Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΚάθε Λεμεσιανός παράγει 600 κιλά σκουπίδια αλλά ανακυκλώνει μόνο 60

Κάθε Λεμεσιανός παράγει 600 κιλά σκουπίδια αλλά ανακυκλώνει μόνο 60

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Καθόλου ή ελάχιστα φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο  οι εκστρατείες που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τις τοπικές Αρχές, περιβαλλοντικούς και από άλλους εμπλεκόμενους φορείς, για διαφώτιση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την καθαριότητα της Λεμεσού. Αυτό αποδεικνύεται από τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφονται σε ότι αφορά την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και άλλες διαδικασίες για σωστή διαχείριση των οικιακών και άλλων αποβλήτων.

Η αρνητική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Λεμεσός σε θέματα διάθεσης των οικιακών αποβλήτων, επισημάνθηκε στα πλαίσια διάσκεψης τύπου που διοργάνωσε ο Δήμος Λεμεσού και η Green Dot με σκοπό την προβολή της νέας πτυχής συνεργασίας τους με θέμα «Ανακυκλώνουμε για μια πιο καθαρή Λεμεσό».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι ο μέσος Λεμεσιανός παράγει 600 κιλά σκουπίδια το χρόνο αλλά ανακυκλώνει μόνο 60 κιλά το χρόνο, δηλαδή ποσοστό 10% περίπου ενώ η κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων βρίσκεται σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα. Κι αυτό, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει ότι το μερίδιο των αποβλήτων που οδηγούνται στην ανακύκλωση θα πρέπει να ανέλθει μέχρι το 2030 στο 70%, από το 45% που είναι σήμερα, τα δε απόβλητα τροφίμων να μειωθούν κατά 50%.

Στόχος του νέου πλαισίου συνεργασίας των δύο φορέων, όπως αναφέρθηκε στην διάσκεψη, είναι να ενημερωθούν οι πολίτες  και να αντιληφθούν την σημασία της ανακύκλωσης και να ενθαρρυνθούν ώστε να εντάξουν αυτή την διαδικασία στην καθημερινότητα τους. Όπως τονίστηκε, στρατηγικός στόχος του Δήμου Λεμεσού, είναι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω της διαδικασίας της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Και ο στόχος αυτός είναι δυνατόν να επιτευχθεί, μέσα από την διαλογή των αποβλήτων στην πηγή παραγωγής τους που είναι τα ίδια τα νοικοκυριά, την  χωριστή συλλογή των διαφόρων τύπων αποβλήτων (πλαστικά, μέταλλα, χαρτί, γυαλί, οργανικά) και την κομποστοποίηση.

Αναγνωρίζοντας ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μας είναι η διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με την Green Dot Κύπρου, προχωρούν σε μια νέα σημαντική δράση ώστε να ενημερώθουν και να ευαισθητοποιηθούν οι δημότες για τη σημασία της ανακύκλωσης, προσβλέποντας πως η ανακύκλωση θα γίνει μια καθημερινή συνήθεια για όλους.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, θα διανεμηθούν σε όλα τα σπίτια και άλλα υποστατικά που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Λεμεσού, 50.000 φάκελοι που θα περιέχουν ένα σακούλι ανακύκλωσης χαρτιού και ένα σακούλι ανακύκλωσης για συσκευασίες PMD (πλαστικά μπουκάλια νερού και γάλακτος, πλαστικά δοχεία και σακούλες, μεταλλικές συσκευασίες όπως αναψυκτικά, καφέδες, κονσέρβες και συσκευασίες τύπου Tetrapak,) και ενημερωτικό υλικό για τη σωστή χρήση των συγκεκριμένων σακουλιών, καθώς και χάρτης του Δήμου με τις ημέρες συλλογής των ανακυκλώσιμων συσκευασιών, από το κάθε υποστατικό.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα στην πόλη και την επαρχία της Λεμεσού λειτουργούν 4 Πράσινα Σημεία (Κολόσσι, Παρεκκλησιά, Φασούλλα, Αυδήμου) όπου γίνεται ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση ογκωδών αποβλήτων ενώ τα τρία τελευταία χρόνια, στην Φασούλα λειτουργεί και η πρότυπη Μονάδα Ανακύκλωσης Αδρανών Υλικών που προέρχονται από κατεδαφίσεις οικοδομών.

Υπάρχει επίσης το Πρόγραμμα σε συνεργασία με την Green Dot, περισυλλογής από πόρτα σε πόρτα και επιπρόσθετα αριθμός μεγάλων κάδων (30 Κάδοι συλλογής Χαρτιού, 315 Κάδοι συλλογής PMD, 127 Κάδοι συλλογής Γυαλιού), σε πολυκατοικίες και άλλα οργανωμένα κτήρια. Επιπλέον υπάρχει η συνεργασία με τους Οργανισμούς ΑΦΗΣ και Ηλεκτροκύκλωση για την ανακύκλωση μπαταριών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Μέσα στον επόμενο χρόνο προγραμματίζεται και η εγκατάσταση 120 βυθιζόμενων και ημιβυθιζόμενων κάδων και συστήματος συμπίεσης και συλλογής όλων των ειδών αποβλήτων στο παραλιακό μέτωπο και το κέντρο της πόλης.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης