Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΓιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου!

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου!

Η 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από το 2018 ως η παγκόσμια ημέρα εορτασμού του ποδηλάτου. Ο ΟΗΕ προχώρησε σε αυτή την απόφαση αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα και την ευελιξία που το χαρακτηρίζει ως μέσο, αλλά και τη διαχρονικότητά του καθώς, χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για πάνω από δύο αιώνες, όπως και την απλότητα, την αξιοπιστία, και το ότι είναι προσιτό σε όλους και περιβαλλοντικά φιλικό.

Η χρήση του ποδηλάτου πέραν της προώθησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, προάγει επίσης τον σεβασμό προς ο περιβάλλον και μια βιώσιμη διαχείρισή του, αποφέροντας θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, το οποίο ο ΟΗΕ θέτει ως έναν από τους βασικότερους του στόχους προς την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου εστιάζει στην προώθηση των πλεονεκτημάτων που εμπεριέχει η χρήση του ποδηλάτου. Επίσης, από πλευράς συμβολής του προς μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, το ποδήλατο αποτελεί μέσο που ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη, περιορίζει τις ανισότητες, και ταυτόχρονα, υποστηρίζει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η χρήση του ποδηλάτου ενθαρρύνεται από τον Οργανισμό ως ένα μέσο προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης, της ενίσχυσης της εκπαίδευσης (ιδιαίτερα της φυσικής αγωγής των παιδιών και των νέων), της προώθησης της υγείας, της πρόληψης ασθενειών, της προώθησης της αντοχής, της αμοιβαίας κατανόησης αλλά και του αλληλοσεβασμού και της διευκόλυνσης της κοινωνικής ένταξης για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ειρήνης.

Γιατί όμως να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου;

– Γιατί το ποδήλατο είναι προσιτό σε όλους. Εκτός από την ικανοποίηση των αναγκών μετακίνησης, είναι ταυτόχρονα και ψυχαγωγικό.

– Γιατί το ποδήλατο αποφορτίζει τους δρόμους από το κυκλοφοριακό χάος που συχνά παρατηρείται κυρίως στα αστικά κέντρα.

– Γιατί είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Η χρήση του ισούται με μηδενική χρήση καυσίμων, κάτι που συνεπάγεται ότι ταυτόχρονα μετριάζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

– Γιατί το ποδήλατο οδηγεί σε ένα υγιέστερο τρόπο ζωής. Πέραν του σωματικού αντίκτυπου, η χρήση ποδηλάτου συμβάλλει στην αποβολή του άγχους και του στρες.

Η ικανοποίηση των αναγκών για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του ποδηλάτου αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις σύγχρονες πόλεις και τις πολιτικές που ακολουθούν σχετικά με την κυκλοφορία και την κινητικότητα. Οι ποιοτικές και ασφαλείς υποδομές (ποδηλατόδρομοι κλπ.) και η προώθηση της χρήσης του και η ανάπτυξη μιας κουλτούρας για τη χρήση του είναι βασικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή η ανάγκη παρατηρείται και στη Λεμεσό, στην οποία μόλις το 0,7% των μετακινήσεων των πολιτών γίνεται με το ποδήλατο (σύμφωνα με την έρευνα για το ΣΒΑΚ Λεμεσού). Μάλιστα, σε προηγούμενα άρθρα του, το Limassol Today έθιξε την ανάγκη για την προώθηση της χρήσης του, αλλά και για την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών. Ωστόσο, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται μια ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Ενδιαφέρουσες προτάσεις προς την επίτευξη αυτού του στόχου κατέθεσε η Πρωτοβουλία Για τη Λεμεσό, η οποία προτείνει διασύνδεση γειτονιών, σχολείων, τοπικά εμπορικά κέντρα με το κέντρο της πόλης και την παραλία μέσω ενός διευρυμένου δικτύου ποδηλατόδρομων. Επίσης, μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται και η σύνδεση μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων μεταξύ Αρχαίου Κουρίου και Αρχαίας Αμαθούντας αλλά και η σύνδεση χώρων πρασίνου και χώρων ενδιαφέροντος, μεταξύ Αλυκής Ακρωτηρίου και Ακτής Κυβερνήτη.

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης