Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΚήρυξη του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο ζητούν οι Φίλοι του Ακάμα 

Κήρυξη του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο ζητούν οι Φίλοι του Ακάμα 

Το πιο ουσιαστικό αντισταθμιστικό μέτρο προς τις κοινότητες Ακάμα θα ήταν η κήρυξη της Χερσονήσου σε Εθνικό Πάρκο με την απαραίτητη συμπλήρωση του περί Δασών Νόμου που θα προσδώσει ουσιαστική ανάπτυξη στην όλη περιοχή, αναφέρουν σε ανακοίνωση-οικολογική παρέμβασή τους, αναφορικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα για τον Ακάμα οι «Φίλοι του Ακάμα».

Στην ανακοίνωση τους οι Φίλοι του Ακάμα αναφέρονται στα αντισταθμιστικά μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι σε ό,τι αφορά την καταβολή επιδότησης στους ιδιοκτήτες γης με βάση την έκταση, θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η επιδοτούμενη γη δεν θα τύχει ανάπτυξης, όπως προβλέπεται με τις υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες. Για τον σχεδιασμό και υλοποίηση βασικού οδικού δικτύου σε οικιστικές ζώνες, σημειώνουν πως αυτό πρέπει να προχωρήσει υπό την προϋπόθεση ότι μέσα από σχετική μελέτη θα καταδεικνύεται πως δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση από την κοινότητα της Ίνειας του κόμβου εξυπηρέτησης επισκεπτών του ΕΔΠ Ακάμα στον Νότιο Κόλπο της Λάρας, οι Φίλοι του Ακάμα σημειώνουν πως «καθόλου δεν δικαιολογείται η λήψη μιας τέτοιας πολιτικής απόφασης» για εκχώρηση ενός κόμβου καθοριστικού για τη διαχείριση του ΕΔΠ. Για την αξιοποίηση του θαλασσινού αλατιού στην περιοχή της Λάρας από την Κοινότητα Ίνειας, υποδεικνύουν ότι η συλλογή άλατος και αξιοποίησή του προϋποθέτει την ασφάλεια του προϊόντος λόγω υπαρχόντων πλαστικών και βαρέων μετάλλων από την μια και από την άλλη τη μη αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου.

Για την αξιοποίηση των βράχων της Ίνειας για δραστηριότητες αναρρίχησης οι Φίλοι του Ακάμα αναφέρουν όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν για αρκετά χρόνια από χρόνια τις δραστηριότητες αναρρίχησης και αναρρίχηση σε ογκόλιθους στα σημαντικά γεωμορφώματα της Ίνειας και της Δρούσειας χωρίς τη διεξαγωγή οποιασδήποτε Μελέτης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για τη διέλευση μέσα από ιδιωτικές περιουσίες και τη φωλεοποίηση πουλιών. Σε σχέση με τη μελέτη για καταγραφή, αποτύπωση και ανάδειξη των στιγαδιών, εκφράζουν ανησυχία ότι υπάρχουν ενδείξεις για τουριστική αξιοποίηση των στιγαδιών που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει προστασία τους.

Powered by agriplant

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης