Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤΕΠΑΚΤο ποτήρι των εξωφρενικών ενοικίων ξεχείλισε για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Το ποτήρι των εξωφρενικών ενοικίων ξεχείλισε για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Διεκδικώντας το δικαίωμα τους να ζουν και να σπουδάζουν με αξιοπρέπεια και με κίνητρο τα απρόσιτα ενοίκια που καλούνται να πληρώνουν, ακόμα και για ένα δωμάτιο, οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ προχώρησαν σήμερα σε μια πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας, θέτοντας την κυβέρνηση και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα προ των ευθυνών τους.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της  Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, τα παιδιά έστησαν αντίσκηνα και πανό στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, με κύριο σύνθημα, «Στέγαση και μόρφωση πάνε πακέτο», επισημαίνοντας ότι αν συνεχίσει η κατάσταση με τα εξωφρενικά ενοίκια, τότε  οι φοιτητές αν θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να διαμένουν σε αντίσκηνα.

Οι βασικές και ουσιαστικές διεκδικήσεις των φοιτητών, αφορούν την προσιτή στέγαση για όλους ώστε κανένας φοιτητής να μην βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το σοβαρό αυτό πρόβλημα, τονίζοντας την υποχρέωση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα για την στέγαση όλων των φοιτητών, με βάση και τις σχετικές εξαγγελίες της.

Την απελπιστική εικόνα που επικρατεί σήμερα με τα ενοίκια που καλούνται να πληρώνουν οι φοιτητές, τόσο στην Λεμεσό όσο και στις άλλες επαρχίες καθώς και την στάση αδιαφορίας που τηρεί η κυβέρνηση, έδωσε με σχετική δήλωση του ο πρόεδρος της Προοδευτικής Κ.Φ. του ΤΕΠΑΚ, Βίκτωρας Χριστοφίδης, τονίζοντας πως η αδιαφορία της κυβέρνησης για να δοθούν λύσεις στους φοιτητές και στις οικογένειές τους, τους οδηγεί ενώπιον του διλλήματος είτε να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν είτε στην απόφαση να σταματήσουν την φοίτηση τους.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Προοδευτική έχει καταθέσει εδώ  και χρόνια συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις προς αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες όμως, όπως υπέδειξε, προσκρούουν συνεχώς στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση. «Οι φοιτητές δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνώντων, οι οποίοι συναινούν στην ασυδοσία που συντελείται εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βίκτωρας Χριστοφίδης.

Limassol Today - 2 (002)

Για την άμεση στήριξη των φοιτητών, η Προοδευτική εισηγείται συγκεκριμένα:

-Την ενίσχυση του ποσού της κρατικής φοιτητής μέριμνας για τους δικαιούχους φοιτητές του επιδόματος «διαβίωσης» (Επαναφορά κονδυλιού των 12 εκ. ευρώ).

-Τη δημιουργία κοινωνικών τιμολογίων για φοιτητές βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων για τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού.

-Την μείωση του κόστους υπηρεσιών από τους δήμους για φοιτητές, στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται κάτι τέτοιο.

-Και την  εφαρμογή σχεδίου επιδότησης ενοικίου βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Ο Πρόεδρος της Προοδευτική Κίνησης Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, τόνισε επίσης ότι «θα πρέπει η   κυβέρνηση να υλοποιήσει το σχέδιο που εκπόνησε για παροχή στέγης προς κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης», επισημαίνοντας ότι με ευθύνες της κυβέρνησης δεν έχει υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό και θα πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση οι κυβερνώντες να βρουν τρόπους χρηματοδότησης του σχεδίου και να εντάξουν σε αυτό και τους φοιτητές.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης