Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤο όνομα «Υλάτης» δόθηκε στον ύφαλο του κόλπου Ζάπαλο

Το όνομα «Υλάτης» δόθηκε στον ύφαλο του κόλπου Ζάπαλο

Μετονομάζεται το Ζάπαλο

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Το προσωνύμιο «Υλάτης» που σημαίνει «προστάτης των δασών», με το οποίο είναι γνωστό το ιερό του θεού Απόλλωνα στην περιοχή του Κουρίου, θα ονομάζεται πλέον ο φυσικός ύφαλος που χαρακτηρίζει τον κόλπο «Ζαπάλο» που αποτελεί μια από τις πιο δυσπρόσιτες αλλά και ομορφότερες παραλίες της Λεμεσού, γνωστή και ως «όρμος της Τρυπητής».

Το όνομα «Υλάτης» για τον συγκεκριμένο ύφαλο, αποτελεί πρόταση του Β’ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Κάτω Πολεμιδιών η οποία υποβλήθηκε στα πλαίσια του Διαγωνισμού «Δώστε όνομα σε έναν ύφαλο», που διοργάνωσαν  το  Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, η Εταιρεία Geoimaging και ο Δήμος Αγίας Νάπας.

Limassol Today - 1 021 2

Ο Διαγωνισμός ο οποίος απευθυνόταν στα Δημοτικά Σχολεία των Επαρχιών Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λεμεσού, υποστηρίχθηκε  και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στην Κύπρο» και είχε ως κύριο στόχο να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία ονοματοδοσίας ενός φυσικού θαλάσσιου υφάλου,  να αποκτήσουν  γνώσεις και να αναπτύξουν δεξιότητες στο πλαίσιο του θαλάσσιου εγγραματισμού αλλά και να συνδεθούν με το θαλάσσιο περιβάλλον και την ιστορία του τόπου τους.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την Λεμεσό, στον Διαγωνισμό υποβλήθηκαν 19 προτάσεις και το πρώτο βραβείο πήρε το Β’ Δημοτικό Κάτω Πολεμιδιών, με την πρόταση του για το όνομα «Υλάτης», ενώ το ίδιο σχολείο εξασφάλισε και το δεύτερο βραβείο. Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα Β’.

Η απονομή των βραβείων έγινε από την Υφυπουργό Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, σε ειδική τελετή το απόγευμα της Παρασκευής στο χώρο του παλιού λιμανιού της Λεμεσού, στη παρουσία εκπροσώπων των διοργανωτών του Διαγωνισμού και των σχολείων που συμμετείχαν.

Σε χαιρετισμό της, η κ. Χατζημανώλη  Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας δίνει μεγάλη σημασία στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αναγνωρίζει ότι, μαζί με την ναυτιλία, αποτελούν σημαντικούς πόρους και αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής οικονομίας.

«Ως ένα από τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα αισθανόμαστε υπεύθυνοι να επιταχύνουμε την μετάβαση της κυπριακής ναυτιλίας σε βιομηχανία χαμηλών ρύπων», συμπλήρωσε, ευχαριστώντας το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού για την πρωτοβουλία τους και συγχαίροντας τα παιδιά και τους δασκάλους τους για τη συμμετοχή τους.

Σε δικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος του Κυπριακού Ινστιτούτου για την Θάλασσα και τη Ναυτιλία, Ζαχαρίας Σιόκουρος, ανέφερε ότι μέσα από τον Διαγωνισμό  τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στη θάλασσα και να αντιληφθούν τη σημασία της για την Κύπρο, ως νησιωτικό κράτος.

Να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου,  δόθηκε το όνομα «Ίρις» στον ύφαλο που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Ξυλοφάγου, και αναμένεται να αποτελέσει νέο σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις και όχι μόνο. Το όνομα «Ίρις», που αποτέλεσε πρόταση από δύο Δημοτικά σχολεία, το Μed High School και το Δημοτικό Σχολείο Καμάρων.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης