Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗLIMASSOL TODAYΣουηδία: Γάτες ρομπότ κάνουν παρέα στους ηλικιωμένους

Σουηδία: Γάτες ρομπότ κάνουν παρέα στους ηλικιωμένους


Πολλοί από τους ηλικιωμένους της Σουηδίας υποφέρουν από μοναξιά στα γηροκομεία και στα σπίτια τους. Κι επειδή πληθώρα προσωπικού δεν υπάρχει, επιστρατεύτηκαν γάτες-ρομπότ.

Οι γάτες-ρομπότ που κινούνται με μπαταρίες βρίσκονται στα γηροκομεία του Ängelholm από το φθινόπωρο του 2021 με στόχο να προσφέρουν ηρεμία, ασφάλεια και συντροφιά στους ηλικιωμένους. Γουργουρίζουν, νιαουρίζουν και κινούνται, ενώ ανταποκρίνονται και στο χάιδεμα.

Οι ελλείψεις προσωπικού, αλλά και το προσωπικό που δεν μιλά τη σουηδική γλώσσα, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στη σουηδική φροντίδα ηλικιωμένων εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα οι γάτες ρομπότ έχουν επιτραπεί από την Πρόνοια να μετακομίσουν και σε σπίτια με την ελπίδα να μπορέσουν να κάνουν τους ηλικιωμένους να αισθάνονται καλύτερα.

Υπάρχουν περίπου 20 γάτες ρομπότ, ή θεραπευτικές γάτες όπως ονομάζονται επίσης, που έχουν αγοραστεί από τον δήμο Ängelholm. Οι γάτες κοστίζουν περίπου 2.000 SEK η καθεμία (περίπου 180 ευρώ) και είναι ειδικά διαμορφωμένες για ηλικιωμένους που παρουσιάζουν γνωστική εξασθένηση, λόγω άνοια π.χ.

«Ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία μεγαλύτερης ασφάλειας για τους κατοίκους και μια υπενθύμιση πώς ήταν πριν, αν είχατε γάτα», λέει ο Daniel Bergholm, συντονιστής τεχνολογίας ευημερίας στο Ängeholm, μιλώντας στο SVT .

Αλλά δεν εκτιμούν όλοι οι ηλικιωμένοι τις γάτες που λειτουργούν με μπαταρία. Ο συντονιστής τεχνολογίας ευημερίας πιστεύει ότι ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν ποιος είναι ο σκοπός. «Για κάποιους λειτουργεί καλά, και για κάποιους είναι δύσκολο να κατανοήσουν τον σκοπό ή δεν βοηθούνται. Πάντως έχουμε ωραία παραδείγματα ανθρώπων που είναι πολύ πιο ήρεμοι και στα γηροκομεία (οι γάτες) έχουν λειτουργήσει ως σύντροφοι», κατέληξε.

ΠηγήLIFO

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης