Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤΕΠΑΚΤολμηρό, φιλόδοξο και εξωστρεφές πανεπιστήμιο το ΤΕΠΑΚ

Τολμηρό, φιλόδοξο και εξωστρεφές πανεπιστήμιο το ΤΕΠΑΚ

Διαμορφώνει μια νέα σχέση με την Πολιτεία, την κυπριακή κοινωνία και τα μέλη της κοινότητάς του το ΤΕΠΑΚ, και δηλώνει έτοιμο για τη νέα εποχή

Τα αποτελέσματα της δράσης του ΤΕΠΑΚ εν καιρώ πανδημίας παρουσίασε ο Πρύτανης Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα.

Ο Πρύτανης σημείωσε πως «το πρόσημο του απολογισμού για το ΤΕΠΑΚ είναι θετικό αφού η διετία 2020-21 ήταν πολύ παραγωγική και συνοδεύτηκε από σημαντικές εξελίξεις σε κύριες στρατηγικές επιδιώξεις του οργανισμού, παρόλες τις προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε λόγω της επέλασης της πανδημίας.

Αναφερόμενος στα σημαντικότερα γεγονότα ο Πρύτανης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε στρατηγικές συνεργασίες του Πανεπιστημίου, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, που όπως εξήγησε απέδωσαν υψηλές συνέργειες, είχαν ορατά αποτελέσματα και θετικό αντίκτυπο.

Νέες Σχολές και ακαδημαϊκά Τμήματα

Μετά από πρόσφατη συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, προγραμματίζεται η ίδρυση νέων Σχολών και Τμημάτων στο ΤΕΠΑΚ. Ταυτόχρονα, το ΤΕΠΑΚ στην Λεμεσό οπού εδρεύει και κτυπά η καρδιά του, θα δημιουργηθεί νέο τμήμα Ναυτιλίας και εμπλουτίζονται με νέα προπτυχιακά προγράμματα οι υφιστάμενες του Σχολές. Σε προχωρημένο στάδιο, συνέχισε, βρίσκονται οι διαδικασίες για προσφορά δυο νέων προπτυχιακών προγράμματων: του Σχεδιασμού Προϊόντων από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και της Εργοθεραπείας από το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης.

Ως εκ τούτου, υπολογίζεται ότι σε περίοδο δύο περίπου χρόνων, το ΤΕΠΑΚ θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει ακόμη 400-500 φοιτητές.

“Το ΤΕΠΑΚ δεν είναι το πανεπιστήμιο της Λεμεσού, αλλά όλης της Κύπρου”

Ο Πρύτανης εξήγησε πως το Πανεπιστήμιο είναι πάντα πρόθυμο να συζητήσει προτάσεις για περαιτέρω συνεργασίες. «Υπάρχει κοινό ενδιαφέρον για εξεύρεση τρόπου παράλληλης προσφοράς μεταπτυχιακών προγραμμάτων που ήδη προσφέρονται στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, ερευνητική και άλλης μορφής συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο αριστείας CMMI, προσφορά σεμιναρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης και έναρξη συζήτησης για μελλοντική δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών και ερευνητικών ή/και ακαδημαϊκών οντοτήτων του ΤΕΠΑΚ στην πόλη της Λάρνακας», επεσήμανε.

Επίσης, συνέχισε, «το Πανεπιστήμιο επαναλαμβάνει το ενδιαφέρον του για αξιοποίηση από μέρους του των υποδομών του Δασικού Κολεγίου στον Πρόδρομο. Επίσης, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και με άλλους φορείς διερευνά τρόπους για εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών και περαιτέρω συνεργασία με τις κοινότητες του Τροόδους.»

Limassol Today - Web1

Εξωστρέφεια και διεθνής διασύνδεση του ΤΕΠΑΚ

Στις διεθνείς συνεργασίες, ο Καθηγητής Ζαφείρης υπογράμμισε πως η εμπλοκή του ΤΕΠΑΚ ως εταίρος στην κοινοπραξία 8 πανεπιστημίων για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου (EUt+), δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για διεθνή εξωστρέφεια και ενισχύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους του πανεπιστημίου για περαιτέρω διασύνδεσή του με την διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Αναφερόμενος στον τομέα της ερευνητικής αριστείας και της καινοτομίας, είπε πως το ΤΕΠΑΚ, με μια σειρά νέων δράσεων και πρωτοβουλιών, στόχευσε στην ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας και της προσέλκυσης νέων και άριστων επιστημόνων.

Το ΤΕΠΑΚ δείχνει τον δρόμο στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ξεχώρισε την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής στις εσωτερικές λειτουργίες του Πανεπιστήμιου, γεγονός που καθιστά το ΤΕΠΑΚ τον πρώτο δημόσιο οργανισμό στην Κύπρο που προχωρεί στην εφαρμογή της σε ευρεία κλίμακα και απόδειξη πως το Πανεπιστήμιο βελτιώνεται συνεχώς για να παραμείνει ένας σύγχρονος δημόσιος οργανισμός.

Επίσης, τροχοδρομούνται καινοτόμα έργα που αφορούν τη μηχανογράφηση διαδικασιών όπως για παράδειγμα η πρόσληψη και η ανέλιξη προσωπικού.

Η φοιτητική ζωή αναβαθμίζεται συνεχώς

Στις πιο σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στον πυλώνα της ποιοτικής αναβάθμισης της φοιτητικής εμπειρίας και ζωής στο ΤΕΠΑΚ, ο Καθηγητής Ζαφείρης αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν για ουσιαστική κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της φοιτητικής κοινότητας. «Μέσω της συνεργασίας ΤΕΠΑΚ και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, 200 φοιτητές/τριες μας έχουν εξασφαλίσει διαμονή στη σύγχρονη εστία Απολλώνια, με επιδοτούμενο ενοίκιο. Επίσης, από το 2020 έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο έργο υποδομής, αυτό της ανάπτυξης των ιδιόκτητων κτηριακών εστιών του Πανεπιστημίου στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια, το οποίο θα ενισχύσει τη δυνατότητα στέγασης του ΤΕΠΑΚ κατά 485 φοιτητικά δωμάτια.»

Στην περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων για στέγαση των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, κρίσιμο ρόλο θα παίξει και η αύξηση της προσφοράς που έχει εντοπίσει το ΤΕΠΑΚ για ενοικίαση κτιρίων με αισθητά χαμηλότερο κόστος (περίπου κατά 25%). Με τη συγκεκριμένη πολιτική μάλιστα, το ΤΕΠΑΚ έχει καταφέρει να μειώσει το συνολικό κόστος των αναγκών του για στέγαση των κτιρίων του κατά €500.000.

Limassol Today - Web2 1

Δυστυχώς ο δημόσιος τομέας δεν δουλεύει με τους ρυθμούς που δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας και δη η Αρχιεπισκοπή

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Παναγιώτη Θεοδοσίου, σε ερώτηση που δέχθηκε για την πρόοδο του έργου που αφορά τον πρώην οικισμό Βερεγγάρια. Δήλωσε ότι η γραφειοκρατία αποτελεί εμπόδιο στην γρήγορη ολοκλήρωση των έργων που προγραμματίζει το ΤΕΠΑΚ. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι το ΤΕΠΑΚ παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Επίσης, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν αφορά αποκλειστικά σε εστίες του Πανεπιστημίου, αλλά μια ολόκληρη φοιτητούπολη, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις, και που θα μπορεί να μετατρέπεται σε συνεδριακό κέντρο τα καλοκαίρια, όταν το Πανεπιστήμιο θα είναι κλειστό.

«Μπλοκαρισμένη» η ανάπτυξη του Β’ Πόλου του ΤΕΠΑΚ

Ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Θεοδοσίου αναφέρθηκε και στο θέμα που προκύπτει από την στασιμότητα στην ολοκλήρωση των έργων για τον Β’ Πόλο του ΤΕΠΑΚ. Δήλωσε πως, το αρχικό πλάνο έχει αλλάξει, καθώς αποφασίστηκε όπως μην μετακινηθούν Αστυνομία και Παλιό Νοσοκομείο από τη συγκεκριμένη περιοχή, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να παραχωρηθούν στο ΤΕΠΑΚ, ενώ ακόμη εκκρεμεί η παραχώρηση της Τεχνικής Σχολής στο ΤΕΠΑΚ.

Επομένως, απαιτείται να καταρτιστεί νέο πλάνο βάσει των διαθέσιμων χώρων που μπορούν να εξευρεθούν. Μάλιστα, όπως τόνισε, ενώ υπάρχει μια διαθεσιμότητα πίσω από το Παλιό Νοσοκομείο, αλλά η ανάγκη συγκεκριμένων κατεδαφίσεων και νέων αναπτύξεων κάνουν τη διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Παρά τις δυσκολίες, στον Β’ Πόλο του Πανεπιστημίου, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που αφορούν την επέκταση των εγκαταστάσεων του Τμήματος Αποκατάστασης στο Παλιό Νοσοκομείο.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης