Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣPersona non grata o γάτος Σερβάλ

Persona non grata o γάτος Σερβάλ

Ένα παιχνίδι τένις γεμάτο αγωνία κατέληξε η υπόθεση του άγριου γάτου εν ονόματι Berton, για τον οποίο στο τέλος της ημέρας κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος εάν είναι Σερβάλ ή Σαβάνας, με το μπαλάκι να πετιέται σαν καυτή πατάτα από την μια πλευρά στην άλλη. Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννιούνται γύρω από μια τόσο πολύπλοκη υπόθεση αφού η ταυτότητα του γάτου ήρθε στο φως της δημοσιότητας με το περιστατικό επίθεσης σε παιδί. Οι γάτες του είδους Σερβάλ είναι άγριες και δεν συνίσταται να ζουν ως οικόσιτα ζώα. Η νομοθεσία που υπάρχει στην Κύπρο απαγορεύει την κατοχή τέτοιου είδους ζώου και βεβαίως την είσοδό του στη χώρα – εδώ είναι που πλανάται και το μεγάλο ερώτημα σχετικά με το πώς ο Berton κατέληξε στην Κύπρο. Το πιο σημαντικό σκέλος της υπόθεσης όμως είναι η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών επιβίωσης στο νησί για το ίδιο το ζώο.

Αφυδάτωση, θερμοπληξία ή… ;

Όπως εξήγησε στο «Limassol Today» η κτηνίατρος, Δρ. Αλίκη Κωνσταντίνου, η οποία παρακολουθούσε τον γάτο από τότε που ήρθε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2021, οι συνθήκες στις οποίες διαβίωνε το ζώο στο Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού ήταν αυτές που του παρείχε η ίδια η ιδιοκτήτρια. Ως σπόνσορας έδινε ένα ποσό στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού και αγόραζε ο,τιδήποτε άλλο χρειαζόταν το ζώο, από τροφές μέχρι cooling pads για να αντέχει τη ζέστη. Η ιδιοκτήτρια του γάτου την είχε καλέσει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να την παρακαλέσει να πάει να δει και η ίδια το ζώο, το οποίο έκανε εμετούς και ήταν αδιάθετο. Η αφυδάτωση μπορεί να ήταν και θερμοπληξία δήλωσε η κτηνίατρος, σε συνδυασμό με στρες, το οποίο πιθανό να προκλήθηκε από την απότομη επαφή του ζώου με τον κόσμο που επισκέπτεται τον ζωολογικό κήπο.

Ο κτηνίατρος του Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού αρχικά αρνήθηκε να πάει να τον εξετάσει αφού ο ίδιος δεν είναι ειδικευμένος στην παρακολούθηση αιλουροειδών, γεγονός το οποίο όπως επιβεβαίωσε και η ίδια η κτηνίατρος, θα ήταν επικίνδυνο για τον ίδιο λόγω της άγριας φύσης του ζώου. Με οδηγίες της Δρ. Κωνσταντίνου, ο γάτος μεταφέρθηκε σε κλιματιζόμενο χώρο του ζωολογικού κήπου και εκεί είναι που ξεκίνησε να δείχνει κάποια πρόοδο πριν τη μεταφορά του στην Πάφο.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, κ. Χριστόδουλο Πίπη, η μεταφορά του ζώου στην Πάφο ήταν η καλύτερη απόφαση για την υγεία του ίδιου του γάτου, λόγω της καταλληλότητας του χώρου στο οποίο υπάρχει και καταρτισμένο προσωπικό. Η κατάσταση του φαίνεται να έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με την μεταφορά του εκεί, αφού όπως ανέφερε στο Limassol Today ο κ. Πίπης, αμέσως έδειξε να είναι ευδιάθετο.

Τι Σαβάνα, τι Σερβάλ

Ανεξακρίβωτη φαίνεται να είναι ακόμη η προέλευση του γάτου στο νησί, λες και εμφανίστηκε εξ’ ουρανού. Η ιδιοκτήτρια επιμένει ότι η ίδια έφερε το ζώο στην Κύπρο, με χαρτιά τα οποία πιστοποιούσαν την ταυτότητα του ως Σαβάνα, πράγμα το οποίο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες δηλώνουν πως είναι αναληθές. Όταν έγινε έλεγχος για το περιβάλλον διαμονής του γάτου, τότε που έγινε η επίθεση στο τρίχρονο παιδί, η ιδιοκτήτρια ισχυρίστηκε ότι ο γάτος ήταν δώρο από τρίτο πρόσωπο.

Αναφορές οι οποίες δεν συμβάλλουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Η Δρ. Κωνσταντίνου μας ενημέρωσε ότι η ιδιοκτήτρια επανειλημμένα ζήτησε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να διεξαχθούν εξετάσεις για την εξακρίβωση του είδους της γάτας, γεγονός το οποίο οι υπηρεσίες υπογραμμίζουν ότι είναι εξ’ ολοκλήρου ευθύνη του ιδιοκτήτη. Από πλευράς της η υπηρεσία είχε επικοινωνήσει με ειδικούς επιστήμονες στο εξωτερικό στους οποίους στάλθηκαν φωτογραφίες του γάτου για εξακρίβωση της ταυτότητας του, και οι οποίοι κατέληξαν ότι ο γάτος είναι είδους Σερβάλ, πρώτης γενιάς και όχι πέμπτης θυγατρικής, όπως αναγράφεται στα έγγραφα του.

Πρωτόκολλο

Όπως τόνισε ο κ. Πίπης, η υπηρεσία έχει δεχθεί πιέσεις από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες όπως το Κόμμα των Ζώων, φιλοζωικές οργανώσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και την ίδια την ιδιοκτήτρια, για να επιτραπεί η επιστροφή του γάτου στο οικείο του περιβάλλον και μετέπειτα η μεταφορά του γάτου στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα η ιδιοκτήτρια επιθυμεί να πάρει τον Berton είτε σε καταφύγιο στην Ισπανία ή να τον πάρει μαζί της στην Τουρκία, πράγμα αδύνατον χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά. Προοπτική η οποία δεν είναι εφικτή από την πλευρά της υπηρεσίας και, όπως εξήγησε ο κ. Πίπης, δεν κάνει καμιά διαφορά αφού ο γάτος πάλι θα βρίσκεται έγκλειστος.

Για το εγγύς μέλλον ο Berton θα παραμείνει κάτοικος Πάφου, στην φροντίδα ατόμων που είναι έμπειρα, χωρίς όμως να στερηθεί την παρουσία της ιδιοκτήτριας, της οποίας έχει επιτραπεί να τον βλέπει όποτε θέλει.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης