Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΠλήγμα στο οικοσύστημα Ακρωτηρίου από τα νερά των μεγάλων αναπτύξεων

Πλήγμα στο οικοσύστημα Ακρωτηρίου από τα νερά των μεγάλων αναπτύξεων

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στην ευρύτερη ζώνη της αλυκής Ακρωτηρίου από τις μεγάλες αναπτύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, τα οποία έχουν την πηγή τους σε νερά που προκύπτουν από υπόγειες κατασκευές αλλά και λόγω των ομβρύων.

Αυτό παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, το Τμήμα Περιβάλλοντος μέσα από μακροσκελή ανακοίνωση του με την οποία επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε σχετικά δημοσιεύματα και άλλες αναφορές, που επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την αλυκή και γενικότερα το οικοσύστημα της περιοχής, λόγω των μεγάλων εμπορικών και οικιστικών αναπτύξεων.

Ειδικότερα, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι για τις κατασκευές νέων έργων, «ένα σημαντικό περιβαλλοντικό θέμα που παρατηρείται είναι η αποστράγγιση των υπόγειων νερών κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών για τη δημιουργία υπόγειων χώρων, το οποίο είναι όντως σημαντικό, αλλά παροδικό».

Για το πρώτο έργο που αξιολογήθηκε (το καζίνο-θέρετρο), όπως επισημαίνεται «παρόλο που σύμφωνα με τα σχέδια δεν θα κατασκευάζονταν υπόγεια, κατά τη διάρκεια των έργων παρατηρήθηκαν νερά αποστράγγισης και το Τμήμα Περιβάλλοντος επέβαλε μέτρα μετριασμού και αποφυγής με την κατασκευή δεξαμενών κατακάθισης ιζημάτων και στη συνέχεια διοχέτευσή του στα φρεάτια εντός του τεμαχίου του έργου για απορρόφησή».

Για άλλες αιτήσεις που εξετάζονται, η προτροπή του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι να μη σχεδιάζονται υπόγειοι χώροι, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη διαχείρισης μεγάλων ποσοτήτων νερών αποστράγγισης, και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυτή η ανάγκη, να γίνεται διαχείρισή τους εντός του τεμαχίου ανάπτυξης.

Ένα πιο σημαντικό περιβαλλοντικό θέμα που εντοπίστηκε, όπως αναφέρεται, είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των όμβριων υδάτων που σχετίζονται με το τσιμέντωμα εκτάσεων λόγω των νέων μεγάλων αναπτύξεων. «Οι επιπτώσεις από τη μη ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση των όμβριων είναι πολλαπλές και σχετίζονται τόσο με κινδύνους πλημμυρών όσο και με την αλλαγή στην ποσότητα και ποιότητα του νερού που καταλήγει νοτιότερα στην Αλυκή, με πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα και έξαρση πληθυσμών ανεπιθύμητων εντόμων».

Μελέτη διαχείρισης όμβριων υδάτων

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπως αναφέρεται, προχώρησε στην εκπόνηση ειδικής μελέτης για ολοκληρωμένη διαχείριση των όμβριων υδάτων που σχετίζονται με όλες τις μεγάλες αναπτύξεις της περιοχής. Στη μελέτη ζητήθηκε να εκτιμηθεί η ποσότητα και η ποιότητα των νερών που διοχετεύονται στην Αλυκή και οι επιπτώσεις τους, καθώς και να προταθούν μέτρα για επεξεργασία τους, βελτιστοποίηση της διοχέτευσής τους, μετριασμό των επιπτώσεων στο οικοσύστημα της περιοχής και πρόγραμμα παρακολούθησης.

Η μελέτη έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες υποδομές και μέτρα που χρειάζεται να επιβληθούν από τις αδειοδοτούσες αρχές, ώστε να ληφθούν υπόψη και να υλοποιηθούν τόσο από τις κρατικές υπηρεσίες (Τμήμα Δημοσίων Έργων και Δήμο Λεμεσού) όσο και από τους ιδιώτες επενδυτές στην περιοχή. Τα μέτρα αυτά αφορούν τόσο στη διαχείριση των νερών στα τεμάχια των αναπτύξεων όσο και στη διοχέτευσή τους στην Αλυκή Ακρωτηρίου, διασφαλίζοντας την ποιότητα του νερού αλλά και τον τρόπο διοχέτευσης.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης