Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤΕΠΑΚΤΕΠΑΚ: Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+)

ΤΕΠΑΚ: Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+)

Σειρά σημαντικών συμφωνιών για συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, υπέγραψαν σήμερα, στην Cartagena της Ισπανίας, οι Πρυτάνεις των οκτώ ευρωπαϊκών Πανεπιστήμιών, ανάμεσά τους και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), που συμμετέχουν στη Συμμαχία για τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+).

Εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, τις συμφωνίες υπέγραψε ο Πρύτανης, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο οποίος ηγείται της 14μελούς αποστολής του Πανεπιστημίου που συμμετέχει στην εβδομάδα εργασίας “Cartagena Week”, η οποία πραγματοποιείται μεταξύ 1-4 Φεβρουαρίου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Cartagena, ένα εκ των οκτώ Πανεπιστημίων της Συμμαχίας.

Σε μήνυμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο Πρύτανης Ζαφείρης αναφέρει πως «στο πλαίσιο της συνάντησης, συμμετείχα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων όλων των πανεπιστημίων της Συμμαχίας, όπου συζητήσαμε σημαντικές παραμέτρους της συνεργασίας μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία. Επίσης, ενημερωθήκαμε για τις διαθέσιμες επιλογές που επιτρέπει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στο τοπικό πλαίσιο των 8 κρατών καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τέτοιας μορφής συνεργασίας».

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα των συναντήσεων των διαφόρων ομάδων εργασίας κατά την “Cartagena Week” ήταν:

[1] Η παρουσίαση υπό την μορφή “Demo Day” επιχειρηματικών ιδεών φοιτητών και φοιτητριών που έχουν κερδίσει τους τοπικούς διαγωνισμούς στο πλαίσιο των δράσεων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Inno-EUt που συντονίζει ο Στέλιος Γιατρός, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιχειρηματική ιδέα για start-up που παρουσίασαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Στέφανος και Έλλη Παναγή και Ιωάννα Χατζημάρκου απέσπασε θετικά και επικοδομητικά σχόλια. Η ιδέα αφορά στη χρήση αυτόνομων drones για βελτίωση της ανεφοδιαστικής αλυσίδας ιδιαίτερα στο business to customer.

[2] Υπογραφή ενός πακέτου Συμφωνιών που θέτουν τις βάσεις για περαιτέρω ενσωμάτωση. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε συμφωνία για τη δημιουργία του Γραφείου Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του EUt+ καθώς και του Γραφείου Έρευνας. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι κανονισμοί για τη λειτουργία των 5 πρώτων ερευνητικών ινστιτούτων που είχαν εγκριθεί με τη Συμφωνία του Ντάρμαστατ τον Νοέμβριο 2021.

[3] Σε θέματα σπουδών, σε συνέχεια της υπογραφή της Συμφωνίας για εναρμόνιση των 3 πρώτων πτυχίων (Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Τηλεπικοινωνιών) στη Λεμεσό τον Σεπτέμβρη 2021, εγκρίθηκε εισήγηση για το επόμενο «κύμα» πτυχίων που θα μπουν σε διαδικασία εναρμόνισης (Aρχιτεκτονική, Tεχνολογία Tροφίμων και Bιομηχανικού Σχεδιασμού).

[4] Σε θέματα διασύνδεσης με τη βιομηχανία, εγκρίθηκε πρόταση για συνεργασία με εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας για ερευνητική συνεργασία καθώς και πρακτική άσκηση φοιτητών της Συμμαχίας EUt+.

«Οι συμφωνίες που υπογράψαμε αποδίδουν έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, δίνουν μια δυναμική ώθηση και διανοίγουν τεράστιες προοπτικές για την ακαδημαϊκή και ερευνητική μας κοινότητα.  Μέσω αυτών, αναπτύσσουμε μια κοινή ερευνητική κοινότητα και τις υποδομές που θα την υποστηρίζουν, για να  ενισχύσουμε την καινοτομική και ερευνητική δυνατότητα των μελών της.  Αναμφίβολα ο προσανατολισμός των δράσεων μας στηρίζεται στις πολλαπλές ευκαιρίες συνεργασίας που παρέχει η συμμαχία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου», υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ.

Σημειώνει, επίσης, πως «η σύμπραξή μας με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια μάς δίνει επίσης, την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τις πανεπιστημιουπόλεις τους.  Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Καρταχένα είναι το 4ο μεγαλύτερο πολυτεχνείο της Ισπανίας όπου φοιτούν 6000 φοιτητές σε 17 προπτυχιακά και 30 μεταπτυχιακά προγράμματα. Η Καρταχένα είναι μια όμορφη, γραφική φοιτητούπολη που θεωρώ θα είναι στις πρώτες προτιμήσεις των φοιτητών και των φοιτητριών μας για κινητικότητα μέσω του προγράμματος Erasmus+».

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση, με φυσική παρουσία, της Συμμαχίας των οκτώ Πανεπιστημίων. Στην αποστολή του ΤΕΠΑΚ συμμετείχαν ακαδημαϊκά, διοικητικά στελέχη και φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης