Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΈρχεται δια νόμου το «Pay as you throw» σε όλη την Κύπρο

Έρχεται δια νόμου το «Pay as you throw» σε όλη την Κύπρο

Αλλάζει άρδην η διαχείριση των οικιακών αποβλήτων μέσα από νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή

Πόσο έτοιμοι είναι οι δήμοι, κοινότητες και πολίτες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα μέχρι το 2023;

Γράφει Δημήτρης Στρατής

Τα υπ’ αριθμόν ένα σκουπίδια που το ανθρώπινο χέρι πετά, προέχονται από τα ίδια τα σπίτια, με βάση όλες τις μετρήσεις που έγιναν για την Κύπρο.

Το σύστημα ολιστικής διαχείρισης των αποβλήτων – «Pay As You Throw» (πληρώνω όσο πετώ) – εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες και έφερε μια μικρή «επανάσταση» σε ό,τι αφορά την μείωση των οικιακών αποβλήτων, του κόστους για τους δημότες, την οικολογική διαχείριση τους και την αύξηση της ανακύκλωσης.

Ένα σημαντικό θέμα, με το οποίο ελάχιστοι ασχολήθηκαν σοβαρά είναι η θεσμοθέτηση της εφαρμογής του Pay As You Throw, από όλους τους δήμους και κοινότητες της Κύπρου.

Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και αναμένεται μετά την τελική του επεξεργασία να ψηφιστεί τους επόμενους μήνες. Πολλά θα αλλάξουν στην καθημερινότητα του κοινού, το οποίο θα κληθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Τι αλλάζει;

Μιλώντας στο Limassol Today ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξηγεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και αρκετές πολιτείες της Αμερικής. Στην Κύπρο εφαρμόζεται με κάποιες αδυναμίες, μόνο στον δήμο Αγλαντζιάς.

Τι θα αλλάξει όμως στην καθημερινότητα των πολιτών με την εφαρμογή του Pay as You Throw;
  • Το κάθε νοικοκυριό θα έχει την υποχρέωση να βάζει σε ξεχωριστά σακούλια όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Δηλαδή, χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μπαταρίες.
  • Παράλληλα θα πρέπει να μπαίνουν σε ξεχωριστό κάδο όλα τα φαγώσιμα που έχουν καταναλωθεί (φρούτα, υπολείμματα φαγητών, φύλλα λαχανικών κ.α.) . Τα λεγόμενα «αποφάγια» της κουζίνας όπως μας εξηγεί ο κ. Θεοπέμπτου καταλαμβάνουν πάνω από το 50% των αποβλήτων ενός σπιτιού.  
  • Όλα τα υπόλοιπα οικιακά σκουπίδια (που δεν είναι ανακυκλώσιμα) θα πρέπει να τα μπαίνουν σε ένα σακούλι το οποίο θα καλείται να πληρώσει το κοινό. Με βάση όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το σακούλι αυτό, θα είναι το μόνο που θα χρεώνεται σε μια πολύ χαμηλή τιμή η οποία θα καθορίζεται από τους οικείους δήμους (περίπου 2,5 ευρώ).
  • Τα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα θα μεταφέρονται από τους δήμους στην Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κόσιης και του Πεντακώμου για επεξεργασία.
  • Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα επιβολής μικρής χρέωσης για καθαρισμό χωραφιών και δρόμων στα οποία ασυνείδητοι πετούν σκουπίδια.

Το παράδειγμα της Αγλαντζιάς

Σε δηλώσεις του στο Limassol Today o δημοτικός γραμματέας του δήμου Αγτλαντζιάς Χάρης Τσαγγαρίδης εξηγεί ότι με την εφαρμογή του pay as you throw παρατηρήθηκε μείωση των αποβλήτων κατά 40% σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν. Παράλληλα, οι δημοτικές αρχές παρατήρησαν αύξηση της ανακύκλωσης κατά 60%.

Ο δήμος Αγλαντζίας συλλέγει μεταξύ άλλων γυαλί, ογκώδη απόβλητα, πράσινα κήπου, ενώ όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν σε μοβ σακούλες.  Όπως μας εξηγεί ο δημοτικός γραμματέας του Δήμου ένα 7% Αγλαντζιωτών μεταφέρουν απόβλητα σε άλλους δήμους προκειμένου να αποφύγουν χρεώσεις. Προσθέτει ωστόσο, ότι όσοι ακολουθούν περιβαλλοντική συμπεριφορά, εφαρμόζοντας την ανακύκλωση και τις ρυθμίσεις για το «πληρώνω όσο πετώ», απολαμβάνουν μείωση στο κόστος για τα σκύβαλα. Η χρέωση όπως είπε εξαρτάται από το κάθε νοικοκυριό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημειώνει ότι είναι ενθαρρυντικό το παράδειγμα της Αγλαντζιάς, ωστόσο αντιμετωπίζει κάποια λειτουργικά προβλήματα. Υπάρχει ζήτημα όπως εξηγεί, με τα οργανικά απόβλητα τα οποία θα παραλάμβανε δωρεάν μια εταιρεία που θα έφερνε και τους κάδους για το κοινό.  Η εταιρεία εγκατέλειψε τον δήμο στην αρχική φάση, με αποτέλεσμα οι δημότες να αναγκάζονται να βάζουν και τα αποφάγια στο μοβ σακούλι.

Κομποστοποίηση

Αν κάτι πρέπει να εξετάσει το κράτος, είναι την ενθάρρυνση επενδύσεων για σύσταση εταιρειών για παραλαβή των οργανικών αποβλήτων.

Στην Κύπρο υπάρχουν όπως πληροφορηθήκαμε από το αρμόδιο Υπουργείο, δέκα μονάδες κομποστοποίησης οι οποίες είναι σε θέση να επεξεργάζονται τα αποφάγια με σκοπό την λεγόμενη αναερόβια επεξεργασία τους. Μέσω μιας διαδικασίας κλεισίματος των παλιών φαγώσιμων σε ένα βαρέλι παράγεται ηλεκτρισμός (με μεθάνιο). Με το τέλος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παραχθεί και φυτόχωμα (το οποίο σήμερα αγοράζουμε).  Στην Λεμεσό υπάρχει μια μονάδα κομποστοποιησης στο Μοναγρούλι. Σημειώνεται ότι υπάρχουν μικρές συσκευασίες για οικιακή κομποστοποίηση, η οποία στην Κύπρο δεν είναι καθόλου διαδεδομένη.

Εξοικονομήσεις

Οι καταναλωτές, εφαρμόζοντας το σύστημα «πληρώνω όσο πετώ», θα δουν σημαντικές εξοικονομήσεις στις τσέπες τους, αφού η χρέωση για τα σακούλια, το οποία δεν θα γεμίζουν εύκολα, θα είναι πολύ μικρότερη από τα σημερινά τέλη σκυβάλων. Εξάλλου, για τα οργανικά απόβλητα και τα ανακυκλώσιμα δεν θα υπάρχουν χρεώσεις.  Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση υπολογισμούς που έγιναν, οι δημότες στην Κύπρου καλούνται να πληρώσουν περίπου 180 ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο σε τέλη σκυβάλων, ανεξαρτήτως της ποσότητας αποβλήτων που καταλήγουν στους κάδους τους.

Προσαρμογή μέχρι το 2023

Οι δήμοι θα πρέπει να υπολογίζουν το κόστος για τους δημότες με βάση τα έξοδα μεταφοράς των αποβλήτων.

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στον τομέα της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων. Οι δήμοι που θα συνενωθούν αλλά και κοινότητες από τις οποίες θα προκύψουν τα συμπλέγματα, οφείλουν να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν το νέο σύστημα.  Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή θα έχουν στη διάθεση τους ένα χρόνο προκειμένου να εφαρμόσουν το Pay as Throw. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, το κοινό θα πρέπει να δει τον νόμο να εφαρμόζεται εντός του 2023.

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης