Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤΕΠΑΚΣυνεχίζονται οι ψηφιοποιήσεις σημαντικών κυπριακών μνημείων

Συνεχίζονται οι ψηφιοποιήσεις σημαντικών κυπριακών μνημείων

Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στο Πελένδρι και η Εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου προστίθενται στον κατάλογο

Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς στην Κύπρο οι πρωτοποριακές ψηφιοποιήσεις σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από το αρμόδιο Εργαστήριο Έρευνας και Ψηφιοποίησης, το οποίο κατέχει έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ και λειτουργεί στο ΤΕΠΑΚ. 

Μετά από βαρυσήμαντες ψηφιοποιήσεις που συμπεριλαμβάνουν το κάστρο της Πάφου, το φρούριο του Κολοσσίου, το μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας και ολόκληρο τον παραδοσιακό οικισμό του Φικάρδου, η διεπιστημονική ομάδα του ΤΕΠΑΚ βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες σε Πελένδρι και Πάφο, όπου προχώρησε με τη ψηφιοποίηση της  βυζαντινής εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού καθώς και της εγκλείστρας του Αγίου Νεοφύτου, στο ομώνυμο μοναστήρι. 

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η διεπιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου στο ΤΕΠΑΚ συναποτελείται από ειδικότητες όπως ιστορικοί, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, μαθηματικοί και μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, που όλοι μαζί εργάζονται προς επίτευξη του απώτερου στόχου της ολιστικής τεκμηρίωσης και καταγραφής. 

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελένδρι συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των δέκα εκκλησιών του Τροόδους που περιλαμβάνονται στα μνημεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Διαθέτει εξαιρετικής σπουδαιότητας τοιχογραφίες από τον 12ο μέχρι και τον 16ο αιώνα. Η ομάδα του ΤΕΠΑΚ προχώρησε σε ψηφιοποίηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού του ναού. 

Η Εγκλείστρα και το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου βρίσκονται κοντά στο χωριό Τάλα της Πάφου. Η τοποθεσία αποτελούσε αρχικώς μία μικρή φυσική σπηλιά στην ανατολική πλευρά ενός λόφου. Πιστεύεται ότι εκεί έζησε και ασκήτεψε ο Άγιος Νεόφυτος, μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Μέσω τρισδιάστατων απεικονίσεων και μοντελοποιήσεων, το Εργαστήριο Έρευνας και Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ (Digital Cultural Heritage – DHRLab) έχει αφοσιωθεί στην καταγραφή, την προστασία, την προώθηση και τη ψηφιοποίηση, τόσο της υλικής όσο και της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έχει τιμηθεί με έδρα UNESCO στη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως επίσης και με την Έδρα Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU–ERAChair). 

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης