Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTURE«ΚινηματοΓράφω - H λογοτεχνία στον κινηματογράφο»

«ΚινηματοΓράφω – H λογοτεχνία στον κινηματογράφο»

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 χρόνων συνεχούς δράσης και παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, ο πολιτιστικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο έχει ετοιμάσει για τη φετινή χρονιά τον κύκλο εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Αποτυπώματα» σε μια προσπάθεια να διερευνήσει πώς η λογοτεχνία, αλληλοεπιδρώντας με διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης όπως είναι ο κινηματογράφος και το κόμικ, αποτυπώνει και νοηματοδοτεί το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, συμβάλλοντας με έναν διαφορετικό τρόπο θέασης της πραγματικότητας στην κατανόηση των ορίων της ανθρώπινης κατάστασης.

Παράλληλα, φιλοδοξεί να προτείνει συμμετοχικές δράσεις μέσα από τις οποίες θα προκύψουν καινούργια λογοτεχνικά κείμενα που θα αποτυπώνουν το αστικό πεδίο και τα οποία θα αποδοθούν σε δημόσιο χώρο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διάδραση ανάμεσα στους αναγνώστες και τους λογοτέχνες.       

Η πρώτη εκδήλωση του κύκλου «Αποτυπώματα» έχει τίτλο «ΚινηματοΓράφω Η λογοτεχνία στον κινηματογράφο» και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 7:30 μ.μ. στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό. Με αφορμή την πρόσφατη μεταφορά του βραβευμένου βιβλίου του Χρίστου Κυθρεώτη «Εκεί που ζούμε» στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα, το Βιβλιοτρόπιο προσκαλεί τους δύο δημιουργούς για μια συζήτηση γύρω από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Τη συζήτηση συντονίζει ο Γιώργος Τριλλίδης.

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, 19:30

Ξυδάδικο, Λεμεσός

Σωτήρης Γκορίτσας – σκηνοθέτης

Χρίστος Κυθρεώτης – συγγραφέας

Συντονίζει ο Γιώργος Τριλλίδης

Με τη συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 99667599

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Δήμου Λεμεσού

Υποστηρικτές: Βιβλιοπωλεία ΚΠ Κυριάκου, Wunderart Productions

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες

Σωτήρης Γκορίτσας (Ελλάδα) – Σκηνοθέτης

Γεννήθηκε  στην  Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο (LFS). Οι ταινίες του έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ. 

Φιλμογραφία

1990, ΔΕΣΠΟΙΝΑ 55’

Φεστιβάλ  Θεσ/κης  Α’ βραβείο Καλύτερης ταινίας, Διάκριση ερμηνείας στους ηθοποιούς.

1993, ΑΠ’ ΤΟ  ΧΙΟΝΙ   90’ 

Φεστιβάλ  Καννών («Δεκαπενθήμερο  Σκηνοθετών»)

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσ/κης  –  Α’ Καλύτερη   ταινία (Χρυσός  Αλέξανδρος)

Φεστιβάλ  Αμιέν  –   Α’ Καλύτερη ταινία (Licorne d’ Or )

Φεστιβάλ  Τρόιας –   Α’ Καλύτερη  Σκηνοθεσία

Φεστιβάλ  Μανχάιμ -Τιμητική Διάκριση

Ελληνικό τμήμα Φεστιβάλ  Θεσ/κης: Α’ Καλύτερη ταινία, Α’ Σεναρίου, Φωτογραφίας,  Fipresci,  ΕΤΕΚΤ

Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ – Α’ καλύτερη ταινία

1997, ΒΑΛΚΑΝΙΖΑΤΕR 97’

2001, ΜΠΡΑΖΙΛΕΡΟ 95’

2007, ΠΑΡΕΕΣ 85’

2011, ΑΠ’ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΑ 87’

Βραβείο Α’ καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Λος Άντζελες (LAGFF)

Βραβεία Α’ – Β’ ανδρικού ρόλου & Mοντάζ Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Ε.Α.Κ.)

2022, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ 90’

Χρίστος Κυθρεώτης (Ελλάδα) – Συγγραφέας 

Ο Χρίστος Κυθρεώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1979 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Μια χαρά (Πατάκης, 2014, 2η έκδ. 2021), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα της Ελλάδας, ενώ περιλήφθηκε επίσης στη βραχεία λίστα των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Αναγνώστης (Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα) και του περιοδικού Κλεψύδρα (Νέου Λογοτέχνη). Το μυθιστόρημα Εκεί που ζούμε (Πατάκης, 2019, 6η έκδ. 2022) είναι το δεύτερο βιβλίο του και απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Καλύτερου Μυθιστορήματος της Κύπρου, και το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Κλεψύδρα, ενώ βρέθηκε επίσης στη βραχεία λίστα του Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος της Ελλάδας. Το Εκεί που ζούμε ήταν επίσης στη βραχεία λίστα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (2020), ενώ διασκευάστηκε σε ταινία από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα (2022). Τόσο το Μια χαρά όσο και το Εκεί που ζούμε μεταφράστηκαν από τον Sasha Djordjevic και κυκλοφορούν στα σερβικά (2022).

Γιώργος Τριλλίδης (Κύπρος)

Ο Γιώργος Τριλλίδης γεννήθηκε το 1976. Έχει δημοσιεύσει τρεις συλλογές διηγημάτων, μία συλλογή με μη-μυθοπλαστικά κείμενα και το θεατρικό έργο «Νίτσα». Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης