Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYBUSINESS NEWSΠοια εστιατόρια έκαναν τη λιγότερη σπατάλη τροφίμων και πήραν βραβείο

Ποια εστιατόρια έκαναν τη λιγότερη σπατάλη τροφίμων και πήραν βραβείο

Σε τρεις επιχειρήσεις εστίασης για τη μείωση σπατάλης τροφίμων τα Βραβεία FOODprint 2022

Για τις συνολικές προσπάθειες τους για μείωση της σπατάλης τροφίμων και καλύτερης αξιοποίησης των πρώτων υλών, βραβεύτηκαν την Τρίτη τρεις επιχειρήσεις του τομέα της εστίασης στη Κύπρο. Την τελετή για την απονομή των Βραβείων FOODprint 2022 διοργάνωσε, μαζί με όλους τους εταίρους του προγράμματος Life – FOODPrint, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), η οποία συνεχάρη τις τρεις εταιρείες, Ξενοδοχείο Atlantica Sacta Napa, Εστιατόριο ΙΚΕΑ, Όμιλο Ζορπάς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, πρόκειται για επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και ξεχώρισαν για την περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζουν, τις πρωτοβουλίες και εθελοντικές δράσεις τους για ευαισθητοποίηση του προσωπικού και των πελατών τους, καθώς και τις διάφορες πιστοποιήσεις, λύσεις και εσωτερικούς κανονισμούς που εφαρμόζουν για να συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης.

Οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους τομείς των Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και στον Μεταποιητικό τομέα τροφίμων, που, όπως επισημαίνεται, επηρεάζουν σημαντικά την παγκύπρια προσπάθεια για μείωση της σπατάλης και η συμβολή των επιχειρήσεων είναι σημαντική.

Limassol Today - Food Waste Awards

Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο Atlantica Sacta Napa κατάφερε να έχει σχεδόν μηδενικά απόβλητα τροφίμων μέσα από το σωστό προγραμματισμό των παραγγελιών, την ετοιμασία του σωστού αριθμού γευμάτων καθώς επίσης και την παραχώρηση του εναπομείναντος φαγητού στο προσωπικό και σε διάφορες άπορες οικογένειες, όπως επίσης και τη σίτιση ιερέων. Παράλληλα, έχει εντάξει στην Περιβαλλοντική Πολιτική του την ασφάλεια τροφίμων, ενημερώνει τους πελάτες του σχετικά με τις προσπάθειες του ξενοδοχείου για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και προχωρά σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εκπαιδεύσεις του προσωπικού.

Όσον αφορά το εστιατόριο ΙΚΕΑ, αναφέρεται ότι έχει θέσει ως στόχο την μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% μέχρι το τέλος του 2022 και από το καλοκαίρι του 2021 εφαρμόζει το πρόγραμμα Waste Watcher, με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, για μέτρηση και καταγραφή του 100% των αποβλήτων τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι έχει διενεργήσει εκπαιδεύσεις προσωπικού, ενώ παράλληλα έχει αναρτήσει ενημερωτικό υλικό στους χώρους προσωπικού του Καταστήματος IKEA.

Limassol Today - 5f2d96a238e8fe4b35461f9c1860f15f

Τέλος, στο πλαίσιο της δέσμευσης για συνεχή μείωση των επιπτώσεων από την λειτουργία του, ο Όμιλος Ζορπάς συμμετέχει στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείρισης μείωσης σπατάλης φαγητού, απορριμμάτων και ολικής ανακύκλωσης, ενώ γίνονται εκπαιδεύσεις του προσωπικού από εξειδικευμένους μάγειρες και ψήστες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται ότι ο όμιλος προσφέρει τα άθικτα γεύματα και τρόφιμα που του απομένουν σε κοινωνικά παντοπωλεία, σε ιδρύματα και σε άπορες οικογένειες.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο οποίος σημείωσε ότι η σπατάλη τροφίμων μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε, καθώς και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Δρ. Κώστα Χατζηπαναγιώτου, που αναφέρθηκε στην προώθηση των πράσινων δημόσιων συμβάσεων, δηλαδή συμβάσεων οι οποίες συμπεριλαμβάνουν περιβαλλοντικά κριτήρια προκειμένου ο δημόσιος τομέας να επιλέγει αγαθά, υπηρεσίες και έργα με λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης