Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣήμερα γιορτάζει το περιβάλλον μας

Σήμερα γιορτάζει το περιβάλλον μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αποτελώντας την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Τα κυριότερα όπως αυτά εντοπίζονται είναι η ραγδαία αύξηση των περιβαλλοντικών ρύπων, η αποδάσωση και η ερημοποίηση. Όλα αυτά συνιστούν προς την όξυνση της κλιματικής αλλαγής.

Η ιδέα πίσω από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η προώθηση της σημαντικότητας του περιβάλλοντος αλλά και η υπενθύμιση στον κάθε πολίτη ότι η φύση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από κανένα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η συγκεκριμένη μέρα μας παρέχει την ευκαιρία να διευρύνουμε τη γνώμη μας και την υπεύθυνη συμπεριφορά εκ μέρους της κοινωνίας, με στόχο τη διατήρηση, την προστασία, και την ενίσχυση του περιβάλλοντος. Σε αυτή τη μέρα, οι κυβερνήσεις και η κοινωνία των πολιτών εστιάζουν τις προσπάθειές τους προς συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ζητήματα με στόχο την ευαισθητοποίηση του συνόλου.

Για το 2021, θέμα της σημερινής ημέρας είναι η απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2031) για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και την αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, είτε αυτά αφορούν βουνοκορφές, είτε τον βυθό της θάλασσας. Η ίδια η επιβίωση του είδους μας και η ανάπτυξη των πολιτισμών εξαρτώνται άμεσα από τους βιολογικούς πόρους και την ποικιλία τους, αλλά και τις υπηρεσίες των φυσικών οικουστημάτων. Η ποιότητα του αέρα, η ποιότητα των τροφίμων και του νερού, αλλά και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη βιώσιμο, απαιτούν υγιή οικοσυστήματα.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας άμεσα. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια καθώς ο χρόνο δεν γυρίζει πίσω και η κατάσταση ολοένα και δυσχεραίνεται. Είναι η ώρα να κάνουμε τις πόλεις μας πράσινες και βιώσιμες, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες μας, να αλλάξουμε επιτέλους τις συνήθειες μας και να σεβαστούμε και να εναρμονιστούμε με το περιβάλλον στο οποίο φιλοξενούμαστε.

Ας γίνει η δική μας γενιά αυτή που θα επιτύχει την ειρήνη μεταξύ της ανθρωπότητας με τη φύση.

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης