Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕισηγήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων

Εισηγήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων

Με την ευρωπαϊκή οδηγία 2019/904 για τα πλαστικά μιας χρήσης επιχειρείται η μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, με έναρξη ισχύος τον Ιούλιο του 2021. Μέσα από μέτρα μείωσης, απαγόρευσης, απαιτήσεις για σήμανση και σχεδιασμό, καθώς και διευρυμένη ευθύνη παραγωγών αποβλήτων, η οδηγία φιλοδοξεί να να προωθήσει κυκλικές προσεγγίσεις που δίνουν προτεραιότητα σε βιώσιμα και μη τοξικά επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα και συστήματα επαναχρησιμοποίησης.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, μεταξύ 17 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου 2020, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο των νέων Κανονισμών οι οποίοι θα μεταφέρουν τις πρόνοιες της νέας οδηγίας στην κυπριακή νομοθεσία. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, oι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Κίνηση Κύπρου, Φίλοι της Γης Κύπρου, Let’s Make Cyprus Green και Terra Cypria, κατέθεσαν από κοινού έγγραφο με τις θέσεις τους, προκειμένου να καταστήσουν τη μεταφορά πιο αποτελεσματική και φιλόδοξη. Επί του προσχεδίου που τέθηκε προς διαβούλευση, οι σημαντικότερες εισηγήσεις που έγιναν ήταν οι εξής:

1) Να καθοριστούν δεσμευτικοί, μετρήσιμοι, εθνικοί στόχοι μείωσης της κατανάλωσης για τα κυπελάκια και περιέκτες τροφίμων μιας χρήσης. Χωρίς σαφείς στόχους είναι αμφίβολο αν θα πετύχουμε τη διαρκή μείωση στην κατανάλωση που απαιτείται από την ΕΕ.

2) Να εισαχθούν μέτρα που να εξασφαλίζουν επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, όλα τα εστιατόρια και καφετέριες να παρέχουν υποχρεωτικά επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη όταν πρόκειται για κατανάλωση εντός του χώρου τους.

3) Να χρησιμοποιηθούν οικονομικά μέσα που να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα μιας χρήσης (πλαστικά ή από άλλα υλικά) δεν παρέχονται δωρεάν στο σημείο πώλησης.

4) Να εισαχθούν οι απαραίτητες δικλείδες ώστε τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης να μην υποκατασταθούν με άλλα προϊόντα μιας χρήσης από άλλα υλικά, π.χ. από μπαμπού.

5) Οι παραγωγοί αποβλήτων από πλαστικά μιας χρήσης να επιβαρύνονται με υψηλότερα τέλη σε σχέση με παραγωγούς των οποίων τα προϊόντα προκαλούν λιγότερη ρύπανση.

6) Να καθιερωθούν συστήματα επιστροφής εγγύησης (Deposit Return Schemes) στην Κύπρο χωρίς άλλη καθυστέρηση. Δηλαδή, οι καταναλωτές να επιβραβεύονται όταν επιστρέφουν μια συσκευασία που έχουν χρησιμοποιήσει σε καθορισμένα σημεία συλλογής, ώστε η συσκευασία να ανακυκλωθεί ή επαναχρησιμοποιηθεί.

7) Το δημόσιο να προκηρύσσει “πράσινες” προσφορές με κριτήρια που να αποκλείουν τα προϊόντα μιας χρήσης. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να ήταν η δημιουργία υποδομών που παρέχουν καθαρό, φιλτραρισμένο και υγιεινό νερό σε δημόσιους χώρους, κυβερνητικά κτήρια, σχολεία, στρατόπεδα κ.ά.

8) Να απαγορευτούν επιπρόσθετα ορισμένα προϊόντα που είναι ιδιαίτερα προβληματικά στην Κύπρο, τα οποία χρησιμοποιούνται σε τεράστιες ποσότητες κατά τη διάρκεια των εορτασμών του καρναβαλιού, π.χ. κανονάκια κομφετί και σπρέι αφρού/ σερμπαντίνας. Τα εν λόγω προϊόντα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα του αέρα, ενώ είναι πιθανόν να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία.

9) Να δίνεται η δυνατότητα μέσα από τους κανονισμούς να απαγορεύονται τα πλαστικά ή άλλα προϊόντα μιας χρήσης σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις (π.χ. σε γιορτές, φεστιβάλ, χοροεσπερίδες κ.λπ.), όπως ήδη γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι τέσσερις συνυπογράφουσες οργανώσεις διατηρούν την πεποίθηση ότι η ορθή, έγκαιρη και φιλόδοξη μεταφορά της oδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης θα έχει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον της Κύπρου και την ανθρώπινη υγεία. Παράλληλα, τονίζουν ότι η εν λόγω νομοθεσία πρέπει να προωθηθεί τάχιστα για ψήφιση και εφαρμογή ώστε η Κύπρος να μην επιβαρυνθεί με άλλη μια χρηματική ποινή λόγω μη έγκαιρης συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Kοινό δελτίο τύπου των περιβαλλοντικών οργανώσεων Οικολογική Κίνηση Κύπρου, Φίλοι της Γης Κύπρου, Let’s make Cyprus Green και Τerra Cypria.

[email protected]

Δείτε το έγγραφο με τις αναλυτικές θέσεις των οργανώσεων, όπως στάλθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος στις 7 Δεκεμβρίου 2020:

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης