Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑκόμα 7 «Πράσινα Σημεία» θα λειτουργήσουν στη Λεμεσό

Ακόμα 7 «Πράσινα Σημεία» θα λειτουργήσουν στη Λεμεσό

Κάποιες θετικές εξελίξεις φαίνεται να προδιαγράφονται σε σχέση με την ανάγκη βελτίωσης της κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην μείζονα Λεμεσό σε ότι αφορά ειδικότερα την διαχείριση των κάθε είδους αποβλήτων και κατ’ επέκταση την καθαριότητα της πόλης.

Στην αυριανή συνεδρία του Διοικητικό Συμβουλίου της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, θα τεθεί, μεταξύ άλλων, για έγκριση, όπως ανέφερε στο Limassol Today ο Πρόεδρος του ΔΣ ΟΕΔΑ και Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς Δώρος Αντωνίου, η δημιουργία 7 νέων «Πράσινων Σημείων» σε όλη την επαρχία της Λεμεσού. Ένα από αυτά θα λειτουργήσει στο Βατί και τα υπόλοιπα σε διάφορα σημεία της  υπαίθρου.

Το «Πράσινο Σημείο» στο Βατί, θα δέχεται πράσινα απόβλητα (κλαδεύματα κλπ.) και ογκώδη στερεά απόβλητα και  θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις αστικές ανάγκες, συμβάλλοντας παράλληλα  και στην αποσυμφόρηση των υπόλοιπων τεσσάρων «Πράσινων Σημείων» που ήδη λειτουργούν τα δύο τελευταία χρόνια περιφερικά της Λεμεσού κι όπως έχει διαπίστωση δεν χρησιμοποιούνται στο βαθμό και με τον τρόπο που θα έπρεπε με αποτέλεσμα να αποδεικνύονται αναποτελεσματικά για τον σκοπό που έχουν δημιουργηθεί.

Με την λειτουργία και των νέων «Πράσινων Σημείων» που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμα μέσα στους πρώτους μήνες του 2021, θα επεκταθούν οι μέρες και τα ωράρια λειτουργίας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Αποκατάσταση του Βατί

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Βατί που εδώ και ένα και πλέον χρόνο σταμάτησε να δέχεται απόβλητα αλλά εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα από καύσεις και αναθυμιάσεις επιβλαβών αερίων, ο κ. Αντωνίου μας ανέφερε ότι ο ΟΕΔΑ προχωρεί στην προκήρυξη προσφορών για κάποιες χωματουργικές εργασίες οι οποίες θα βελτιώσουν προσωρινά την κατάσταση ενώ παράλληλα προωθείται σχεδιασμός για πλήρη αποκατάσταση τόσο του Βατί όσο και άλλων σκουπιδότοπων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στην περιφέρεια και την ύπαιθρο της Λεμεσού.

Η αποκατάσταση θα περιλαμβάνει χωματουργική κάλυψη και δεντροφύτευση των σκουπιδότοπων. Η σχετική προσφορά θα προκηρυχθεί τον Μάιο η δεν αποκατάσταση υπολογίζεται ότι θα πάρει δυο τουλάχιστον χρόνια.

Σα πλαίσια της αποκατάσταση του Βατι, γίνεται και μελέτη για αξιοποίηση και εκμετάλλευση του βιοαερίου που παράγεται στην περιοχή όπου για δεκαετίες συλλέγονταν τα οικιακά σκουπίδια και άλλα απόβλητα από όλη την επαρχία.

«Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ακόμα αρκετό βιοαέριο, τότε θα προχωρήσουμε στην δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την αξιοποίηση του, ανέφερε ο Δώρος Αντωνίου.

Να σημειωθεί ότι πριν από 8 περίπου χρόνια επί Δημαρχίας Ανδρέας Χρίστου, ο Δήμος Λεμεσού είχε προχωρήσει στη διενέργεια μελέτης για αξιοποίηση του βιοαερίου στο Βατί με στόχο να εγκατασταθούν γεννήτριες οι οποίες θα έπαιρναν το βιοαέριο με γεωτρήσεις και θα το μετέτρεπαν μέσω μηχανών εσωτερικής καύσης, σε ρεύμα το οποίο θα επιστρεφόταν στο δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Με τη διαδικασία που προωθούσε τότε ο Δήμος Λεμεσού, θα μειώνονταν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι εκπομπές αφού το αέριο δεν θα αφηνόταν να σκορπίζεται στη γη και να δημιουργεί όλες εκείνες τις αναδυόμενες οσμές και κυρίως να επιβαρύνει το περιβάλλον. Η κατασκευή και η λειτουργία του έργου, θα γινόταν με τη μέθοδο του BOT.

Η μελέτη εκείνη και οι σχεδιασμοί καταχωνιάστηκαν στη συνέχεια στα συρτάρια του Δήμου, αν και θα μπορούσε την τελευταία πενταετία να είχε κατασκευαστεί και να λειτουργούσε η εγκατάσταση  από την οποία θα υπήρχαν και σημαντικά εισοδήματα.

Επιτροπή ανέλαβε να λύσει τα προβλήματα στο Πεντάκωμο

Σε ότι αφορά το άλλο προβληματικό δεδομένο που έχει να κάνει με την παραλαβή και διαχείριση των αποβλήτων όλης της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού και σχετίζεται με την μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων που λειτουργεί στο Πεντάκωμο, ο Πρόεδρος του ΟΕΔΑ, ανέφερε στο Limassol Today  ότι τα προβλήματα που άρχισαν να παρουσιάζονται από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας της μονάδας, συνεχίζουν, δυστυχώς, να υπάρχουν.

Συστάθηκε, όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου  μια Επιτροπή από τον Υπουργό Γεωργίας, με εντολή να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα προβλήματα που υπάρχουν και να αναζητήσει τρόπους επίλυσης τους.

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης