Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΞεμένει από ακίνητα η Λεμεσός, στα ύψη τα ενοίκια

Ξεμένει από ακίνητα η Λεμεσός, στα ύψη τα ενοίκια

Όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται θα μεγαλώνει συνέχεια», εξηγεί στο Limassol Today, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης

«Η κατάσταση έφτασε σε αυτό το σημείο με τα ενοίκια, γιατί από τη μια η εδώ και πάρα πολλά χρόνια τεράστια ανάπτυξη της πόλης δημιούργησε αντίστοιχα μεγάλες ανάγκες σε υποστατικά (οικιστικά και εμπορικά), και από την άλλη δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη πολιτική παρέμβασης εκ μέρους της πολιτείας για να συγκρατηθεί η αύξηση των ενοικίων. Όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται θα μεγαλώνει συνέχεια», εξηγεί στο Limassol Today, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, σε συνέντευξη που παρέθεσε, αναφορικά με το μείζον ζήτημα των ψηλών ενοικίων στην πόλη μας.

Οι τιμές των κατοικιών, σύμφωνα με την Eurostat, μειώθηκαν απότομα μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2013, ωστόσο παρέμειναν σταθερές μεταξύ 2013 και 2014. Σημείωσαν ταχεία ανοδική πορεία στις αρχές του 2015, και συνέχισαν να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι τα ενοίκια έκτοτε. Ωστόσο, ένας μεγάλος παράγοντας της αύξησης των τιμών στα ακίνητα και στα ενοίκια φαίνεται να συμπέπτει όταν εισήλθε στη ζωή μας το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου, αφού η ζήτηση ανέβηκε, την ώρα που δεν υπήρχαν διαθέσιμα ακίνητα ιδίως στην επαρχία Λεμεσού.

Κληθείς να σχολιάσει τα πιο πάνω στοιχεία ο δήμαρχος της πόλης τονίζει ότι, «χωρίς αμφιβολία το Επενδυτικό Πρόγραμμα της Κύπρου δημιούργησε τεράστιες πληθωριστικές τάσεις στις τιμές των τιμών στα ακίνητα», ενώ προσθέτει πως «η προσέλκυση αγοραστών από το εξωτερικό στα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών στα ακίνητα, εκτροχίασε τη πορεία των τιμών και επηρέασε πολύ δυσμενώς τους ντόπιους αγοραστές».

Διαβάστε ακόμα την αντίθετη άποψη: Πύργοι και ενοίκια: Επηρέασαν τελικά ή όχι την αύξηση τους;

Σε σχέση με τη ζήτηση και προσφορά ακινήτων, γιατί δημιουργήθηκε αυτή η δυσαναλογία αλλά και στο ερώτημα ποιος είναι ο τρόπος να πέσουν οι τιμές ενοικίων, ο κ. Νικολαΐδης απαντά πως «οι τιμές των ενοικίων ασφαλώς ρυθμίζονται από την ελεύθερη αγορά, από την προσφορά και τη ζήτηση. Όσο υπάρχει ζήτηση μεγαλύτερη από την προσφορά, οι τιμές θα ανεβαίνουν». Συνεπώς, αναφέρει ότι για να συγκρατηθούν οι τιμές θα πρέπει να αυξηθεί η προσφορά σε οικιστικές μονάδες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, εξηγεί, μέσα από την παροχή κινήτρων, από πλευράς κράτους, προς τους επιχειρηματίες για να προχωρήσουν σε οικιστικές αναπτύξεις ώστε να αυξηθεί η προσφορά. Αυτά τα κίνητρα θα μπορούσαν να ήταν, μεταξύ άλλων, η παροχή επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης, για την κατασκευή οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης. Πέραν όμως από την πολιτική κινήτρων, σημειώνει ο δήμαρχος, εκ των πραγμάτων, είναι πλέον απόλυτα αναγκαίο, η πολιτεία να ασχοληθεί με πιο σοβαρό και συντεταγμένο τρόπο με το θέμα της κοινωνικής στέγης. Να διευρυνθούν τα προγράμματα κοινωνικής στέγης, δηλαδή, γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη ανάγκη.

Διαβάστε ακόμα την αντίθετη άποψη: Δεν θα πέσουν τα ενοίκια όσο η ζήτηση είναι περισσότερη από την προσφορά

Αναμφίβολα θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω των συνεχών κρίσεων παγκοσμίως ένεκα τα πανδημίας αλλά και έπειτα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά η αγορά. Συνέπεια των πιο πάνω και η αύξηση των υλικών κατασκευής. Σε αυτή την υπόδειξη ο δήμαρχος σημειώνει πως «η αύξηση των επιπέδων των ενοικίων είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ο βασικότερος από τους οποίους είναι και η αύξηση του κόστους κατασκευής, το οποίο καθορίζεται από τις τιμές της γης και της τιμές των κατασκευαστικών υλικών. Οι αυξημένες τιμής γης και υλικών μετακυλίονται, και μάλιστα πολλαπλασιαστικά, προς τους αγοραστές».

Τέλος ερωτηθείς αναφορικά με τη στεγαστική πολιτική που ακολουθεί το κράτος και εάν αυτή είναι επαρκής, ο δήμαρχος Λεμεσού, τονίζει πως «χρειάζεται να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο τα προγράμματα και τα κίνητρα σε ότι αφορά τη δημιουργία υποδομών προσιτής και κοινωνικής στέγης». Μάλιστα ο ίδιος μεταφέρει και την δική του εμπειρία εκ της θέσεως του. «Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Λεμεσού διέθεσε 3 δημοτικά τεμάχια, συνολικού εμβαδού 31,000 τ.μ. με στόχο μέσα από τη συνεργασία Δήμου και ΚΟΑΓ να ανεγερθούν 600 περίπου οικιστικές μονάδες προσιτής στέγης για να βοηθηθούν οι εκατοντάδες συμπολίτες μας, όπως νεαρά ζευγάρια, οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων και φοιτητές, να αποκτήσουν ή να ενοικιάσουν στέγη σε προσιτές τιμές. Παρόλες τις συμφωνίες με τον ΚΟΑΓ, χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να υπερπηδηθούν κενά που υπήρχαν την πολιτική ενθάρρυνσης της δημιουργίας υποδομών προσιτής στέγης ώστε να μπορεί να τεθεί το έργο σε τροχιά υλοποίησης, κάτι που ελπίζω να γίνει εντός του τρέχοντος έτους».

Διαβάστε ακόμη: ΕΤΕΚ: Τα πράγματα είναι δύσκολα με την αύξηση ενοικίων – Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης