Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤο αποχετευτικό της Λεμεσού  θα καλύψει και 9 προσφυγικούς συνοικισμούς

Το αποχετευτικό της Λεμεσού  θα καλύψει και 9 προσφυγικούς συνοικισμούς

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Το πολυσυζητημένο τα τελευταία χρόνια ζήτημα της κάλυψης με βασικής σημασίας  κοινωνικές και υγειονομικές υποδομές των κυβερνητικών προσφυγικών συνοικισμών και των συνοικισμών αυτοστέγασης που βρίσκονται στην μείζονα Λεμεσό, οδηγείται επιτέλους σε λύση μέσα από τα προγράμματα και τους σχεδιασμούς του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την σχετική σύμβαση που υπέγραψε το ΣΑΛΑ με την κοινοπραξία εταιρειών MEDCON-TEKAL στην παρουσία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, του Προέδρου της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτών, Δημάρχων και άλλων κρατικών αξιωματούχων και εκπροσώπων   ενδιαφερόμενων φορέων.

Το έργο περιλαμβάνει τους οικισμούς Μουτταγιάκας, Αγίας Φύλας, Ομονοίας, Καρμιώτισσας στα Πάνω Πολεμίδια, Αγίου Νικολάου (παρά την εκκλησία Αγ. Νικολάου Πολεμιδιών), την αυτοστέγαση Κάτω Πολεμιδιών δυτικά της οδού Νίκαιας και την αυτοστέγαση ανατολικά της οδού Νίκαιας, τον οικισμό Αγίου Ιωάννη μεταξύ των οδών Μελίνας Μερκούρης και Παναγιώτη Αναγνωστοπούλου και τον οικισμό Αγίου Σπυρίδωνα, εκατέρωθεν της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού.

Limassol Today - 3 016 1

3000 υποστατικά με 18.000 κατοίκους

Με βάση την σύμβαση, οι κατασκευαστικές εργασίες προγραμματίζεται να αρχίσουν στα τέλη Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν 30 μήνες.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 12,8εκ  ευρώ πλέον ΦΠΑ με χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους (Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και ΣΑΛΑ)

Η σύνδεση των 9 προσφυγικών συνοικισμών με το αποχετευτικό σύστημα, όπως εξήγησε με σχετική παρουσίαση του έργου στα πλαίσια της τελετής υπογραφής της σύμβασης  ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ, Γιάννης Τσουλλόφτας, θα γίνει με  την κατασκευή δικτύου συνολικού μήκους 44 χιλιομέτρων.

Με την ολοκλήρωση της σύνδεσης  θα  μπορούν να εξυπηρετηθούν 3000 υποστατικά με συνολικό πληθυσμό 18.000 περίπου κατοίκων.

Έργο με ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτική πτυχή

«Το ΣΑΛΑ προχωρεί προς τα εμπρός, οδηγώντας την Λεμεσό σε πορεία περαιτέρω ανάπτυξης, αφού με την κατασκευή του έργου, θα καλυφθεί ακόμα ένα κενό σε κατοικημένες περιοχές, όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δημόσιο αποχετευτικό σύστημα λυμάτων, μια απαραίτητη υποδομή για κάθε ανεπτυγμένη πόλη», ανέφερε σε σχετική δήλωση του ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΣΑΛΑ, Νίκος Νικολαΐδης.

Επισημαίνοντας τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν, σημείωσε ότι το έργο έχει ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτική πτυχή, καθώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες υγιεινής χιλιάδων προσφύγων, πολλοί από τους οποίους είναι άτομα προχωρημένης ηλικίας ή άτομα με χαμηλά εισοδήματα, που ταλαιπωρούνταν για χρόνια από την μη ύπαρξη αυτής της βασικής υποδομής.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης