Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤο «Σπίτι του Χαλλουμιού» στο Πισσούρι

Το «Σπίτι του Χαλλουμιού» στο Πισσούρι

Το «Σπίτι του Χαλλουμιού» στο Κεφαλοχώρι Πισσούρι που αποτελεί τουριστικό προορισμό, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού και η κοινότητα, με την προοπτική να καταστεί σημείο προσέλκυσης και διοχέτευσης τουριστών στην ευρύτερη περιοχή για περαιτέρω εξερεύνηση.

Ο Κοινοτάρχης Πισσουρίου Λάζαρος Λαζάρου υπέδειξε πως τα χωριά του συμπλέγματος της περιοχής παράγουν ξακουστό χαλούμι και στόχος είναι να προβάλουν αυτή την εικόνα προς τα έξω.  

Ο προτεινόμενος χώρος για το έργο είναι το ανακαινισμένο κτήριο του παλαιού αστυνομικού σταθμού Πισσουρίου, στην είσοδο της κοινότητας, σε ύψωμα με υπέροχη θέα, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο και καφετέρια. «Θεωρούμε πως το έργο αυτό θα δώσει μεγάλη αξία στην φημισμένη για το χαλούμι της περιοχή μας, αλλά και στο αυθεντικό κυπριακό αιγοπρόβειο  χαλούμι», τόνισε ο κ. Λαζάρου.

Limassol Today - ΧΑΛΟΥΜΙ 64620cf51bda3

Η ΕΤΑΛ τρέχει τις διαδικασίες ωρίμανσης του έργου που θα προταθεί για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Milky Way – Heartland of Legends του Υφυπουργείου Τουρισμού. 

Το “Σπίτι του Χαλλουμιού” θα αποτελέσει μέρος διαδρομής όπως έχει σχεδιαστεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού, όπου θα γίνονται εργαστήρια και γευσιγνωσία. Στο χώρο θα υπάρχουν με τη χρήση της τεχνολογίας, τα μέσα για να γνωρίσουν οι επισκέπτες την Κυπριακή παράδοση από τον βοσκό, την παρασκευή του χαλλουμιού και τη χρήση του στην Κυπριακή κουζίνα. Σε προκαθορισμένο χώρο και χρόνο θα προσφέρονται διαδραστικές δραστηριότητες όπως ετοιμασία και ψήσιμο παραδοσιακής χαλλουμωτής και κατασκευή πιθκιαυλιού, του μουσικού οργάνου του βοσκού. 

Στην καφετερία που λειτουργεί στον χώρο του κτηρίου, εισήγηση της ΕΤΑΛ είναι να δημιουργηθεί ειδικό μενού που θα επικεντρώνεται στο χαλλούμι. Το έργο θα σχεδιαστεί για να επεξηγεί με τη χρήση της τεχνολογίας την παραδοσιακή παραγωγή χαλλουμιού, την ιστορία του και τη θέση του στον πολιτισμό της Κύπρου και για να αναδιανείμει μέσα από εργαστήρια τις περήφανες παραδόσεις της τοπικής χαλλουμοποιείας.

Στην είσοδο του θα δημιουργηθεί η κατάλληλη διακόσμηση με αντικείμενα και εικόνες, ενώ δεσπόζουσα θέση θα έχουν ψηφιακά εργαλεία όπως ολόγραμμα του βοσκού με τα ζώα του που θα καλωσορίζει τους επισκέπτες, ηχητικός σταθμός με ακουστικά με διάφορες μελωδίες από τη μουσική του βοσκού και οθόνες που θα προβάλλουν οτπικοακουστικό υλικό με τη διαδικασία παρασκευής χαλλουμιού βάσει της Κυπριακής παράδοσης. Θα υπάρχει επίσης οθόνη αφής για να απαντούν οι επισκέπτες σε παιχνίδι ερωτήσεων (trivial pursuit) μετά την περιήγηση τους που θα απευθύνεται κυρίως στα παιδιά που θα μπορούν να απολαύσουν την ειδική εκπαιδευτική διαδρομή αναζήτησης.

Powered by copy shop

ΠηγήΕΒΕΛ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης