Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤο γραφικό χωριό Κυπερούντα

Το γραφικό χωριό Κυπερούντα

Κτισμένο στους πρόποδες της Μαδαρής

Η Κυπερούντα είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό κτισμένο στους πρόποδες της Μαδαρής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου που ανήκει στην γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς, στην Επαρχία Λεμεσού και το οποίο κατοικείται από περίπου 1500 κάτοικους.

Απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Λεμεσού και 78 χιλιόμετρα από Λευκωσία και συνορεύει με τα χωριά Δύμες και Χανδριά. 


Το χωριό Κυπερούντα είναι το τρίτο ψηλότερο χωριό του νησιού μετά τα χωριά Πρόδρομος και Χανδριά.  Οι βουνοκορφές που αγκαλιάζουν το χωριό έχουν ύψος μέχρι και χίλια πεντακόσια τριάντα έξι μέτρα, με υψηλότερο το βουνό Μαδαρή. Το βουνό αυτό δεσπόζει επιβλητικά στα βόρεια του χωριού ενώ οι βασικοί παραπόταμοι του Κούρρη διασχίζουν το χωριό δημιουργώντας στενές και βαθιές κοιλάδες. 

Εξαιτίας του μοναδικού κλίματος που κατέχει η Κυπερούντα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, η Αγγλική Αποικιοκρατική Κυβέρνηση την είχε επιλέξει για ανέγερση Σανατόριου – σημερινού Νοσοκομείου. Από επίσημες μελέτες που έγιναν, το μικροκλίμα θεωρείται κατάλληλο για θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων. Σήμερα λειτουργεί ως Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο εργοδοτώντας μεγάλο αριθμό ιατρικού, νοσηλευτικού και εργατικού προσωπικού και διαθέτει διάφορα τμήματα όπως Πρώτες Βοήθειες, εξωτερικά ιατρεία, Σανατόριο και άλλα. Το τελευταίο διάστημα γίνονται διάφορες προσπάθειες να ανακαινιστεί και να αναπτυχθεί σε Νοσοκομείο Τροόδους.


Οι ασχολίες των κατοίκων: 
Οι κάτοικοι του χωριού έχουν σαν κύρια ασχολία τους, τη γεωργία και την αμπελοκαλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών, καθώς και με την παρασκευή κρασιού. Στο χωριό καλλιεργούνται  φρουτόδεντρα όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα, κεράσια, αμυγδαλιές κλπ. Υπάρχουν επίσης δυο οινοποιεία στο χωριό, το Βασιλικό και το Χάρμα. Η κτηνοτροφία στην Κυπερούντα είναι περιορισμένη.


Η ονομασία της Κυπερούντας: 
Η ονομασία του χωριού πιθανότατα σχετίζεται με το φυτό «κύπειρος» ή αλλιώς «κύπερη», «κύπερος» ή «κάπουρο».  Πρόκειται για ένα ζιζάνιο που αφθονεί στην περιοχή και το οποίο χρησιμοποιείται ως μια από τις πιο βασικές τροφές ζώων. Η  επιστημονική του ονομασία είναι «cyperus rotunus». 


Το χωριό θεωρείται ότι ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές αναφορά στο όνομα του γίνεται σε δημοτικά τραγούδια του 9ου και 11ου αιώνα. Επιπρόσθετα αναφορά στο χωρίο ως «Choperoda» συναντάται και στα  1573 στο χάρτη του Abraham Ortelius. 


Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας  1955-59 στην Κυπερουντα:
Κατά τα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, 1955-59 οι κάτοικοι της Κυπερούντας συνέβαλαν καθοριστικά με την συμμετοχή τους σε ενέδρες και στον εφοδιασμό των αγωνιστών. Κατά την διάρκεια του αγώνα θυσιάστηκαν ο Αυγουστής Σάββα, ο Γεώργιος Χαραλάμπους, ο Χριστόδουλος Καννάουρος και ο Κυριάκος Χαραλάμπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός Διγενής έμεινε για μεγάλο διάστημα στην Κυπερούντα.


Αξιοθέατα, μνημεία και εκκλησίες της Κυπερούντας:
Κάνοντας κανείς μια βόλτα στην Κυπερούντα, θα συναντήσει θρησκευτικά μνημεία όπως την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, την εκκλησία της Παναγίας και Χρυσοσώτηρος, τoν νεόδμητο Ιερό ναό του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη , το παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού και το εξωκλήσι της Παναγίας της Θεοτόκου.


Πέραν από τις εκκλησίες όμως, αξίζει κάποιος να επισκεφτεί τα τρια Μουσεία: Φυσικής Ιστορίας, Λαϊκής Παραδοσιακής Τέχνης και του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα.

Άλλα ενδιαφέροντα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί ένας επισκέπτης είναι ο Πεύκος του Διγενή, το Οινοποιείο Κυπερούντας, το πανέμορφο κοινοτικό πάρκο και το Πάρκο Δράσης, ενώ υπάρχουν και δύο υπέροχα μονοπάτια της φύσης το «Δόξα σοι ο Θεός» και τα «Τεισιά της Μαδαρής».


Πηγή: http://www.thevillagexpress.com
Φωτογραφία : https://web.facebook.com/KyperountaVillageCy/ 

Powered by copy shop

ΠηγήCyprus Alive

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης