Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΛεμεσός και υψηλές θερμοκρασίες: Αντιμετωπίζοντας το UHI Effect

Λεμεσός και υψηλές θερμοκρασίες: Αντιμετωπίζοντας το UHI Effect

Τα αστικά κέντρα συγκεντρώνουν πάντα υψηλότερες θερμοκρασίες από τις περιαστικές και αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των πόλεων. Στο μέλλον εκτιμάται ότι η αστικοποίηση σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή μπορούν να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τις θερμοκρασίες που καταγράφονται, ακόμα και σε επίπεδα που να απειλούν την ανθρώπινη υγεία, τις πηγές ενέργειας αλλά και την ίδια την οικονομία.

Το φαινόμενο που παρατηρείται στις περισσότερες πόλεις είναι το “Urban Heat Island Effect”, το οποίο καθιστά τα αστικά κέντρα πιο ευάλωτα σε κύματα καύσωνα. Η πυκνότητα, η απορρόφηση της θερμότητας από το μπετόν και γενικότερα τα υλικά τα οποία συγκροτούν τις πόλεις, ο τρόπος με τον οποίο είναι χωροθετημένες που επηρεάζει και περιορίζει σημαντικά την ανακύκλωση του αέρα, είναι εκ των κυριότερων παραγόντων που προκαλούν το συγκεκριμένο φαινόμενο. Ένα φαινόμενο το οποίο πέραν της επίδρασής του στο περιβάλλον, την υγεία των πολιτών αλλά και την οικονομία, έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο και στην κοινωνία. Έρευνες υποδεικνύουν ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί, κατά τη διάρκεια καύσωνα καθίστανται ακόμη πιο ευάλωτοι. Ένα απλό παράδειγμα, είναι ο μεγάλος περιορισμός της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα διακίνησης στους δημόσιους χώρους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών δεν χαρακτηρίζονται και ως ιδιαίτερα προσιτοί στους πολίτες.

Επομένως, οι πόλεις, όπως και η Λεμεσός, οφείλουν να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους και τον σχεδιασμό τους στις υφιστάμενες συνθήκες. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες που προκύπτουν για τους κατοίκους μιας πόλης, κατά τη διάρκεια των θερμών καλοκαιρινών μηνών. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υπερβολική υγρασία αποτελούν ένα φαινόμενο που επηρεάζει όλους τους κατοίκους επί καθημερινής βάσεως τα καλοκαίρια.

Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις μετακινήσεις του κάθε πολίτη. Εναλλακτικά μέσα διακίνησης όπως το ποδήλατο, τα πόδια, και το λεωφορείο κρίνονται από πολλούς ως απαγορευτικά με τις θερμοκρασίες που καταγράφονται. Αρχικά, το περπάτημα και η χρήση ποδηλάτου προϋποθέτουν ότι ο πολίτης θα έχει να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της διαδρομής του θερμοκρασίες που αν μη τι άλλο, είναι ανυπόφορες. Όσο για τη χρήση του λεωφορείου, η αναμονή στης υφιστάμενες στάσεις δεν θεωρείται ως μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία. Περιπτώσεις από το εξωτερικό μπορούν να αποτελέσουν λύση στα συγκεκριμένα προβλήματα. Για παράδειγμα η εγκατάσταση πράσινων οροφών στις στάσεις των λεωφορείων που μειώνουν τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια αναμονής, αλλά και ο σχεδιασμός και η κατασκευή πράσινων διαδρομών που να συνδέουν κεντρικές περιοχές μιας πόλης και διευκολύνουν την εμπειρία των ποδηλατών και των πεζών, είναι ιδέες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στη Λεμεσό.

Επίσης, η εμπειρία του δημόσιου χώρου θα μπορούσε να αναβαθμιστεί με την υιοθέτηση πρακτικών όπως η κατασκευή εγκαταστάσεων με βάση υγρό στοιχείο (πράγμα που παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις) αλλά και το πράσινο. Με τρόπους σαν αυτούς η αναψυχή των Λεμεσιανών πολιτών στον δημόσιο χώρο θα καθίσταντο πιο εύκολη και προσιτή, προσφέροντάς τους επιλογές για αξιοποίηση του ελεύθερου τους χρόνου εντός της πόλης πέραν από την επίσκεψή τους στην παραλία.

Σχετικά με τη συμβολή των κτιρίων στην αντιμετώπιση των ακραίων θερμοκρασιών που καταγράφονται, μια τάση που παρατηρείται σε επίπεδο πόλεων, είναι η κατασκευή των λεγόμενων «πράσινων ταρατσών». Θέμα για το οποίο το Limassol Today έχει αρθρογραφήσει στο παρελθόν (διαβάστε περισσότερα εδώ). Οι πράσινες ταράτσες μπορούν να αποφορτίσουν μια πόλη από τον καύσωνα, και να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας των πολιτών αλλά και του αστικού περιβάλλοντος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει πιο μακριά και ζεστά καλοκαίρια στην Ευρώπη. Οι πόλεις οφείλουν να δράσουν έγκαιρα. Οι εμπειρίες των ειδικών δείχνου ότι η διαχείριση του συγκεκριμένου φαινομένου απαιτεί βελτιωμένο αστικό σχεδιασμό, καλύτερη διαχείριση ρίσκων, και την υιοθέτηση στρατηγικών και πολιτικών προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι πόλεις, όπως και η Λεμεσός, πρέπει να επενδύσουν στην κατανόηση των επιδράσεων των φαινομένων αστικού καύσωνα, διασφαλίζοντας ότι οι πόλεις θα είναι πιο βιώσιμες, ανθεκτικές και προσιτές σε όλους τους κατοίκους τους.

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης