Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ26.000 επιπλέον τόνοι πλαστικών αποβλήτων στις θάλασσες λόγω πανδημίας

26.000 επιπλέον τόνοι πλαστικών αποβλήτων στις θάλασσες λόγω πανδημίας

Η πανδημία έχει επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών με πλαστικά, καθώς, επιπρόσθετα απόβλητα, βάρους περίπου 26.000 τόνων, σύμφωνα με μια πρόσφατη κινεζο-αμερικανική επιστημονική μελέτη έχουν ήδη καταλήξει στους ωκεανούς μας.

Τα πλαστικά αυτά αφορούν μάσκες, γάντια, μπουκάλια αντισηπτικών, χειρουργικές ποδιές και άλλα είδη προστασίας μιας χρήσης. Επίσης, σε αυτά συγκαταλέγεται μεγάλος αριθμός πλαστικών συσκευασιών τεστ, η ζήτηση των οποίων αυξήθηκε ραγδαία λόγω του κορωνοϊού. Στην πλειοψηφία τους (87,4%) αυτά τα απόβλητα προέρχεται από νοσοκομεία ανά το παγκόσμιο, ενώ το 7,6% από μεμονωμένα άτομα. Το υπόλοιπο 5% αφορά αποκλειστικά συσκευασίες των τεστ κορωνοϊού.

Αποδεδειγμένα, η τεράστιες ποσότητες πλαστικών αυτού του είδους παράγεται και καταναλώνεται πέραν των υφιστάμενων δυνατοτήτων των περισσότερων χωρών να τα ανακυκλώσουν και να τα επεξεργαστούν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παραγωγή επιπλέον 8,4 εκατομμυρίων τόνων πλαστικών αποβλήτων από την αρχή της πανδημίας από 193 διαφορετικές χώρες.

Σχετικά με την έρευνα

Η έρευνα εκπονήθηκε από μέλη της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Nanjing στην Κίνα και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφείας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Σχετική δημοσίευση έγινε στο Περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Τα ευρήματα επιτρέπουν την πρόβλεψη ότι τελικά, σε μερικά χρόνια σχεδόν όλα τα πλαστικά που έχουν σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού θα καταλήξουν είτε στις παραλίες (29%), είτε στους βυθούς των θαλασσών (71%).

Η κατανομή της προέλευσης των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας έχει ως εξής:

– Ασία και χώρες με μεγάλο πληθυσμό όπως Κίνα και Ινδία: 46%
– Ευρώπη: 24%
– Νότια Αμερική: 16%
– Αφρική: 8%
– Βόρεια Αμερική: 5,6%

Οι χώρες τις Ασίας κάνουν χειρότερη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και συνήθως, τα απόβλητα αυτά καταλήγουν στις θάλασσες μέσω των μεγάλων ποταμών, όπως ο Δούναβης (1.700 τόνοι), ο Ινδός (4.000 τόνοι) και ο Γιανγκτσέ (3.700 τόνοι). Συγκεκριμένα, οι ασιατικοί ποταμοί μεταφέρουν το 73% των αποβλήτων, ενώ οι ευρωπαϊκοί το 11% του όγκου τους. Η μεταφορά τους επιτυγχάνεται σε μεγάλες αποστάσεις στον ωκεανό, φέρνοντάς τα σε επαφή με θαλάσσιους οργανισμούς, προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις τον τραυματισμό τους, ή ακόμη και τον θάνατό τους σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ζήτηση για πλαστικά μιας χρήσης έχει σημειώσει ραγδαία άνοδο λόγω της πανδημίας, δυσχαιρένοντας το έργο που επιτελείται σε παγκόσμιο επίπεδο για έλεγχο και διαχείριση του προβλήματος των πλαστικών αποβλήτων.

Εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών διαφορετικών ειδών και μεγεθών καταλήγουν στους ωκεανούς σε χρονιαία βάση.

(ΚΥΠΕ)

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης