Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤΕΠΑΚ€23.444 πλήρωσε το ΤΕΠΑΚ έναν χάκερ

€23.444 πλήρωσε το ΤΕΠΑΚ έναν χάκερ

Ηλεκτρονική απάτη σε βάρος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου καταγγέλθηκε πριν από περίπου τρεις μήνες στο ΤΑΕ Λεμεσού. Όπως προκύπτει από τα γεγονότα της υπόθεσης, τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία μελών του πανεπιστημίου φαίνεται να δέχθηκαν επίθεση από χάκερ, ο οποίος, αφού απόκτησε πρόσβαση στους εν λόγω λογαριασμούς, κατάφερε να ξεγελάσει τους υπεύθυνους δίνοντας οδηγίες για πληρωμή σημαντικού ποσού σε δικό του λογαριασμό! Τελικά, δέκα ημέρες αργότερα, ο πραγματικός δικαιούχος επανήλθε ζητώντας τα χρήματα και η γκάφα-απάτη αποκαλύφθηκε.

Limassol Today - ΧΑΚΕΡ ΤΕΠΑΚ ΧΡΗΜΑΤΑ

Χάκερ έδωσε οδηγίες

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται σε έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα «Πολίτης», το ΤΕΠΑΚ όφειλε να επιστρέψει το ποσό των €23.444 σε συγκεκριμένο ευρωπαϊκό οργανισμό καθώς αποτελούσαν πλεόνασμα χρηματοδότησης. Η διαδικασία επιστροφής του ποσού ξεκίνησε κάπως καθυστερημένα και η συνεννόηση γινόταν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάπου εκεί χάκερ, ο οποίος είχε αποκτήσει πρόσβαση στα εν λόγω ηλεκτρονικά μηνύματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, «παρενέβη» στη συνομιλία ζητώντας όπως η πληρωμή γίνει σε άλλο λογαριασμό σε διαφορετική χώρα επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα ο τραπεζικός λογαριασμός του.

Limassol Today - ΧΑΚΕΡ ΤΕΠΑΚ
Limassol Today - Tepak Xaker
Limassol Today - Xaker Tepak

Εκείνο, όμως, που δεν είχαν προσέξει από πλευράς ΤΕΠΑΚ είναι ότι η συνομιλία πλέον δεν γινόταν από το επίσημο email του οργανισμού που τέλειωνε στο domain cost.eu, αλλά από παρόμοιου τύπου email το οποίο είχε την κατάληξη @hotmail.com και όχι εκείνο του οργανισμού. Επιπρόσθετα, ενώ πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα πληρωμή ζητήθηκε όπως γίνει σε τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, που ως γνωστόν έχει αποχωρήσει από την ΕΕ. Τα δύο αυτά ζητήματα δεν κίνησαν κανενός την περιέργεια εκεί στο ΤΕΠΑΚ, κι έτσι προχώρησαν στην πληρωμή στον νέο λογαριασμό που είχε υποδείξει ο χάκερ!

Limassol Today - Tepak

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης