Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΗ Ευρώπη τυλίγεται σε φλόγες καθώς οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες προκαλούν χάος

Η Ευρώπη τυλίγεται σε φλόγες καθώς οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες προκαλούν χάος

Η Δυτική Ευρώπη έδινε μάχη την Πέμπτη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την υπερβολική ζέστη και την ξηρασία, με τις δασικές πυρκαγιές να προκαλούν εκκενώσεις στη Γαλλία και τους Ιταλούς αγρότες να χάνουν έως και το 80% της σοδειάς τους λόγω σοβαρής ξηρασίας.

Μετά από μέρες μαχών, οι Γάλλοι πυροσβέστες παρατήρησαν τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης μεταξύ των πυρκαγιών στη νοτιοδυτική περιοχή Gironde το απόγευμα της Πέμπτης.

«Η φωτιά δεν αναπτύχθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά την πολύ χαμηλή υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, χάρη κυρίως στη συνδυασμένη δράση των μέσων που διατέθηκαν», δήλωσε ο Marc Vermeulen, αρχηγός πυρόσβεσης της Gironde σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι πυρκαγιές της Gironde είχαν κάψει 7.400 εκτάρια δάσους μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης και 10.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή. Η πυρκαγιά έχει περίμετρο 40 χιλιομέτρων, η οποία απαιτεί πολύ ανθρώπινο δυναμικό για να καλυφθεί, σύμφωνα με τον Martin Guesperau, αναπληρωτή επίτροπο για την άμυνα και την ασφάλεια στην νομαρχία Nouvelle-Aquitaine.

Limassol Today - Image 15 21


Την Πέμπτη, η Γαλλία ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ που επιτρέπει σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να στέλνουν τους πόρους τους στη χώρα. Η πρώτη ομάδα Γερμανών πυροσβεστών έχει ήδη φτάσει στο σημείο και ρουμανικές ομάδες αναμένεται να φτάσουν αργότερα απόψε. Επιπλέον, σήμερα Παρασκευή αναμένεται να φτάσουν πυροσβέστες από την Πολωνία και την Αυστρία. Συνολικά, οι τέσσερις χώρες θα στείλουν 361 πυροσβέστες και 101 οχήματα για να βοηθήσουν. Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία πρόκειται επίσης να φτάσουν σήμερα, επιπλέον των τεσσάρων αεροπλάνων που στάλθηκαν χθες από την Ελλάδα και τη Σουηδία.

«Σήμερα, επωφελούμαστε πλήρως από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν στους δημοσιογράφους νωρίτερα την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη Hostens, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των πυρκαγιών στη Gironde.

Περισσότερες από τις μισές από τις φετινές πυρκαγιές σημειώθηκαν στη Ζιρόντ.

Οι πυρκαγιές στη Γαλλία ήταν ιδιαίτερα βίαιες αυτό το καλοκαίρι, και μαίνονταν σε όλο το νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ενώ ξέσπασαν και στις περιοχές της Νορμανδίας. Οι πυρκαγιές έχουν κάψει 41.400 εκτάρια στη Γαλλία από τις 10 Ιουνίου, μια τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τα 2.040 εκτάρια που χάθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Limassol Today - Image 15 22

Η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν επίσης

Στην Ιταλία, οι αγρότες σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχασαν έως και το 80% της σοδειάς τους φέτος λόγω σοβαρών καιρικών ανωμαλιών, δήλωσε την Πέμπτη η αγροτική ένωση. Η ξηρασία σημαίνει ότι το έδαφος δεν μπόρεσε να απορροφήσει βροχοπτώσεις στις πρόσφατες καταιγίδες, που οδήγησαν σε πλημμύρες και κατολισθήσειςi. Το χαλάζι ήταν «το πιο σοβαρό κλιματικό γεγονός λόγω της μη αναστρέψιμης ζημιάς που προκάλεσε στις καλλιέργειες», ανέφερε ο σύλλογος, προσθέτοντας ότι «σε λίγα λεπτά είναι ικανό να καταστρέψει το έργο ενός ολόκληρου έτους».

Limassol Today - Image 15 23

Η αγροτική ένωση εκτιμά ότι η ζημιά ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι περίπου ίση με το 10% της ετήσιας αγροτικής παραγωγής της Ιταλίας. Σε άλλα σημεία της Μεσογείου, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας AEMET προειδοποίησε για υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ισπανία καθώς ο καύσωνας στη χερσόνησο συνεχίζεται. Προειδοποιήσεις για ζέστη υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της χώρας για την Πέμπτη, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληγείσες κοινότητες στις βορειοανατολικές περιοχές της Ισπανίας κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία.

Η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει έως και 40 βαθμούς Κελσίου

Οι περισσότερες περιοχές της χώρας καλύπτονται από προειδοποιήσεις καύσωνα για την Παρασκευή και οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου στα βορειοανατολικά και νότια της Ισπανίας, όπως λένε οι προβλέψεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται επίσης για άλλη μια εβδομάδα υψηλών θερμοκρασιών, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου την Πέμπτη να περιγράφει τη βρετανική πρωτεύουσα ως «ξηρή» καθώς οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με την «άνευ προηγουμένου» αύξηση των πυρκαγιών χόρτου στην πόλη αυτό το καλοκαίρι. Οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν 340 πυρκαγιές από χόρτα, σκουπίδια και ανοιχτά εδάφη την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, σε σύγκριση με 42 πυρκαγιές την ίδια εβδομάδα πέρυσι, που ισοδυναμεί με οκταπλάσια αύξηση, ανέφερουν οι Αρχές του ΗΒ.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ζήτησε από τους Λονδρέζους να μην κάνουν μπάρμπεκιου σε ανοιχτούς χώρους ή σε μπαλκόνια, να πετούν με ασφάλεια τα σκουπίδια τους και να σβήνουν σωστά τα τσιγάρα. Την Τρίτη, η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε μια «πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία ζέστη» για περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας. Η προειδοποίηση ισχύει από Πέμπτη έως Κυριακή με «πιθανές επιπτώσεις στις μεταφορές και τις υποδομές υγείας». Οι θερμοκρασίες αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο.

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης