Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΞεγυμνώθηκε η αλήθεια της αθλιότητας που επικρατεί στο Νοσοκομείο Λεμεσού

Ξεγυμνώθηκε η αλήθεια της αθλιότητας που επικρατεί στο Νοσοκομείο Λεμεσού

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Ξεγύμνωμα της άθλιας κατάστασης στην οποία οδηγήθηκε ο καίριος τομέας της δημόσιας υγείας στην διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη, συνιστούν τα όσα απαράδεκτα και τραγικά κατατέθηκαν και μάλιστα από επίσημα χείλη, ενώπιον του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της νέας Υπουργού Υγείας Πόπης Κανάρη στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν χθες στο υποβαθμισμένο Νοσοκομείο της Λεμεσού το οποίο από δημόσιο νοσηλευτήριο που καλείται να καλύψει τις ανάγκες μιας ολόκληρης επαρχίας, αφέθηκε σε μια πορεία διάλυσης.

Δεδομένα που όλα αυτά τα χρόνια ήταν γνωστά σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς ιθύνοντες οι οποίοι όμως, όπως αποδεικνύεται, έκλειναν μάτια και αυτιά στις φωνές διαμαρτυρίας και απόγνωσης των ασθενών και των οργανωμένων επαγγελματιών υγείας. Αντίθετα, η έγνοια και το ενδιαφέρον τους, περιοριζόταν  μόνο στο να διαφημίζουν και να παινεύονται  για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, προσπερνώντας τις γκρίζες ζώνες και τα τρύπια σημεία του που λειτουργούν υπέρ του ιδιωτικού τομέα και σε βάρος των δημόσιων νοσοκομείων.

Πρόκληση για τους πολίτες που βιώνουν καθημερινά τα συσσωρευμένα προβλήματα και την κατάσταση διάλυσης του Νοσοκομείου, αποτελεί η έκπληξη που προκάλεσαν στον Πρόεδρο και την Υπουργό τα όσα διαπίστωσαν με τα μάτια τους αλλά και μέσα από τα στοιχεία που τους παρέθεσε ο Περιφερειακός Διευθυντής ΟΚΥΠΥ Λεμεσού-Πάφου, Χρίστος Νικολάου, μέσα από τα οποία αποκαλύπτονται σε όλο το μεγαλείο τους, όχι μόνο τα σοβαρά προβλήτα των ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές των νοσοκομείων των δύο επαρχιών αλλά και γενικότερα τα τρωτά που καταγράφονται στην διαδικασία εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Είναι πραγματικά να απορεί και να αγανακτεί κανείς που ο κ. Χριστοδουλίδης ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν πήρε χαμπάρι για την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ και τους χειρισμούς των ζητημάτων που αφορούν την δημόσια υγεία από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Κι ακόμα, στην μακρά προεκλογική του εκστρατεία που «είδε και μελέτησε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας», όπως έλεγε, δεν έγινε κοινωνός της αθλιότητας που χαρακτηρίζει το Νοσοκομείο Λεμεσού. Και φαίνεται ότι δεν μπήκε στον κόπο ο νέος Πρόεδρος, να ενημερωθεί έστω και για κάποια βασικά ζητήματα από τον Υπουργό του των Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου ο οποίος ως Υπουργός Υγείας για τρία ολόκληρα χρόνια επί Προεδρίας Αναστασιάδη, δεν μπορεί παρά να ήταν πολύ καλός γνώστης της κατάστασης.

Καμπανάκι για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και την πορεία του ΓΕΣΥ

Οι συγκεκριμένες αναφορές του Διευθυντή της Περιφέρειας ΟΚΥΠΥ Λεμεσού – Πάφου, Δρα Χρίστου Νικολάου, αποτελούν την πλήρη επιβεβαίωση της κατάστασης που επικρατεί και κτύπησαν και επίσημα πλέον, καμπανάκι κινδύνου για την εξέλιξη της πορείας του ΓΕΣΥ σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Αυτή την στιγμή διεξάγεται ένας άνισος αγώνας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι την ώρα που ο ΟΚΥΠΥ  εργάζεται για την αυτονόμηση και αναβάθμιση των δημόσιων  νοσηλευτηρίων, έχει να αντιμετωπίσει τους «εμπειροπόλεμους παρόχους υπηρεσιών υγείας του ιδιωτικού τομέα» ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφέθηκε να αναλάβει την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με Covid-19.  

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Νοσοκομείο Λεμεσού, ο κ. Νικολάου, υπέδειξε ότι δεν στέκει επί ίσοις όροις απέναντι στα δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της πόλης που λειτουργούν εντός του ΓΕΣΥ αλλά και στο τρίτο και μεγαλύτερο νοσηλευτήριο που προαναγγέλλεται ότι θα ενταχθεί σύντομα στο Σύστημα, απαριθμώντας τις σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες που η πολιτεία, όπως σημείωσε, έχει υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες της Λεμεσού αλλά και της Πάφου.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου, υπολείπονται ιατρικές ειδικότητες, όπως νευροχειρουργική, αγγειοχειρουργική, θωρακοχειρουργική και επεμβατική ακτινολογία, κάτι που όπως τόνισε  «μας θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού αλλά κυρίως δεν μας επιτρέπει να παράσχουμε έγκαιρα την πρέπουσα περίθαλψη στους ασθενείς μας».

Χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι, την ώρα που τα νοσοκομεία της Κύπρου είναι υπερπλήρη λόγω πανδημίας και διαφόρων λοιμώξεων, στο Νοσοκομείο  Λεμεσού υπάρχουν περίπου 40 κλίνες σε αχρησία. Κι αυτό, «λόγω της έλλειψης σε νοσηλευτικό προσωπικό, παρόλο που ο ΟΚΥΠΥ εργοδοτεί μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευτών από ότι αναλογεί στον αριθμό των κλινών μας, συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα».

ΟΚΥΠΥ: «εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό τομέα»

Κάνοντας σαφώς λόγο για «εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό τομέα», ο Διευθυντής του ΟΚΥΠΥ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ιδιωτικός τομέας εκτελεί προ-διαλογή ασθενών, περιθάλποντας τους «προσοδοφόρους ασθενείς των χειρουργικών ειδικοτήτων» και παράλληλα «μας διακομίζει αριθμό μετεγχειρητικών ασθενών μόλις αυτοί παρουσιάσουν επιπλοκή, τους οποίους συνήθως νοσηλεύουμε στην ζημιά μας, από οικονομικής απόψεως».

Αναφέροντας ως παράδειγμα την λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, η οποία στοιχίζει τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα από όσα αποζημιώνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο ιδιωτικός τομέας είναι απρόθυμος να λειτουργήσει τμήματα ΤΑΕΠ. Έθεσε δεν προς προβληματισμό το ερώτημα κατά πόσο τα νοσοκομεία του ΟΚΥΠΥ θα πρέπει να επενδύσουν πόρους στην αναβάθμιση των ΤΑΕΠ, αυξάνονταν ακόμα περισσότερο τις ζημιές τους και αν ναι, ποιος θα αναλάβει την κάλυψη του κόστους.

Ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Υγείας, να ενισχύσουν άμεσα τον ΟΚΥΠΥ που αποτελεί, όπως υπέδειξε την ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ, ο κ. Νικολάου προειδοποίησε ότι  ενδεχόμενη κατάρρευση του θα οδηγήσει ταχέως σε κατάρρευση και του ΓΕΣΥ με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία του τόπου.

«Για την αναβάθμιση μας και την αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων χρειάζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μελών τόσο εντός όσο και εκτός του ΟΚΥΠΥ περιλαμβανομένου του ΟΑΥ και ασφαλώς του Υπουργείου Υγείας υπό την εποπτεία του οποίου διατελούμε», ανέφερε και επισημαίνοντας την ανάγκη, η πολιτεία να ξεκαθαρίσει πλέον ποιος είναι ο επιθυμητός ρόλος των κρατικών νοσηλευτηρίων.

33 χρόνια χωρίς ανακαίνιση

Στην αναφορά του στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηριακές υποδομές του Νοσοκομείου Λεμεσού αλλά και στην έλλειψη συστημάτων πληροφορικής, ο Δρ. Νικολάου θύμισε ότι  στα 33 χρόνια λειτουργίας του το Νοσοκομείο, δεν έχει ποτέ ανακαινιστεί, ενώ παρόμοια προβλήματα και ελλείψεις, όπως σημείωσε, αντιμετωπίζουν και τα νοσοκομεία Πάφου, Πόλεως Χρυσοχούς και Τροόδους.

Προβλήματα και ελλείψεις που επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, έχουν επισημανθεί μέσα από επιστολές και υπομνήματα προς το Υπουργείο Υγείας αλλά και σε συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τόσο από βουλευτές της Λεμεσού όσο και τοπικές Αρχές και άλλους φορείς της Λεμεσού.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης