάλουν ένσταση, κάτι που έγινε.

Τελικά η παύση του κοινοτάρχη Φοινιού, στηρίχθηκε σε προηγούμενη καταδίκη του από δικαστήριο για κλοπή ξυλείας τεσσάρων κυβικών για την οποία του είχε επιβληθεί πρόστιμο 500 ευρώ.

Ως κ τούτου το Υπουργείο Εσωτερικών επικαλέστηκε την σχετική πρόνοια της νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία «Κοινοτάρχης ή μέλος του Συμβουλίου που ενόσω κατέχει τέτοια θέση καταδικάζεται για αδίκημα ποινικό, ατιμωτικό ή που ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή και ηθική αισχρότητα, εκπίπτει αυτοδικαίως της θέσης του και αυτή λογίζεται κενωθείσα».

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης