Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΛάσπη με ίνες αμιάντου εμπλουτίζουν τον Κούρρη;

Λάσπη με ίνες αμιάντου εμπλουτίζουν τον Κούρρη;

Τα όρια του σκανδάλου αγγίζει, το θέμα που έχει προκύψει με τον καθαρισμό του φράγματος Σαϊττά αφού όπως αποδεικνύεται, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετό καιρό με τον τρόπο διάθεσης της λάσπης, είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Το ζήτημα έχει να κάνει τόσο με την δικαιοδοσία στην διαχείριση του φράγματος αλλά κυρίως με την μόλυνση που ενδέχεται να προκαλείται από τους τεράστιους όγκους λάσπης στην οποία, μεταξύ άλλων, περιχέονται και υπολείμματα αμιάντου και η οποία διοχετεύεται στον ποταμό με κατάληξη το φράγμα του Κούρρη που, όπως είναι γνωστό αποτελεί την βασική πηγή υδροδότησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.

Το φράγμα του Σαϊττα, χωρητικότητας 340.000κμ κατασκευάστηκε το 1958 και όσο και αν ακούγεται παράξενο, ανήκει στην δικαιοδοσία της Αρδευτικής Επιτροπής Τριμίλκλινης και όχι του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, όπως ισχύει με τα υπόλοιπα φράγματα. Όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιείται για άρδευση καλλιεργειών της κοινότητας Τριμίκλινης, εμπλουτίζοντας παράλληλα και το υδροφόρο στρώμα του Κούρρη.

Μέσα και γύρω από το φράγμα, είχε δημιουργηθεί ένας μικρός αλλά σημαντικός για την περιοχή υδροβιότοπος ο οποίος όμως εξέλειπε, προφανώς λόγω κακής διαχείρισης η οποία φαίνεται να κορυφώθηκε του τελευταίους μήνες, με την διαδικασία καθαρισμού της λεκάνης του φράγματος.

Το πρόβλημα άρχισε να παρουσιάζεται πιο έντονο, μετά την μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή το 2007 οπότε με την διάβρωση του εδάφους που προέκυψε, έκλεισαν οι πόρτες του φράκτη από τα χώματα, τα ξύλα, και ότι άλλο έφερνε ο ποταμός ο οποίος έρχεται από την περιοχή του μεταλλείου αμιάντου, γεγονός που δημιουργεί εύλογους φόβους ότι σε αυτά τα απόβλητα περιέχονται και υπολείμματα αμιάντου σε άγνωστες ποσότητες.

Από τότε δεν έγινε κανένας καθαρισμός στη λεκάνη του φράκτη ο οποίος έφτασε στα όρια του «πνιγμού» από τη βρωμιά και τα άχρηστα υλικά, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο οπότε η διαχειριστική αρδευτική επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει την διαδικασία καθαρισμού. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι προς τούτο είχε δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών πριν από 2-3 χρόνια, ένα σημαντικό κονδύλι.

Η διαδικασία καθαρισμού συνεχίζεται μέχρι σήμερα και το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει, έχει να κάνει με την διάθεση της λάσπης που ανασύρεται από την λεκάνη του φράκτη και αντί οποιασδήποτε άλλης ενδεικνυόμενης διάθεση της, τοποθετείται στην όχθη του φράκτη σε τεράστιους όγκους που έχουν καλύψει δέντρα και άλλη βλάστηση τα οποία έχουν καταστραφεί ενώ τις τελευταίες μέρες παρατηρείται και το φαινόμενο να ρίχνεται ή να αφήνεται να ρέει η λάσπη στην έξοδο του φράκτη και δια μέσου του ποταμού να καταλήγει στο φράγμα του Κούρρη.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όχι μόνο καμιά αρμόδια κρατική υπηρεσία δεν προέβη σε επίβλεψη ή έλεγχο της όλης διαδικασίας αλλά δεν έγινε και καμιά ανάλυση της λάσπης που καταλήγει στον Κούρρη. Κάτι που επιβεβαιώσαμε σε επικοινωνία που είχαμε με τον κοινοτάρχη Τριμίκλινης, Ανδρέα Ορφανό, από τον οποίο ζητήσαμε κάποιες διευκρινίσεις.

Όπως μας ανέφερε, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δεν ασχολείται με τα φράγματα που ανήκουν σε αρδευτικές επιτροπές ενώ όταν ρωτήσαμε για τον τρόπο διάθεσης της λάσπης, μας απάντησε με την ερώτηση «έχετε εσείς κανένα τρόπο να την διαθέσουμε;». Η λάσπη, όπως μας είπε,«θα πάει και πάλι στο ποταμό γιατί αν ήταν ανοικτός ο φράκτης πάλι εκεί θα πήγαινε…». Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο η λάσπη να είναι μολυσμένη από υπολείμματα αμιάντου, ο κ. Ορφανός, ανέφερε ότι «δεν έκανε κανένας ανάλυση για να ξέρει».

Στου κουφού την πόρτα οι ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον

Την ανησυχία τους για το όλο ζήτημα έχουν εκφράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προ τις αρμόδιες Υπηρεσίες διάφοροι οργανωμένοι περιβαλλοντικοί φορείς, χωρίς όμως να υπάρχει η ενδεδειγμένη ανταπόκριση.

Το Κίνημα Οικολόγων, έχει θέσει γραπτώς σειρά ερωτημάτων, όπως το ποιος έχει αδειοδοτήσει την όλη διαδικασία εκκένωσης του φράγματος Σαϊττά, ποιος ελέγχει αν όλα γίνονται σύμφωνα με τις άδειες που έχουν εκδοθεί αλλά και εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον έχει γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως όπως αναφέρεται «εδώ και ένα μήνα απαιτούμε απαντήσεις αλλά ουδείς δίνει ξεκάθαρη απάντηση».

Παρά τις πρώτες δημοσιεύσεις από τις 21/12 στο Lemesos Blog, περιβαλλοντικές οργανώσεις έδειξαν ελλειπή αντανακλαστικά…

Μιλώντας στο Limassol today ο Επιστημονικός Λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Κλείτος Παπαστυλιανού, αναφέροντας ότι η Ομοσπονδία έχει θέσει το πρόβλημα προφορικά στο Τμήμα Υδάτων και άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες, υποδεικνύει ότι «η εκτέλεση των έργων όπως γίνεται δεν ακολουθεί τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές αλλά αντίθετα τα υλικά που ανασύρονται από το φράγμα ρίχνονται εκ νέου στον ποταμό που καταλήγει στον μεγαλύτερο ταμιευτήρα ύδρευσης πόσιμου νερού που είναι το φράγμα του Κούρρη». Αυτό, όπως τονίζει, είναι δυνατόν να  επιφέρει σημαντικές σωρευτικές επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού.

Επισημαίνοντας ότι οι εργασίες όπως εκτελούνται οδηγούν στην σημαντική υποβάθμιση του παρόχθιου οικοσυστήματος και της βλάστησης λόγω της απόρριψης των υλικών στην κοίτη του ποταμού, ο κ. Παπαστυλιανού εκφράζει την εκτίμηση  ότι οι εργασίες αυτές υλοποιούνται χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το ζήτημα, όπως αναφέρει, δεν έχει να κάνει τόσο με το γεγονός ότι το φράγμα του Σαϊττά δεν είναι στην δικαιοδοσία του ΤΑΥ όμως το ότι βρίσκεται στην άμεση ζώνη προστασίας του Κούρρη που βρίσκεται στην πλήρη αρμοδιότητα του ΤΑΥ, αυτό προφανώς υπερέχει των αρμοδιοτήτων της Αρδευτικής Επιτροπής που χειρίζεται το φράγμα του Σαϊττά.

Θα έπρεπε, όπως υποδεικνύει «να σταματήσει άμεσα κάθε περαιτέρω εργασία και να ζητηθεί εκτίμηση επιπτώσεων» ενώ σε ότι αφορά το υλικό, τονίζει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να ρίχνεται στον ποταμό αλλά  να μεταφέρεται σε αδειοδοτημένη μονάδα επεξεργασίας τέτοιου είδους αποβλήτων».

Επείγουσα επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας με σειρά καίριων ερωτημάτων ετοιμάζει και το Terra Cypria. Όπως μας ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Οργάνωσης, Λεύκιος Σεργίδης, θα ζητούμε ενημέρωση για το αν έγινε ανάλυση της ποιότητας του ενζύματος που καταλήγει στον Κούρρη κι αν  έγινε ένα μοντέλο διασποράς γιατί δεν παίζουμε με το πόσιμο νερό…».

Επισημαίνοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί να έγινε οποιαδήποτε μελέτη για το πως αποφασίστηκε ότι είναι κατάλληλο το υλικό που φεύγει από τον Σαϊττά και διοχετεύεται στον ποταμό, ο κ. Σεργίδης υποδεικνύει ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι καταλήγει στον Κούρρη που αποτελεί την κύρια πηγή του πόσιμου νερού όλης της Κύπρου

Έχοντας υπόψη ότι αυτό το υλικό  προέρχεται και από την περιοχή του μεταλλείου Αμιάντου, θα έπρεπε, όπως τονίζει, «να γίνουν πολύ καλές αναλύσεις και εκτιμήσεις της επικινδυνότητας και ενδεχομένως θα έπρεπε να επιστραφεί η λάσπη πίσω στο μεταλλείο και να θαφτεί εκεί όπως γίνεται με όλα τα άλλα υλικά που περιέχουν αμίαντο».

Απαντήσεις περιμένει και η Επίτροπος Περιβάλλοντος

Προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε με αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων αλλά και του Τμήματος Περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε κάποιες εξηγήσεις και διευκρινίσεις γύρω από τα ζητήματα που προκύπτουν, απέβησαν άκαρπες αφού τα τηλέφωνα είτε ήταν συνέχεια κρατημένα είτε κτυπούσαν και περνούσαν σε τηλεφωνητή.

Μιλήσαμε όμως με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου η οποία εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένη με όλο αυτό που συμβαίνει στο φράγμα του Σαϊττά. Όπως μας ανέφερε, «έχω απευθυνθεί άμεσα στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ζητώντας εξηγήσεις για την υφιστάμενη κατάσταση. Ζήτησα  επίσης από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος να ληφθεί λάσπη η οποία ανασύρεται από το φράγμα του Σαϊττά και να σταλεί αμέσως για αναλύσεις οπότε και αναμένω τις απαντήσεις των Υπηρεσιών».

Η κ. Βασιλείου, δηλώνει και την έντονη ενόχληση και ανησυχία της για την εμφανή αλλοίωση του τοπίου που προκάλεσε η απόρριψη της λάσπης γύρω από το φράγμα για την οποία, όπως τονίζει, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι αποκατάστασης.

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης