Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗLIMASSOL TODAYO κατακλυσμός του τότε και του σήμερα

O κατακλυσμός του τότε και του σήμερα

Τα έθιμα του Κατακλυσμού όπως γίνονται σήμερα, αποτελούν τεχνητή παραλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνονταν σε παλαιότερες εποχές. Οι δημοτικές αρχές κάθε παραθαλάσσιας περιοχής επενέβησαν για τουριστικούς κυρίως λόγους στην τέλεση των εθίμων και τα οργάνωσαν δημιουργώντας τοπικές παραδόσεις.

Ο Αθανάσιος Σακελλάριος, ο θεμελιωτής της κυπριακής λαογραφικής έρευνας, που έζησε τον 19ο αιώνα, περιγράφει ως εξής τα έθιμα του Κατακλυσμού τότε: 

Εἰς τά μεσόγεια μέρη τῆς Κύπρου ὅπου δέν ὑπάρχει ἡ θάλασσα, oἱ κάτοικοι καταφεύγουν εἰς τούς ποταμούς ἤ τά φρέατα καί διασκεδάζουσι βρεχόμενοι μεταξύ των. Εἰς τάς οἰκίας των συνηθίζουσι τήν ἡμέραν ἐκείνην νά βρέχωνται εἴτε διά τῆς καλουμένης πιτσίκλας, εἴτε δι’ ἀνθοδέσμης, εἴτε διά ποτηρίου χύνοντες μεταξύ των ὕδωρ. Τό νά μή βραχῇ τήν ἡμέραν ἐκείνην ὑπ’ ἄλλου, δέν θεωρεῖται καλόν.

(Αθ. Σακελλαρίου, Τά Κυπριακά, τόμ. Α’, ἐν Ἀθήναις, 1890, σσ. 702 – 703).

Κατά τα νεότερα χρόνια, οι εκδηλώσεις του Κατακλυσμού διαφοροποιήθηκαν κι οργανώθηκαν από τις τοπικές αρχές κάθε παραθαλάσσιας περιοχής. Ιδιαίτερα στην Αμμόχωστο (μέχρι το 1974) και στη Λάρνακα κυριαρχούν εκδηλώσεις τοπικού χρώματος, με τραγούδια, χορούς και απαγγελίες, καθώς και διαγωνισμούς ποίησης, ερωτικών δίστιχων, μουσικών οργάνων όπως του πιδκιαυλιού (αυλού) κ.α. Οι εκδηλώσεις του Κατακλυσμού στην Αμμόχωστο γίνονταν συνήθως στην τοποθεσία «Γλώσσα». 

Εκτός από τις εκδηλώσεις στην ξηρά με οργανωμένους χορούς, με διαγωνισμούς και με τραγούδια, διοργανώνονται και θαλάσσια αγωνίσματα όπως λεμβοδρομίες, κολύμβηση κ.α. Παλαιότερα διασκεδαστικό ήταν το αγώνισμα του ολισθηρού ιστού: Ένα μεγάλο δοκάρι στερεωνόταν οριζόντια από την αποβάθρα προς τη θάλασσα και αλειφόταν με γράσο. Στην άκρη του στερεωνόταν μια μικρή σημαία. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να περπατήσουν σ’ όλο το μήκος του γλιστερού δοκαριού και να πιάσουν τη σημαιούλα. Συνηθέστατα γλιστρούσαν κι έπεφταν στη θάλασσα.

Το φεστιβάλ του κατακλυσμού αποτελεί πλέον μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της Λεμεσιανής κουλτούρας. Μετά από 2 χρόνια αδράνειας λόγω πανδημίας, επιστρέφει και θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στην μεγάλη αποβάθρα του Μόλου.

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Λεμεσού, αναφέρει ότι στις τριήμερες εκδηλώσεις που θα γίνουν στα πλαίσια του κατακλυσμού θα αναβιώσει και το έθιμο του «πάμπορου». Το έθιμο του «Πάμπορου» ξεκίνησε στην Λεμεσό στις αρχές του 19ου αιώνα και ήταν μοναδικό σε Κύπρο και Ελλάδα. Μαούνες μετέφεραν τους επιβάτες στα πλοία από το παλιό λιμάνι και έναντι αμοιβής, έκαναν ένα μικρό θαλάσσιο περίπατο.

Limassol Today - 98

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης