Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤοποθέτηση Φίλων της Γης για τον Ζωολογικό Κήπο

Τοποθέτηση Φίλων της Γης για τον Ζωολογικό Κήπο

Με αφορμή της έναρξης της διαβούλευσης που ανείγγειλε ο Δήμος, σε σχέση με το μέλλον του ζωολογικού κήπου Λεμεσού και το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο με τις δύο επιλογές που έχουν δοθεί, οι Φίλοι της Γης Κύπρου τοποθετούνται με την εξής ανακοίνωση:

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να διεκδικήσουμε το κλείσιμο του Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού και τη μεταφορά των ζώων σε κέντρα αποκατάστασης ή φυσικά καταφύγια

Ο Δήμος Λεμεσού – Limassol Municipality και το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας & Εκπαίδευσης – Κυκπεε της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού διεξάγουν δημόσια διαβούλευση για το μέλλον του Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού.

Σύνδεσμος για το ερωτηματολόγιο της διαβούλευσης:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScr65Mnh36lcPcJQ96os1i2xLdVXHMjP9Z6s8MkwdlQgsVXvg/alreadyresponded?embedded=true&fbclid=IwAR24FfQWl3_Iky0bkCdtMC2jmG1WwVOfdfqBonX0ysu8bw82AUuKORzltN

Ο Ζωολογικός Κήπος Λεμεσού, όπως και άλλοι ζωολογικοί κήποι στην Κύπρο, έχουν επιβεβαιώσει μέσα από τα διάφορα περιστατικά θανατηφόρας αμέλειας απέναντι στα ζώα ότι αντιμετωπίζουν τα ζώα ως αντικείμενα θεάματος και πηγής εσόδων, με πλήρη απουσία ενσυναίσθησης και συμπόνιας. Tο πρόσφατο συμβάν με το ελάφι που βρήκε φρικτό θάνατο επειδή παγιδεύτηκε σε μεταλλική περίφραξη είναι ενδεικτικό.

Καμία “πρακτική καλής ευημερίας των ζώων”’ και κανένα μέγεθος κλουβιού δεν είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν την αιχμαλωσία των ζώων που βασανίζονται και κακοποιούνται προκειμένου να χρησιμοποιούνται ως εκθέματα.

Η διεθνής σύγχρονη γνώση και παιδεία επιτάσσει το κλείσιμο των ζωολογικών κήπων.

Ως προς τη δημόσια διαβούλευση, παρόλο που η Εναλλακτική 1 (κλείσιμο του Ζωολογικού Κήπου) στην Ερώτηση 7 είναι αυτό που διεκδικούμε και αυτό που σας ζητούμε να ψηφίσετε, δυστυχώς, βλέπουμε ότι δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα σε σχέση με την Εναλλακτική 2 (σημαντική αναβάθμιση του Ζωολογικού Κήπου). Μάλιστα, φαίνεται ότι οι ερωτήσεις και οι προεπιλεγμένες απαντήσεις είναι κατευθυνόμενες.

Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο τον ενιαίο σχεδιασμό για ολόκληρο τον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού ώστε να εξεταστούν διάφορες επιλογές. Περαιτέρω, εξίσου απαραίτητη είναι η διαφάνεια ως προς τις προθέσεις του Δήμου Λεμεσού για τη διαχείριση και τη λειτουργία του εκπαιδευτικού ή/και ερευνητικού ιδρύματος/κέντρου που αναφέρεται στο ερωτηματολόγιο.

Επιτέλους, ο Δημόσιος Κήπος πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση την ιστορικότητα του, επιδεικνύοντας τη δέουσα επιστημοσύνη και προσοχή.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης