Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΈρχεται το σύστημα “Pay-as-you-throw”

Έρχεται το σύστημα “Pay-as-you-throw”

Στην περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης και της εφαρμογής του συστήματος “pay as you throw” θα συμβάλει η ψήφιση της τροποποίησης της νομοθεσίας περί αποβλήτων από την Ολομέλεια της Βουλής, την περασμένη Πέμπτη (26 ψήφοι υπέρ, 2 εναντίον και 3 αποχές). Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου θα επιτευχθεί η εφαρμογή της δίκαιης και περιβαλλοντικά ωφέλιμης αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Το έργο «Πληρώνω Όσο Πετώ» αποτελεί πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. Ευρώ, το οποίο εγκαθιδρύει το σύστημα διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και οργανικών/βιολογικών αποβλήτων. Στόχος του είναι η μείωση της ταφής βιοαποικοδομίσιμων υλικών, η αύξηση στα ποσοστά ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, αλλά και η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων. Στόχος της Κύπρου σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είναι η αύξηση των επιδόσεων στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, με το τελικό ποσοστό των αποβλήτων που θα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής να μειωθεί μέχρι το 2035 σε 10%.

Εξού και ο σημαντικός ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν πλέον οι Τοπικές Αρχές. Οι νέες υποχρεώσεις τους θα περιλαμβάνουν την εγκαθίδρυση συστήματος διαλογής στην πηγή για οργανικά απόβλητα, ανακυκλώσιμα ρεύματα (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλα), ξύλινες και συνθετικές συσκευασίες, προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπαταρίες και ογκώδη απόβλητα. Γι’ αυτό ωστόσο, βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι και η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με την ψήφιση της τροποποίησης της νομοθεσίας περί αποβλήτων καθορίζεται η υποχρέωση των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για ορθολογική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, θεσπίζονται αδικήματα για τις περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων, όπως και η δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης των παραβάσεων, αλλά και η παραχώρηση της απαραίτητης εξουσιοδότησης για έκδοση κανονισμών που να προβλέπουν πιο συγκεκριμένες ρυθμίσεις σε σχέση με το “Pay as you throw” και τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα έχει περίοδο εφαρμογής το 2021-2027 σε Παγκύπρια βάση, με δικαιούχους τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Ομάδες Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πληθυσμό ίσο ή μεγαλύτερο των 2000 κατοίκων.

Κυριότερες δράσεις του σχεδίου είναι:

[1] Προετοιμασία (τεχνοοικονομική μελέτη, μελέτη ποιοτικής και ποσοτικής σύστασης των αποβλήτων, μελέτη ελλείματος χρηματοδότησης και κόστος οφέλους, και μελέτη σκοπιμότητας)

[2] Υλοποίηση εκστρατείας πληροφόρησης, ενημέρωσης, και ευαισθητοποίησης του κοινού

[3] Προμήθεια εξοπλισμού διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και οργανικών/βιολογικών αποβλήτων

[4] Ετοιμασία και εφαρμογή πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση του έργου

Μέσω της νέας αυτής φιλόδοξης εξέλιξης, η Κύπρος εγκαταλείπει ένα γραμμικό μοντέλο ανάπτυξης που αφορά την παραγωγή, κατανάλωση και εν τέλει την απόρριψη προϊόντων, και την εισαγωγή μας σε ένα «κυκλικό μοντέλο». Αυτό το μοντέλο προωθεί την επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή και την ανακύκλωση, διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων στην Κύπρο, που υιοθετεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα για το σχέδιο ΕΔΩ

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης