Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤι νομοσχέδιο ετοιμάζει ο νέος Υπουργός Ενέργειας για "τον κόσμο τον φτωχό"

Τι νομοσχέδιο ετοιμάζει ο νέος Υπουργός Ενέργειας για “τον κόσμο τον φτωχό”

Ο ηλεκτρισμός πρέπει να φθηνύσει επειγόντως, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, στην πρώτη συνάντησή του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη προσωπική του ανησυχία για τον «κόσμο τον φτωχό» και ανέφερε ότι είναι επείγον να φθηνύσει ο ηλεκτρισμός, για να μην φοβούνται τα νοικοκυριά να ανοίξουν τον λογαριασμό του ρεύματος, ή η βιομηχανία να λειτουργήσει. Πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσουν με ενσυναίσθηση για τον κόσμο που υποφέρει.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα εξασκήσει πίεση ώστε να μπορεί το δίκτυο να απορροφήσει όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

«Κακώς δεν μπορούμε να ρίξουμε στο δίκτυο όλες τις ΑΠΕ, θα κοιτάξουμε τα δίκτυα και της μεταφοράς και διανομής, θα δούμε που υστερούμε, θα εξασκήσουμε πίεση για να διορθωθούν όλα αυτά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται χώρα με τόση ηλιοφάνεια να μην μπορεί να την αξιοποιήσει πλήρως.  

Είπε επίσης ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες για έλευση του φυσικού αερίου, για να έχει η Κύπρος φθηνή ενέργεια.

Ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει αμφίδρομη συνεργασία με την Επιτροπή Ενέργειας και ανέφερε ότι θα είναι πολύ συχνός επισκέπτης, ώστε μαζί με του βουλευτές να υπάρχει πραγματική συζήτηση ρεαλισμό και να μπαίνουν από κοινού στόχοι.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή για το θέμα, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι θα πρέπει να μελετηθούν οι εναλλακτικές τι μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του ρεαλισμού και όλες οι δυνατές λύσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε πηγή ενέργειας.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να συνυπάρξει η συμβατική ενέργεια με την ενέργεια από τις ΑΠΕ ώστε να φθηνύσει τη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθεσε ότι τα δίκτυα μεταφοράς και πιθανόν το δίκτυο διανομής έχουν πρόβλημα, θα ακούσει τους ειδικούς για το θέμα και θα αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει για να μεγαλώσει η χρήση των φωτοβολταϊκών στο σύστημα.

Σε ένα μήνα το νομοσχέδιο για το καλάθι του νοικοκυριού

Σε σχέση με προθέσεις της νέα κυβέρνησης για το καλάθι του νοικοκυριού, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου και το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο να προωθηθεί στη νομική υπηρεσίες. Σε παραινέσεις βουλευτών ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή εντός ενός μηνός, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο θα το φέρει σε ένα μήνα.

Όπως αναφέρθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης των καταναλωτικών αγαθών.

«Ο καταναλωτής είναι η ανησυχία μας, ο πληθωρισμός είναι η ανησυχία μας, θέλουμε να βοηθήσουμε με εργαλεία τα οποία να βοηθήσουνε τον καταναλωτή να κάνουν τις σωστές επιλογές του», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Ωστόσο σύνδεσμοι εργοδοτών και υπεραγορών, εξέφρασαν της αντίθεσή τους με αυτό το εργαλείο σύγκρισης των τιμών, που θα αφορά επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 8 εκ. ευρώ, αναφέροντας ότι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα με τις μικρότερες υπεραγορές που δεν θα περιλαμβάνονται το σύστημα.

Αντίθετα ενώσεις καταναλωτών, τάχθηκαν υπέρ του εργαλείου αυτού, ενώ συνδικαλιστικές οργανώσεις έθεσαν και το θέμα της απόδοσης της ΑΤΑ για αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι πρόκειται για ένα απλό εργαλείο για τη διαφάνεια των τιμών, ωστόσο είπε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της οργανικής αλλαγής, ώστε να δίνεται πιο φθηνή ενέργεια στον παραγωγό για να παράγει φθηνό προϊόν. Το πραγματικό πρόβλημα, τόνισε είναι στη φθηνή ενέργεια που απαιτείται για να παραχθεί ένα προϊόν που να είναι ανταγωνιστικό, τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές.

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης