Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤΕΠΑΚΗ Φοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ που βρέθηκε στην εκτόξευση του Falcon 9 της...

Η Φοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ που βρέθηκε στην εκτόξευση του Falcon 9 της NASA

Η Μαρία Γρηγορίου είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και μετέβει στην Αμερική στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ με σκοπό να παρακολουθήσει την εκτόξευση του πυραύλου FALCON 9 της SPACEX.

Συνέντευξη στην Αλίκη Καρυδά

Σαν ένα νέο κόσμο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μπροστά της παρομοιάζει η Μαρία Γρηγορίου, φοιτήτρια του Τεχνολογικού Πανεπιστημίο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) το ταξίδι στο Ακρωτήρι Κανάβεραλ των ΗΠΑ με αφορμή την εκτόξευση του πυράβλου FALCON 9 της Space X. Η Μαρία διηγείται στο Limassol Today την εμπειρία της και εξηγεί την σημασία του όλου εγχειρήματος για την ανθρωπότητα.

Πώς προέκυψε η διαδικασία για να μεταβείς στην Φλόριντα με σκοπό να παρακολουθήσεις την εκτόξευση του πυράυλου FALCON 9 της Space X;

Η διαδικασία αυτή προέκυψε μέσω ενημέρωσης από την Δρ Μελίτα Μενελάου, η οποία είχε ενημερώσει για την συγκεκριμένη δυνατότητα όλες τις φοιτήτριες και φοιτητές των μαθήματων που διδάσκει στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ. Την ευκαιρία αυτή προσέφερε η εταιρία Hellas Sat στο πλαίσιο των εορτασμών της για τα 20 χρόνια διαστημικής της παρουσίας. Το ενδιαφέρον μου για τον Τομέα του Διαστήματος με έκανε να ανταποκριθώ άμεσα δηλώνοντας συμμετοχή.

Πώς έγινε η επιλογή να συμμετέχεις εσύ;

Η επιλογή έγινε μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στo πλαίσιο του Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Υπήρξαν και άλλοι Ελλαδίτες ή Κύπριοι Φοιτητές;

Αρχικά η κλήρωση αφορούσε μια/ένα φοιτήτρια/τή από Ελλάδα και Κύπρο. Εν τέλη μετά την πρωτοβουλία της εταιρίας, συμμετείχαν και δύο φοιτητές από Ελλάδα και μία ακόμη φοιτήτρια από Κύπρο.

Πώς αισθάνθηκες όταν επιλέχθηκες;


Όταν επιλέχθηκα να παρακολουθήσω μια εκτόξευση πυραύλου, αισθάνθηκα βαθύτατη ικανοποίηση και ενθουσιασμό. Η ευκαιρία αυτή αντιπροσώπευε για μένα μια σπάνια πρόσκληση και τιμή, αφού επελέγην τυχαία μεταξύ πολλών φοιτητών για να συμμετάσχω σε αυτήν την εξαιρετική εμπειρία. Η ευκαιρία αυτή αναζωογονεί τις ελπίδες για το διάστημα ως χώρο εφαρμοσμένης έρευνας και αποστολών. Η συναρπαστική φύση των ίδιων ανέδειξαν το ενθουσιασμό μου και την απόρροια για την εξερεύνηση του άγνωστου. Τα συναισθήματα που με κατέκλυσαν περιλάμβαναν αίσθηση ανυπομονησίας και αναμονής για το ταξίδι μου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την μοναδική εμπειρία που θα ζήσω. Ήταν σαν να ανοίγονταν εμπρός μου νέοι κόσμοι ευκαιριών και ανυπομονούσα να ανακαλύψω τις γνώσεις, τις δυνατότητες και την καινοτομία που προσέφερε αυτή η εμπειρία. Παράλληλα, ένιωθα βαθιά ευγνωμοσύνη προς τους διοργανωτές του διαγωνισμού που παρά το νεαρό της ηλικίας μας, μας έδωσαν τη δυνατότητα να παραστούμε σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός για όλη την ανθρωπότητα. Η αίσθηση αυτή ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μου και μου έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια για να επιδείξω το καλύτερο επίπεδο απόδοσης και παρουσίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Με έκανε να αισθανθώ προνομιούχα και ευλογημένη για την ευκαιρία να ζήσω μια τέτοια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Πώς συνδέεται η σπουδή σου με την εμπειρία αυτή;

Η Χημική Μηχανική είναι μια πολυδιάστατη επιστήμη η οποία μπορεί να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία δίνοντας λύσεις μέσα από βιώσιμες και καινοτόμες ιδέες, φιλικές προς τον περιβάλλον, κτλ. Ταυτόχρονα, η επιστήμη αυτή έχει πολλές εφαρμογές και στον Τομέα της Εξερεύνησης και Έρευνας του Διαστήματος. Μερικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

Κυψέλες καυσίμου (fuel cells): Οι κυψέλες καυσίμου μπορούν να παρέχουν μια μακροχρόνια και αξιόπιστη πηγή ενέργειας για τα διαστημόπλοια.

Ανάπτυξη υλικών (materials): Οι χημικοί μηχανικοί μπορούν να αναπτύξουν νέα υλικά που ταιριάζουν καλύτερα στις “σκληρές” συνθήκες του Διαστήματος, όπως οι ακραίες θερμοκρασίες και η ακτινοβολία. Η Δρ Μενελάου δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης προηγμένων υλικών που πληρούν τις προδιαγραφές για χρήση από την αεροδιαστημική βιομηχανία.

Πειραματισμός (experimentation): Οι χημικοί μηχανικοί μπορούν να σχεδιάσουν και να διεξάγουν πειράματα στο διάστημα για να μελετήσουν χημικές αντιδράσεις και φυσικές διεργασίες στη μικροβαρύτητα. Αυτά τα πειράματα μπορούν να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις αλλά και σε πρόοδο σε τομείς όπως η ιατρική, η επιστήμη των υλικών και η ενέργεια.

Συστήματα υποστήριξης ζωής: Σχεδιασμός συστημάτων όπως συστήματα φιλτραρίσματος αέρα, καθαρισμού νερού και ανακύκλωσης αποβλήτων.

Πώς ήταν η όλη εμπειρία;

Η αρχική ημέρα της εκτόξευσης, ήταν λεπτομερώς προγραμματισμένη. Αρχικά, η φιλοξενία ήταν υπέροχη καθώς το πρωί ξεκίνησε με μία εκδήλωση καλωσορίσματος και κατόπιν πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντυ το οποίο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους εκτόξευσης και διαχείρισης διαστημικών αποστολών της NASA. Εκεί έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ιστορικές εκτοξεύσεις, όπως οι αποστολές Apollo που πήραν τον άνθρωπο στο Φεγγάρι. Έπειτα, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων της SpaceX καθώς και το μουσείο Sands Space History Museum όπου ενημερωθήκαμε για ιστορικές πληροφορίες για κάθε σημείο εκτόξευσης (Launch Complex) στο Aκρωτήριο Κανάβεραλ. Μετά την επιστροφή στο διαστημικό κέντρο Κένεντυ ακολούθησε ενημερωτική παρουσίαση για την επικείμενη εκτόξευση την οποία πραγματοποίησε ο Omar Kunbargi ο οποίος είναι Director of Business Development στην SpaceX. Είχα την ευκαιρία και την τιμή να έρθω σε επαφή με άτομα που έχουν συνεισφέρει αρκετά στον τομέα της αεροδιαστημικής όπως ο Σεΐχη Nasser Al Thani, μέλος της Βασιλικής οικογένειας του Κατάρ και Πρόεδρο του Audit Committee του ARABSAT καθώς και τον AlHamedi AlAnezi, CEO της Arabsat.

Αφού διεξάχθηκε επίσημο δείπνο στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντυ, μεταβήκαμε στο σημείο παρατήρησης LC-39A όπου ο πύραυλος αναμενόταν να εκτοξευθεί στις στις 7.00 π.μ. ώρα Ελλάδος και Κύπρου αλλά δυστυχώς αναβλήθηκε τελικά την τελευταία στιγμή λόγω εγκαρσίων ανέμων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Η εκτόξευση τελικά προγραμματίστηκε για δύο μέρες αργότερα όπου οι συνθήκες αναμένονταν να ήταν πιο ευνοϊκές. Αδιαμφισβήτητα καθ’ όλη την διάρκεια της αναμονής, τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα. Αρχικά, ένιωθα δέος αφού η εκτόξευση ενός πυραύλου αποτελεί μια εντυπωσιακή επίδειξη της ανθρώπινης τεχνολογίας και επιστήμης καθώς και προφανή ανυπομονησία, πριν την εκτόξευση. Από την άλλη κατά την διάρκεια της, με κατέκλυζε ένα αίσθημα ανατριχίλας και αναταραχής καθώς το όλο θέαμα ήταν εντυπωσιακό από κάθε πτυχή του. Γενικά, η εμπειρία ήταν μοναδική και αξέχαστη. Είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο κέντρο των γεγονότων, να παρακολουθήσω από κοντά την προετοιμασία και την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 με τον δορυφόρο Arabsat BADR-8 και να αισθανθώ την ισχύ και την αδιανόητη τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτές τις αποστολές.

Τι σου πρόσφερε η εμπειρία αυτή;

Η εμπειρία αυτή είναι πολυδιάστατη. Αρχικά, αν και στο πρώτο έτος των σπουδών μου, βίωσα ήδη την έμπρακτη και τεράστια συνεισφορά της Επιστήμης και της Μηχανικής στην Τεχνολογία του Διαστήματος που θεωρείται μια από τις Τεχνολογίες Αιχμής.
Γνώρισα από κοντά επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες της SpaceX και της ArabSat, και είχα την ευκαιρία να ακούσω τις εμπειρίες τους και να συζητήσω μαζί τους.
Επιπρόσθετα, κατανόησα ότι η Χημική Μηχανική δεν περιορίζεται μόνο στον σχεδιασμό, τη βελτιστοποίηση και τον έλεγχο χημικών και φυσικών διεργασιών σε μία βιομηχανία, αλλά έχει πραγματικές εφαρμογές σε προηγμένους τομείς συμπεριλαμβανομένου και της Τεχνολογίας του Διαστήματος. Επιπλέον, απέκτησα γνώση για τα διάφορα στάδια και πρωτόκολλα που πραγματοποιούνται πριν αλλά και κατά την διάρκεια της εκτόξευσης .

Limassol Today - Img 8720 1


Συνολικά, η εμπειρία αυτή θα είναι πάντα ένας σταθμός στην φοιτητική και επαγγελματική μου καριέρα. Θα αποτελεί μια πηγή αστείρευτης έμπνευσης, αλλά και ενημέρωσης όσον αφορά τη σημασία της Τεχνολογίας του Διαστήματος στη σύγχρονη ζωή, την αναγκαιότητα της Έρευνας γύρω από το Διάστημα αλλά και το ρόλο της Μηχανικής και της Χημικής Μηχανικής ταυτόχρονα στον τομέα της Διαστημικής Τεχνολογίας. Συνοψίζοντας, η πρωτόγνωρη εμπειρία που βίωσα στο ακρωτήρι Κανάβεραλ της Φλόριντας μου έχει δώσει το έναυσμα για να ερευνήσω περαιτέρω τις επαγγελματικές μου προοπτικές επικεντρωμένη σε τεχνολογίες αιχμής αλλά και να γίνω καλύτερη Μηχανικός εφαρμόζοντας έμπρακτα τις γνώσεις που θα αποκτήσω από τις σπουδές μου.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης