Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗLIMASSOL TODAYΣε τροχιά αναβάθμισης έθεσε την Τράπεζα Κύπρου ο οίκος S&Ps

Σε τροχιά αναβάθμισης έθεσε την Τράπεζα Κύπρου ο οίκος S&Ps

Για την ανάθεση της θετικής προοπτικής, ο οίκος σημειώνει ότι αυτή αντανακλά την πιθανότητα αναβάθμισης της αξιολόγησης στους επόμενους 12 μήνες αν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Κύπρου και ειδικότερα σημαντική μείωση των χρηματοδοτικών κινδύνων.

Σε τροχιά αναβάθμισης έθεσε την Τράπεζα Κύπρου ο οίκος S&P Global Ratings (S&Ps), ο οποίος αναβάθμισε την προοπτική της τράπεζας από σταθερή σε θετική επικαλούμενος το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο και τη χαλάρωση των χρηματοδοτικών κινδύνων για όλο το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Παράλληλα ο οίκος επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου σε ‘ΒΒ-‘ και ‘Β’ αντίστοιχα, ενώ στην ίδια πράξη αξιολόγησης αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Aegean Baltic.

«Κατά την άποψή μας, η κυπριακή και οι ελληνικές τράπεζες θα απολαύσουν ολοένα και περισσότερο τους καρπούς από την μακροχρόνια μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς τους και την αποκατάσταση των εσόδων από τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενισχύοντας σημαντικά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών και τις δυνατότητες δημιουργίας κεφαλαίου», αναφέρει ο S&Ps.

Ειδικότερα, για την Τράπεζα Κύπρου, ο οίκος αναφέρει ότι η απόφαση για αναβάθμιση της προοπτικής σε θετική αντανακλά την εκτίμηση του ότι οι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι για όλο το τραπεζικό σύστημα υποχωρούν.

«Οι αξιολογήσεις μας για τις τράπεζες αντικατοπτρίζουν το ηγετικό της δίκτυο στη χώρα, επωφελούμενη από το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο και τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων την τελευταία δεκαετία», σημειώνει ο οίκος.

Επισημαίνει επίσης ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει ταυτόχρονα βελτιώσει την κεφαλαιοποίησή της στον απόηχο της χαλάρωσης των οικονομικών κινδύνων και της αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων υψηλού σταθμισμένου κινδύνου, κάτι που θα της δώσει ένα απόθεμα απορρόφησης «κάποιας αναμενόμενης επιδείνωσης στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού».

Επισημαίνει ωστόσο ότι η Τράπεζα Κύπρου ακόμη υστερεί σε σύγκριση με τράπεζες με υψηλότερες αξιολογήσεις σε σχέση με την κερδοφορία και την αποδοτικότητα, «παρόλο που αναμένουμε ότι (η τράπεζα) σταδιακά θα κλείσει αυτό το χάσμα στους επόμενους 12 με 18 μήνες».

Για την ανάθεση της θετικής προοπτικής, ο οίκος σημειώνει ότι αυτή αντανακλά την πιθανότητα αναβάθμισης της αξιολόγησης στους επόμενους 12 μήνες αν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Κύπρου και ειδικότερα σημαντική μείωση των χρηματοδοτικών κινδύνων.

«Αναμένουμε ότι η αποδοτικότητα και κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου θα βελτιωθεί σημαντικά τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, υποβοηθούμενη από την αύξηση των επιτοκίων και την εξοικονόμηση κόστους που συνδέεται με την πρόσφατη εθελοντική μείωση προσωπικού, ενώ η διοίκηση θα παραμείνει επικεντρωμένη στη διατήρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού υπό έλεγχο», καταλήγει ο οίκος.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης