Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ80% της αγοράς άγγιξαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Νορβηγία

80% της αγοράς άγγιξαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Νορβηγία

Το 80% άγγιξε το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία το 2022

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έφθασαν σχεδόν το 80% – νέο παγκόσμιο ρεκόρ – των νέων ταξινομήσεων καινούργιων αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης στη Νορβηγία την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα εξειδικευμένος οργανισμός.

Με μεγάλη κερδισμένη την αμερικανική Tesla, στην κορυφή της κατάταξης των κατασκευαστών με μερίδιο αγοράς 12,2%, την περασμένη χρονιά διατέθηκαν 138.265 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη σκανδιναβική χώρα, με άλλα λόγια τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αντιπροσώπευαν το 79,3% των συνολικών πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, σύμφωνα με το Συμβούλιο Πληροφόρησης για την Οδική Κυκλοφορία (Opplysningsrådet for veitrafikken, OFV).

Η Νορβηγία, χώρα με μεγάλη παραγωγή υδρογονανθράκων αλλά ταυτόχρονα πρωταθλήτρια στην προώθηση των αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, συνέτριψε το προηγούμενο δικό της παγκόσμιο ρεκόρ, που είχε καταγραφεί το 2021 (64,5%).

Συγκριτικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 8,6% των νέων ταξινομήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.

Τον Δεκέμβριο, τα αυτοκίνητα που κινούνται αποκλειστικά με μπαταρίες αντιπροσώπευαν το 82,8% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, καθώς πολλά νοικοκυριά έσπευσαν να τα αποκτήσουν προτού καταργηθεί φορολογικό κίνητρο για την αγορά τους και γίνουν σημαντικά ακριβότερα.

Το μοντέλο Y της Tesla (crossover SUV) κατέλαβε μερίδιο αγοράς 11,5%, με την εταιρεία του Ίλον Μασκ να καυχιέται πως έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων που κατείχε από το 1969 ο θρυλικός σκαραβαίος της Volkswagen.

Η Νορβηγία έχει τη φιλοδοξία όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στη χώρα να έχουν μηδενικές εκπομπές, να είναι ηλεκτρικά ή να καίνε υδρογόνο, από το 2025, προσφέροντας ειδικά κίνητρα, κυρίως φορολογικά, για αυτόν τον σκοπό.

Ωστόσο, καθώς ο τομέας ωριμάζει, οι αρχές έχουν αρχίσει πλέον να καταργούν κάποια κίνητρα που είχαν υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

Από την 1η Ιανουαρίου, η εξαίρεση από τον ΦΠΑ (25%) δεν ισχύει πλέον παρά μόνο για την αγορά νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου με τιμή κάτω από 500.000 κορόνες (47.500 ευρώ). Όσα έχουν υψηλότερη τιμή υπόκεινται επομένως στον φόρο.

Σήμερα, ένα στα πέντε αυτοκίνητα που κυκλοφορεί στους νορβηγικούς δρόμους είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό, και σε αυτή την περίπτωση ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης