Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣτα δικαστήρια οδηγείται η κυβέρνηση για το τσιμέντωμα του Ακάμα

Στα δικαστήρια οδηγείται η κυβέρνηση για το τσιμέντωμα του Ακάμα

Πορεία διαμαρτυρίας στο Προεδρικό Μέγαρο στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα γίνει ανεκτή η αλλοίωση και ο κατακερματισμός της Χερσονήσου

Γράφει Δημήτρης Στρατής

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα οδηγηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση σε σχέση με την σύνταξη και ετοιμασία του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές διαμαρτυρίας που κάνουν λόγο για τσιμέντωμα της σπάνιας σε φυσική ομορφιά Χερσονήσου, αφού σήμερα (18/6) θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας από περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και οργανωμένα σύνολα. Η πορεία αρχίζει στις 10 και 30 μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα κατευθυνθεί προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Κατακράτηση στοιχείων

Όπως πληροφορούμαστε σε καταγγελία σε βάρος της κυβέρνησης αναμένεται να προχωρήσουν περιβαλλοντικές οργανώσεις με αιτιολογικό την κατακράτηση στοιχείων που αφορούν ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Limassol Today η προσφυγή σε δικαστήρια αναμένεται να γίνει σε δύο επίπεδα:
  • Αφενός λόγω παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Arhus η οποία διασφαλίζει την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα. Ο κανονισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που ιδρύθηκαν με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος να προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά αποφάσεων κρατών μελών της ΕΕ. Με βάση την ευρωπαϊκή σύμβαση οι οργανώσεις μπορούν να οδηγήσουν τα κράτη μέλη σε λογοδοσία και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Αφετέρου θα γίνει προσφυγή σε Κυπριακά δικαστήρια λόγω παραβίασης από πλευράς του Κυπριακού κράτους της νομοθεσίας 102/2005 που αφορά την διαφάνεια κατά την δημόσια διαβούλευση.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν γίνει καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από τις οποίες αναμένεται η κάθοδος ευρωβουλευτών στο νησί μας για το θέμα του Ακάμα. Καταγγελίες για έλλειψη προστασίας της φύσης έγιναν και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να αποστείλει στη Βουλή το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη δημοσίευση, επικαλούμενος την εχεμύθεια. 

Limassol Today - κλειτος παπαστυλιανου ακαμας

Έτσι αλλοιώνεται ο Ακάμας

Σε δηλώσεις του στο Limassol Today ο επιστημονικός λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) Κλείτος Παπαστυλιανού τονίζει ότι με επιστημονικούς όρους αξιολόγησης επιπτώσεων, το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο θα επιφέρει κατακερματισμό και αλλοίωση της χερσονήσου Ακάμα.

Επί της ουσίας, εξηγεί, θα δημιουργηθεί μια λατομική ζώνη, δύο τουριστικές ζώνες και διάφορες άλλες αναπτύξεις. Αλλοιώνεται επίσης το αδιατάραχτο και το αδιάκοπο της φυσικής ομορφιάς.

Απαριθμώντας τις βασικές διαφωνίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων κ. Παπαστυλιανού, σημειώνει ότι στο αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Πολιτική ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας και επισκέψιμου αγροκτήματος που προωθούν την διάσπαρτη δόμηση εκτός ορίου ανάπτυξης, σε περιοχές προστασίας της υπαίθρου και γεωργική γη υψηλής φυσικής αξίας. Αρκετές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, εφάπτονται της προστατευόμενης περιοχής Natura με αποτέλεσμα να επηρεάζονται σπάνια είδη πτηνών.
  • Προβλέπεται η δημιουργία τουριστικής ζώνης στους Βράχους της Ίνειας.
  • Λατομική Ζώνη στα Φαράγγια της Ανδρολίκου. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η δημιουργία λατομείου στην Αδρολίκου σε απόσταση 500 μέτρων από την σημαντικότερη σπηλιά της φρουτονυχτερίδας (νυχτοπάππαρος) στην Κύπρο. Ο κ. Παπαστυλιανού διερωτήθηκε τι θα γίνει αν από τους κραδασμούς πέσουν τοιχώματα και μπει φως στην σπηλιά.
  • Τρείς περιοχές χωροθέτησης αναπτύξεων με σύνθετες χρήσεις (ξενοδοχείο, επαύλεις, σπα, κέντρο ευεξίας κ.α.). Στην ουσία, θέλουν να κτίσουν στα φαράγγια Νέου Χωριού, Ανδρολίκου, Δρούσιας, στους βράχους της Ίνειας και στα Φαράγγια του Άβακα και του Άσπρου Ποταμού που βρίσκονται κοντά στις Πάνω Αρόδες και στον Κάθικα. Μόνο από τα τοπωνύμια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αναφερόμαστε σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, σημείωσε. 
  • Κτηνοτροφική ζώνη στο Νέο Χωριό μέσα στο δάσος και το δίκτυο Natura.
  • Όλα τα υδατορέματα, αργάκια, εκβολές ποταμών και η ζώνη προστασίας της παραλίας (όπου γεννούν οι χελώνες στον Ασπρόκρεμμο) εντάχθηκαν στην τουριστική ζώνη.

Υπέρ των αναπτύξεων οι κοινότητες

Εκ δια μέτρου αντίθετη άποψη έχουν επηρεαζόμενες κοινότητες. Ο κοινοτάρχης της Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος, δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ότι η κοινότητα ζήτησε να δοθεί άδεια για ήπια ανάπτυξη με υλικά της περιοχής και χαμηλό συντελεστή. Πρόσθεσε ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως από την τουριστική ζώνη που παραχωρείται στην κοινότητα της Ίνειας, καθώς πρόκειται για μια περιοχή μόλις 100 σκάλες που βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα μακριά από την θάλασσα. Έκανε ακόμα λόγο για παραπληροφόρηση από πλευράς των περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες όπως είπε είναι ανεπιθύμητες στην περιοχή.

Υπενθύμισε ακόμα ότι η Ίνεια, είναι η κοινότητα που έχει επηρεαστεί περισσότερο από το διάταγμα του 1989 με το οποίο απαγορεύθηκαν οι αναπτύξεις στην περιοχή. «Δεν έχει κτιστεί ούτε μια μεμονωμένη κατοικία», προσθέτει. Καμία κυβέρνηση όπως είπε ο κ. Τσίβικος, δεν έχει καταφέρει να αποζημιώσει τους κατοίκους της περιοχής για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους και υπενθύμισε ότι πριν από δεκαετίες η Ίνεια είχε παραθαλάσσιο συντελεστή 15%. 

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης