Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΟΗΕ: Προστατευόμενοι παγετώνες είναι υπό εξαφάνιση

ΟΗΕ: Προστατευόμενοι παγετώνες είναι υπό εξαφάνιση

Παρελθόν θα αποτελεί μέχρι το 2050 το ένα τρίτο των παγετώνων στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, εμβληματικές μάζες πάγου όπως, στο Γιέλοουστοουν των Ηνωμένων Πολιτειών, στα Πυρηναία και στο Κλιμάντζαρο θα χαθούν, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με το κλίμα.

Η UNESCO απευθύνει έκκληση για ταχεία μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να προφυλαχθούν τουλάχιστον οι υπόλοιποι παγετώνες.

Η έρευνα αφορά πάνω από 18.000 παγετώνες σε 50 μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς ή το 10% των παγετώνων σε ολόκληρη τη Γη.

Κάθε χρόνο λιώνουν με αυξητικές τάσεις 58 δισεκατομμύρια τόνοι πάγων στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όσο νερό δηλαδή καταναλώνουν ετησίως η Γαλλία και η Ισπανία.

Η έκθεση αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου εν όψει της συνδιάσκεψης COP27 που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο.

Η UNESCO υποδεικνύει ότι τα δύο τρίτα των παγετώνων αυτών «θα μπορούσαν να σωθούν, αν περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), που θα διεξαχθεί από τις 6 ως τις 18 Νοεμβρίου στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, θα είναι «κρίσιμης σημασίας για την εξεύρεση λύσεων», υπογράμμισε η Οντρεΐ Αζουλέ, διευθύντρια της Unesco.

Όλοι οι παγετώνες της Αφρικής που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco «πιθανότατα θα εξαφανιστούν» ως το 2050, κυρίως αυτοί στο Εθνικό Πάρκο του Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία.

Στην Ευρώπη οι παγετώνες στα Πυρηναία, στη Γαλλία και την Ισπανία, αναμένεται να εξαφανιστούν, όπως και αυτοί στις Δολομιτικές Άλπεις στην Ιταλία αλλά και στα εθνικά πάρκα Γέλοουστοουν και Γιοσέμιτι στις ΗΠΑ.

Ο όγκος των παγετώνων στην προστατευόμενη περιοχή των Τριών Παράλληλων Ποταμών στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας μειώθηκε κατά το ήμισυ και αυτή τη στιγμή λιώνουν γρηγορότερα από τους υπόλοιπους.

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης