Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤο Υπουργείο πήρε πίσω την γη που είχε δοθεί για υποδομές στην...

Το Υπουργείο πήρε πίσω την γη που είχε δοθεί για υποδομές στην Βιομηχανική Αγ. Αθανασίου

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους*

Απογοήτευση αλλά και  αγανάκτηση έχει δημιουργήσει στους βιομήχανους αλλά και στις χιλιάδες εργαζόμενους στην Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Αθανασίου η απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, να πάρει πίσω έκταση γης την οποία είχε παραχωρήσει στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων με σκοπό την αξιοποίηση της για κοινωνικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας επί τόπου σύσκεψης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου, των εργοδοτικών οργανισμών, συνδικαλιστικών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών και τοπικών Αρχών.

Από την ενημέρωση και την συζήτηση που έγινε, προέκυψε ότι το Υπουργείο είχε παραχωρήσει στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων έκταση 11.000τμ που βρίσκεται στην είσοδο της Βιομηχανικής, για την κατασκευή υποδομών προς εξυπηρέτησης των αναγκών των εργαζομένων και των βιομηχάνων. Και ενώ  είχαν γίνει κάποιοι σχεδιασμοί και υποβλήθηκε και σχετική μελέτη που περιλάμβανε την δημιουργία χώρων στάθμευσης και ανέγερση κτιρίου με υπηρεσίες, όπως εστιατόριο, καφετέρια, υποκατάστημα τράπεζας, εκθεσιακό χώρο και γραφεία του Συνδέσμου, το Υπουργείο ανακάλεσε  την παραχώρηση του χώρου, με το δικαιολογητικό ότι δεν αξιοποιήθηκε ο χώρος και ότι η κυβέρνηση θα παραχωρεί πλέον στις Βιομηχανικές όλης της χώρας γη η οποία δεν θα υπερβαίνει τις 3000τμ.

Τονίζοντας ότι οι υποστηρικτικές υπηρεσίες στις βιομηχανικές περιοχές πρέπει να διασφαλιστούν, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, υπέδειξε χαρακτηριστικά ότι οι βιομηχανικές περιοχές δεν αποτελούν απλά εργοστασιακούς χώρους αλλά χώρους όπου ζει και εργάζεται ένα σύνολο της κοινωνίας.

Από τους βουλευτές τέθηκε μια σειρά ζητημάτων  που αφορούν την ίδια την μονομερή απόφαση του Υπουργείου η οποία λήφθηκε χωρίς καμιά διαβούλευση και απλώς ανακοινώθηκε στους άμεσα επηρεαζόμενους ενώ υποδείχθηκε ότι δεν γίνεται να λαμβάνεται μια απόφαση με ισχύ για όλες τις Βιομηχανικές Περιοχές, αφού η κάθε μια έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με τον αριθμό και το είδος των βιομηχανιών αλλά και τον αριθμό του συνόλου των εργαζομένων που απασχολεί η κάθε Βιομηχανική.

Limassol Today - Κοινοβούλιο
Κοινοβούλιο

Ανάγκη επέκτασης του Παιδοκομικού Σταθμού

Επιπλέον, στιγματίστηκε και το γεγονός ότι  το Υπουργείο αρνήθηκε να εγκρίνει  αίτημα  που υπέβαλε ο Δήμος Αγίου Αθανασίου και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων για παραχώρηση μέρους της συγκεκριμένης έκτασης για επέκταση του Παιδοκομικού Σταθμού- Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιού του ΣΚΕ Αγίου Αθανασίου που λειτούργησε πριν μερικούς μήνες και έχει αποδειχθεί ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζόμενων μητέρων και γενικότερα των δικαιούχων παιδιών.

Περισσότερο έντονος σε αυτό το θέμα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, υποδεικνύει ότι «είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να εισπράττει ένα μεγάλο ποσό ετησίως από το Δήμο Αγίου Αθανασίου για την λειτουργία ενός πρωτοποριακού κοινωνικού χαρακτήρα έργου, μοναδικού στην Κύπρο, το οποίο αγκαλιάστηκε από τους γονείς και ενώ ο Δήμος ζητά επιπρόσθετη γη δίπλα και βοήθεια για να επεκτείνει τον Παιδοκομικό Σταθμό, για να εξυπηρετηθούν περισσότερα παιδιά και γονείς που εργάζονται στη Βιομηχανική, δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση».

 «Κάμνουμε ένα βήμα μπροστά τζαι θκυο πίσω» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και επισημαίνοντας ότι η αντίδραση των βουλευτών στην διάρκεια της σύσκεψης ήταν έντονη, εκφράζει  την ελπίδα ότι τα μηνύματα θα πάνε εκεί που πρέπει.

Limassol Today - Κοινοβούλιο
Κοινοβούλιο

Δημητριάδης: «θέλουμε τον χώρο για υπηρεσίες εξυπηρέτησης βιομηχάνων και εργαζομένων»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων, Βάσος Δημητριάδης, επισημαίνοντας το γεγονός ότι στην Βιομηχανική Αγίου Αθανασίου εργάζονται 5000 περίπου άτομα και δραστηριοποιούνται δυο από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες του τόπου, τόνισε ότι είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται χώρους αναψυχής και χώρους που θα τους εξυπηρετούν τους ίδιους και τα παιδιά τους.

«Εμείς διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε αυτόν τον χώρο, ο οποίος θέλουμε να παραμείνει για ανάπτυξη υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των βιομηχάνων, αλλά κυρίως των εργαζομένων», ανέφερε και εξέφρασε κάθετη διαφωνία στις αναφορές του Υπουργείου, ότι η ανάκληση έγινε επειδή δεν αξιοποιήθηκε ο χώρος όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως είπε, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων είχε αποστείλει συγκεκριμένο σχεδιασμό στο Υπουργείο, τον οποίον αναθεώρησε μετά από υποδείξεις και σημείωσε πως όλα είχαν παγοποιηθεί για αρκετά χρόνια, καθώς εκκρεμούσε έφεση από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του τεμαχίου, το οποίο είχε απαλλοτριωθεί.

Επισημαίνοντας ότι υπήρχαν πολλές προτάσεις επενδυτών για δημιουργία κέντρου υποστηρικτικών υπηρεσιών της Βιομηχανικής, οι οποίοι όμως στο πέρασμα του χρόνου απέσυραν το ενδιαφέρον τους, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ωστόσο ότι σήμερα υπάρχουν νέοι ενδιαφερόμενοι.

Αναφερόμενος, δε, στο Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιού του ΣΚΕ Αγίου Αθανασίου, το πρώτο νηπιαγωγείο της Κύπρου εντός βιομηχανικής περιοχής, τόνισε  ότι η μεγάλη ανταπόκριση και οι λίστες αναμονής, δημιουργούν την ανάγκη για επέκταση του.

Limassol Today - 1 009 1

Χρονοδιάγραμμα στο Υπουργείο για να ανακαλέσει

Τόσο από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή όσο και από άλλους φορείς, υποδείχθηκε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση του και  να διαβουλευτεί με τις βιομηχανίες για τις χρήσεις που χρειάζεται να αναπτυχθούν στο επίμαχο τεμάχιο γης και να γίνουν οι σχετικοί σχεδιασμοί.

Τέθηκε μάλιστα και χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, με τη προειδοποίηση ότι σε αντίθετη περίπτωση, το θέμα θα πάει προς συζήτηση στην Βουλή.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις στην κατηγορία Λεμεσός
αλλά και τα νέα τώρα στην κατηγορία Κύπρος
#lemesos #kipros #kypros #lemesou #nea
#eidiseis #limassol #today #λεμεσού

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης