Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΕργοστάσια ασφαλτικών… ένα ακόμα μνημείο κακοδιαχείρισης

Εργοστάσια ασφαλτικών… ένα ακόμα μνημείο κακοδιαχείρισης

Σε ετοιμότητα κάτοικοι της Παρεκκλησιάς για ενδεχόμενη μεταφορά επέκταση εργοστασίου σε δασική γη

Αγνοήθηκαν οι εισηγήσεις επιστημόνων για ετοιμασία Στρατηγικού Σχεδιασμού Χωροθέτησης Ασφαλτικών Εργοστασιακών Μονάδων σε παγκύπρια κλίμακα

Γράφει: Δημήτρης Στρατής

Η κατάσταση με τα εργοστάσια παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην Κύπρο, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμα παράδειγμα κάκιστου σχεδιασμού και οργάνωσης από πλευράς του κράτους. Οι χειρισμοί που έγιναν τα τελευταία χρόνια, κατέδειξαν αδιαφορία στα αρχικά στάδια και αργότερα προσπάθεια μεταφοράς του προβλήματος από το ένα σημείο της Κύπρου, σε άλλο.

Μπορεί η διαμαρτυρία των κατοίκων του Μιτσερού, της Αγροκηπιάς,της  Κάτω Μονής και άλλων κοινοτήτων να σταμάτησε προσωρινά, ωστόσο η προσπάθεια μεταφοράς του ασφαλτικού εργοστασίου από το Τσέρι, μερικά χιλιόμετρα κοντά στις κατοικίες τους, δεν έχει ανακοπεί οριστικά.

Η δυσπιστία για τους χειρισμούς από τα αρμόδια τμήματα, δικαιολογημένα εκφράζεται εδώ και μια περίπου δεκαετία (από το 2013), από τους κατοίκους Ιδαλίου και της ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης οι οποίοι λόγω της λειτουργίας των εργοστασίων αναπνέουν για χρόνια βλαβερούς και επικίνδυνους για την υγεία τους ρύπους. Μετά από χρόνια επίμονων προσπαθειών πέτυχαν την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων, ωστόσο το όλο ζήτημα πολύ σύντομα, θα ταλαιπωρήσει έντονα κοινότητες σε άλλες περιοχές.

Η ιστοσελίδα μας διερεύνησε το θέμα, διαπιστώνοντας μέσα από μελέτες ακαδημαϊκών ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσει η προσπάθεια για μετεγκατάσταση του ασφαλτικού εργοστασίου στο Μιτσερό. Εξετάζουμε επίσης την προσπάθεια μεταφοράς άλλου εργοστασίου ασφαλτικού σε κρατικό δάσος στην Παρεκκλησία της Λεμεσού.  Το κράτος μας παραμένει ουραγός σε ό,τι αφορά την διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων, ενώ λόγω συσσωρευμένης αναλγησίας και αδιαφορίας, δεν προχώρησε ποτέ ο λεγόμενος Στρατηγικός Σχεδιασμός Χωροθέτησης Ασφαλτικών Εργοστασιακών Μονάδων ώστε να υποδειχθούν κατάλληλοι χώροι σε παγκύπρια κλίμακα.

Μια μεροληπτική διαδικασία

Σε δηλώσεις της στο Limassol Today η εκπρόσωπος των επηρεαζομένων κατοίκων των κοινοτήτων γύρω από το Μιτσερό, Άντρη Βασιλείου έκανε λόγο για μια μεροληπτική διαδικασία που ακολουθήθηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να καταδείξουν ότι θα μπορούσε προχωρήσει η μετεγκατάσταση του εργοστασίου στο Μιτσερό, σε απόσταση 2,5 χλμ από κατοικίες. Ενόψει της συνάντησης που ορίστηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα η κ. Βασιλείου εξηγεί ότι ήδη οι κάτοικοι υποφέρουν από μια βεβαρημένη ατμόσφαιρα που δημιουργείται από χοιροστάσια και λατομία που λειτουργούν στην περιοχή. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι υπάρχει έντονη δυσοσμία από περίπου εκατό λίμνες χοιρολημάτων. Σημειώνει ακόμα ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος και άλλες αρμόδιες αρχές, δεν έλαβαν υπόψιν τις απόψεις των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου οι οποίοι με επιστημονικούς όρους υποστήριξαν ότι θα ήταν λανθασμένη η μεταφορά του εργοστασίου στην περιοχή τους.

Η μελέτη που αγνοήθηκε

 Σε έρευνα μας στο Τμήμα Περιβάλλοντος διαπιστώνουμε ότι η συμβουλευτική ομάδα ακαδημαϊκών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου με συντονίστρια την καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μαρίνα Νεοφύτου εκπόνησε μελέτη για τους αέριους ρύπους που εκπέμπει το εργοστάσιο ασφαλτικού στο Τσέρι.

Όπως πληροφορηθήκαμε στην έκθεση αναφέρεται με σαφήνεια ότι στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος λόγω αστοχιών ή σχεδιασμού στον πύργο ανάμειξης των υλικών, παρατηρούνται σημαντικές εκροές ρύπων. Επίσης, η περιοχή εκφόρτωσης είναι πηγή εκπομπής αιωρούμενων σωματιδίων.  Με την εγκατάσταση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, φάνηκε να επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των αέριων εκπομπών, το ποσοστό της οποίας δεν είναι όμως χρονικά σταθερό.

Τονίζεται στη μελέτη, ότι δεν υπάρχουν επαρκή αξιόπιστα στοιχεία για εξαγωγή συμπερασμάτων, ούτε για την επιτυχή ούτε για ανεπιτυχή λειτουργία της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και όποια συμπεράσματα για βέλτιστες πρακτικές απαιτούν πιο λεπτομερή και εμπεριστατωμένη μελέτη της αντιρρυπαντικής διαδικασίας.

Σε ετοιμότητα στην Παρεκκλησιά

Σε δηλώσεις του στο Limassol Today και κληθείς να αναφέρει τις προθέσεις των κατοίκων σε περίπτωση μεταφοράς εργοστασίου ασφαλτικού ο κοινοτάρχης Παρεκκλησιάς, Λάμπρος Στέλιου υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή μια τέτοια ενέργεια. Ο κ. Στέλιου υπενθυμίζει ότι στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν δύο αντίστοιχα εργοστάσια. Μάλιστα για το ένα η κοινότητα δεν έχει προχωρήσει στην ανανέωση της άδειας του. Έχει καταδειχθεί με ξεκάθαρο τρόπο, ότι η λειτουργία των εργοστασίων αυτών χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους, μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της υγείας των χωριανών μας, σημειώνει.

Στον πάγο η καταστροφή δασικής γης

Σημειώνεται ότι έγινε μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας ασφαλτικού σκυροδέματος στην Κοινότητα Παρεκκλησιάς, αλλά και για την μεταφορά του ίδιου εργοστασίου σε νέα τοποθεσία στην ίδια κοινότητα. Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη μονάδα η ομάδα των επιστημόνων Πανεπιστημίου Κύπρου μετά από επιτόπια επίσκεψη, εντόπισε την  ύπαρξη σημαντικών διαρροών (εκτός κανονικών συνθηκών) ρυπογόνων αερίων εκπομπών από άλλα σημεία εκτός του φουγάρου, την ύπαρξη σε συνεχή βάση δονήσεων μεγάλης έντασης, καθώς και θορύβου πέραν των αναμενόμενων αιτιών.  Οι σοβαρές διαρροές ρυπογόνων αερίων εκπομπών εκτιμάται ότι προκύπτουν από την μη-κανονική συντήρηση της μονάδας.

Η προσπάθεια μεταφοράς του εργοστασίου ασφαλτικού σε νέα τοποθεσία έχει προς το παρόν παγοποιηθεί, καθώς εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν έχουν σταλεί από τον μελετητή του έργου συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν από την Περιβαλλοντική αρχή.  Πάντως, οι επιστήμονες μέσα από την μελέτη τους είναι ξεκάθαροι:

Το προτεινόμενο έργο, σε περίπτωση που προχωρήσει, «θα αποτελεί μια έντονη παρέμβαση στο άμεσο φυσικό περιβάλλον, με παρέμβαση και στην αισθητική τοπίου, και συμβάλει ήδη στην αποψίλωση της προέκτασης του Δάσους Λεμεσού στην περιοχή μελέτης, με τη χαμηλή αλλά έντονη θαμνοειδή βλάστηση, πολύτιμη για το τοπικό δυναμικό μείωσης των επιπτώσεων της τοπικής κλιματικής αλλαγής». Η προτεινόμενη τοποθεσία εντάσσεται μέσα σε Γεωργική Ζώνη, και εφάπτεται Δασικής και Ζώνης Προστασίας. Τονίζεται ότι «είναι καθαρά μια βίαιη παρέμβαση που όχι μόνο αλλοιώνει δραστικά τον χαρακτήρα της περιοχής αλλά αποτρέπει τη διατήρηση και αναζωογόνηση του τοπικού δάσους που αποτελεί πνεύμονα και πυρήνα μέτρων δράσης μείωσης κατά της κλιματικής αλλαγής».

Μια ξεχασμένη εισήγηση

Δύο χρόνια πριν η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα τόνιζε ότι «δεδομένης της πολυπλοκότητας ενός έργου παραγωγής ασφάλτου, τις μέχρι τώρα αντιδράσεις του κοινού, καθώς και το ότι έπεται μια σειρά αξιολογήσεων για παρόμοια έργα, θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί η περίπτωση διενέργειας Στρατηγικού Σχεδιασμού Χωροθέτησης Ασφαλτικών Εργοστασιακών Μονάδων, με υπόδειξη σε παγκύπρια κλίμακα ενδεδειγμένων χώρων». Σημειωνόταν ακόμα ότι «μια τέτοια διενέργεια είναι εφικτή εντός χρονοδιαγραμμάτων για τη μετακίνηση των ασφαλτικών και ενδείκνυται δεδομένου του αριθμού επερχόμενων Μελετών Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο περιβάλλον για παρόμοια προτεινόμενα ασφαλτικά έργα από μετακίνηση από υφιστάμενες προβληματικές τοποθεσίες. Θα αποτελέσει ταυτόχρονα και σωστή βάση-αρχή για να συνεχίσει ένας μακρόπνοος σχεδιασμός που απορρέει από την εφαρμογή των δεσμευτικών υποχρεώσεων της Κύπρου για το Εθνικό Σχέδιο Πλάνο-Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-30 και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης