Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠλημμύρες και ξηρασίες σημειώνονται πιο συχνά λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη

Πλημμύρες και ξηρασίες σημειώνονται πιο συχνά λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη

Οι ξηρασίες και οι έντονες πλημμύρες εμφανίζονται πιο συχνά και πιο έντονα, με την υπερθέρμανση του πλανήτη, επιβεβαιώνει έρευνα της NASA.

Αν και οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι οι ξηρασίες και οι πλημμύρες θα γίνουν πιο συχνές και σοβαρές, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και το κλίμα αλλάζει, ο εντοπισμός των αλλαγών αυτών, σε περιφερειακή και ηπειρωτική κλίμακα, έχει αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα.

Τώρα όμως, μια νέα μελέτη υπό την καθοδήγηση της NASA επιβεβαιώνει ότι μεγάλες ξηρασίες και περίοδοι υπερβολικής βροχόπτωσης και αποθήκευσης νερού στην ξηρά, συμβαίνουν όντως πιο συχνά.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου 2023, στο περιοδικό Nature Water, δύο επιστήμονες της NASA εξέτασαν δεδομένα 20 ετών από δορυφόρους για να εντοπίσουν ακραία βροχερά και ξηρά συμβάντα.

Από το 2015 έως το 2021 – επτά από τα εννέα θερμότερα χρόνια με βάση σύγχρονες καταγραφές – η συχνότητα των ακραίων υγρών και ξηρών συμβάντων ήταν τέσσερα ετησίως, σε σύγκριση με τρία ετησίως τα προηγούμενα 13 χρόνια. Αυτό είναι λογικό, λένε οι επιστήμονες, επειδή ο θερμότερος αέρας προκαλεί την εξάτμιση περισσότερης υγρασίας από την επιφάνεια της Γης κατά τη διάρκεια ξηρών γεγονότων. Ο ζεστός αέρας μπορεί επίσης να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία για να τροφοδοτήσει σοβαρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις.

«Η ιδέα της αλλαγής του κλίματος μπορεί να είναι μια αφηρημένη έννοια. Μερικοί βαθμοί περισσότερο δεν φαίνεται να είναι μεγάλο θέμα, εντούτοις οι επιπτώσεις στον κύκλο του νερού είναι απτές», δήλωσε ο Matt Rodell, εκ των συγγραφέων της μελέτης από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει πιο έντονες ξηρασίες και βροχερές περιόδους, που θα επηρεάζουν τους ανθρώπους, την οικονομία και τη γεωργία σε όλο τον κόσμο. Η παρακολούθηση των υδρολογικών ακραίων φαινομένων είναι σημαντική για την προετοιμασία για μελλοντικά γεγονότα, τον μετριασμό των επιπτώσεών τους και την προσαρμογή σε αυτά”, είπε.

Ο Rodell και ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης Bailing Li of Goddard μελέτησαν 1.056 ακραία υγρά και ξηρά συμβάντα από το 2002 έως το 2021, όπως παρατηρήθηκαν από δορυφόρους.

Το πιο έντονο συμβάν που εντοπίστηκε στη μελέτη ήταν ένα πολύ έντονο βροχερό φαινόμενο που ξεκίνησε το 2019 στην κεντρική Αφρική και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχει προκαλέσει άνοδο της στάθμης της λίμνης Βικτώρια κατά περισσότερο από ένα μέτρο. Μια ξηρασία το 2015-2016 στη Βραζιλία ήταν το πιο έντονο ξηρό γεγονός των τελευταίων δύο δεκαετιών

«Και τα δύο γεγονότα συνδέθηκαν με τη μεταβλητότητα του κλίματος, αλλά η βραζιλιάνικη ξηρασία σημειώθηκε κατά το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί (2016), αντανακλώντας τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο Bailing Li, από το Πανεπιστήμιο Maryland.

Είπε ακόμη ότι οι πρόσφατες ξηρασίες στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ και τη νότια Ευρώπη ήταν επίσης μερικά από τα πιο έντονα γεγονότα, εν μέρει, λόγω της υπερθέρμανσης.

Powered by agriplant

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης