Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΟικολογικό  Πάρκο δημιουργείται στο Πραστειό Κελλακίου

Οικολογικό  Πάρκο δημιουργείται στο Πραστειό Κελλακίου

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Στους πρόποδες του Δάσους της Κυπαρισσίας στην περιοχή «Φοινίκης» που περιλαμβάνεται στα όρια του Πραστειού Κελακίου, (μόλις 18 χιλιόμετρα από την Λεμεσό), ετοιμάζεται να βάλει μπρος για την έναρξη της κατασκευής του, ένα πρωτότυπο έργο που με την λειτουργία του είναι βέβαιο ότι θα φέρει έναν αέρα ουσιαστικής τουριστικής και όχι μόνο αναζωογόνησης που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη οι κοινότητες της ευρύτερη περιοχής.

Πρόκειται για το Οικολογικό  Πάρκο Βιολογικής Παραγωγής, το οποίο σχεδιάστηκε εδώ και πολύ καιρό και μετά από ταλαιπωρία αρκετών χρόνων λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών στα αρμόδια κρατικά Τμήματα και Υπηρεσίες, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν όλες οι απαιτούμενες άδειες, ώστε να μπορεί πλέον να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου που αποτελεί πρωτοβουλία της εταιρείας Decosta Labs Ltd. Κάτι που, όπως ανέφερε στο Limassol today, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Κώστας Κωνσταντίνου, υπολογίζεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του χρόνου. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις  θα καλύπτουν έκταση 7.300τ.μ. περίπου ενώ γύρω από το Πάρκο σε μια έκταση 70 περίπου σκαλών θα υπάρχουν βιολογικές καλλιέργειες με οπωροφόρα δέντρα, λαχανικά και αρκετά είδη βοτάνων.

Limassol Today - 1 011 1

Η μορφολογία του εδάφους της περιοχή που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων, δημιουργούν ένα ιδανικό μικροκλίμα για βιολογικές καλλιέργειες καθώς και την ευχάριστη παραμονή διαφόρων επισκεπτών με ενδιαφέρον στην βιολογική καλλιέργεια, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις, με βάση τους εγκεκριμένους σχεδιασμούς του έργου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ελαιοτριβείο, αποστακτήριο, τυροκομείο και οινοποιείο.

Σε αυτού τους χώρους, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις παραδοσιακές πρακτικές παραγωγής ελαιόλαδου, τυροκομικών προϊόντων, κρασιού και διαφόρων παράγωγων, μεταξύ  των οποίων και βιολογικά καλλυντικά. Στους χώρους του Οικολογικού Πάρκου, θα λειτουργούν επίσης χώροι διαμονής των επισκεπτών, κατάστημα διάθεσης βιολογικών προϊόντων, καφετέρια και εστιατόριο αλλά και μικρό αμφιθέατρο όπου θα μπορούν να διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές  και άλλες, εξειδικευμένου ενδιαφέροντος εκδηλώσεις. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές, όπως χώροι  στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων αλλά και λεωφορείων.

Limassol Today - Image 18

Το Πάρκο αποτελεί μια οργανωμένη ενιαία ανάπτυξη, με βασικό στόχο, όπως επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του, την ανάδειξη της παράδοσης της Κύπρου στον τομέα της παραγωγής προϊόντων από πρώτες ύλες του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα (ελαιόλαδο, κρασί, βότανα, γαλακτοκομικά προϊόντα), αλλά και την συνύπαρξη αυτής της παραγωγικής δραστηριότητας με το φυσικό περιβάλλον, μέσω των βιολογικών καλλιεργειών.

Το όλο έργο, όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου, θα αποτελεί πρότυπο κέντρο για την εκπαίδευση και σφαιρική ενημέρωση των Κυπρίων και ξένων επισκεπτών, στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στη γεωργία με βιολογικές μεθόδους για τη φροντίδα και διατήρηση των φυτικών ειδών (ελιές, αμπέλια, πορτοκαλεώνες και διάφορα είδη βοτάνων) και γενικά του ευρύτερου περιβάλλοντος, καθώς και στις παραδοσιακές πρακτικές που εφαρμόζονται στη μεταποίηση των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Οι δραστηριότητες που θα διεξάγονται και η προσέλκυση τουρισμού, όπως υποδεικνύεται, θα έχει ως επακόλουθο την συνεισφορά του Πάρκου στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με ανάλογη αύξηση στο τοπικό εισόδημα και στις θέσεις εργασίας.

Μια γκάμα δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες

Βασικό χαρακτηριστικό του όλου έργου, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου, είναι ότι «με την χρήση απλών υλικών και σίγουρα φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και με απλή αρχιτεκτονική θα προσπαθήσουμε να ανεγείρουμε όλα τα κτίρια κατά τρόπο που θα δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής», επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει βιοκλιματισμός με την σωστή τοποθέτηση των κτηριακών εγκαταστάσεων αλλά και την τοπιοτέχνηση αειθαλών και φυλλοβόλων δέντρων.

Limassol Today - 2 011 1

Θα λειτουργεί επίσης βιολογικός σταθμός με την χρήση υδρόφυτων σε κλήση, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, μικρή μονάδας κομποστοποίησης για χρήση στο αγρόκτημα και βέβαια θα χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Limassol Today - Image 17

Το βιολογικό αγρόκτημα θα υποστηρίζεται με χλωρή λίπανση σποράς βίκου, κριθαριού, αρακά και κτηνοτροφικών ψυχανθών και θα είναι ιδανικό για την ανάπτυξη πτηνών και μικρών ζώων ελευθέρας βοσκής (κότες, πάπιες, χήνες, κουνέλια, αρνάκια). Οι αριθμοί των ζώων, όπως τονίζεται, θα είναι περιορισμένοι σε βαθμό που  παραγωγή των προϊόντων να μπορεί να καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες των επισκεπτών.

Σημαντικό επίσης στοιχείο, αποτελεί το γεγονός ότι στον χώρο του Πάρκου όπου θα υπάρχουν μονοπάτια για εύκολη πρόσβαση και διακίνηση, θα δημιουργηθεί Αρχείο σπάνιων κυπριακών σπόρων. Με άδεια του Τμήματος Δασών, θα γίνει προσπάθεια για επέκταση αυτών των  μονοπατιών στο γειτονικό δάσος Κυπαρισσίας.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες που θα έχουν οι επισκέπτες, ο κ. Κωνσταντίνου, επισημαίνει ιδιαίτερα την δυνατότητα συμμετοχής σε εποχιακές εργασίες του αγροκτήματος αλλά και στην διαδικασία της μεταποίησης των διαφόρων προϊόντων, όπως και στα εργαστήρια  παραγωγής βιολογικών καλλυντικών. Θα μπορούν ακόμα να συμμετάσχουν σε διάφορα σεμινάρια για την βιολογική γεωργία που θα γίνονται σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Στην διάρκεια της παραμονής του στο Πάρκο, οι επισκέπτες, πέραν από τις περιηγήσεις στα μονοπάτια εντός του αγροκτήματος, θα έχουν την δυνατότητα πεζή ή με την χρήση ποδήλατων, να περιηγηθούν και στα γειτονικά χωρία της περιοχής.

Limassol Today - 3 009 1

Έργο τεράστιας σημασίας για την ευρύτερη περιοχή

Την ικανοποίηση που μετά από προσπάθειες και διαδικασίες τριών περίπου χρόνων, έχουν ξεπεραστεί τα διάφορα εμπόδια και εξασφαλίστηκαν τελικά όλες οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις, εκφράζει ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πραστειού, Ευριπίδης Μολυβάς.

«Επιτέλους θα προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του έργου που έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την δική μας κοινότητα αλλά για ολόκληρη την γύρω περιοχή», μας ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και την έναρξη της λειτουργίας του Πάρκου, θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη για όλη την γεωγραφική περιοχή της βορειανατολικής επαρχίας της Λεμεσού.

Limassol Today - Image 18 1

Πέραν από την προσέλκυση ντόπιων επισκεπτών αλλά και οργανωμένων τουριστών, όπως σημειώνει, θα δημιουργηθούν αρκετές νέες θέσεις εργασίας κάτι που θα αποτελέσει κίνητρο και συμβάλει και στην παραμονή νέων ανθρώπων στις γύρω κοινότητες οι οποίες παρουσιάζουν μια συνεχή πληθυσμιακή συρρίκνωση.

Η λειτουργία του έργου, όπως επισημαίνει ο κ. Μολυβάς, θα προκαλέσει παράλληλα και επισκεψιμότητα για τις κοινότητες αφού «κάποιος που θα έρθει στο Πάρκο θα αναζητήσει  να δει και να γνωρίσει και πράγματα που ήδη υπάρχουν στα χωριά της περιοχής  και αποτελούν αξιοθέατα με αρκετό ενδιαφέρον. Αναφέρει ενδεικτικά κάποια μονοπάτια της φύσης, παλιές εκκλησίες αλλά και μουσειακούς χώρους που έχουν δημιουργήσει κατά καιρούς οι ίδιες οι κοινότητες, σε μια προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης