Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑπό το Γιβραλτάρ στην δυτική Ευρώπη και από τα Βαλκάνια, στην Κρήτη...

Από το Γιβραλτάρ στην δυτική Ευρώπη και από τα Βαλκάνια, στην Κρήτη και την Κύπρο…

Μονοπάτι Ε 4

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Είναι η μεγαλύτερη συνεχόμενη και πιο ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη φυσική διαδρομή η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των οργανωμένων ορειβατών και γενικότερα όσων ασχολούνται με την πεζοπορία.

Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 που καλύπτει μια σειρά από χώρες της Ευρώπης και καταλήγει στην Κύπρο, κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους Κύπριους  φυσιολάτρες και ειδικότερα τους φίλους της πεζοπορίας, όπως μας ανέφεραν λειτουργοί του Τμήματος Δασών αλλά και του αρμόδιου τμήματος του Υφυπουργείου Τουρισμού, ενώ αποτελεί και σημαντικό ελκυστικό προορισμό για τους ξένους τουρίστες οι οποίοι αναζητούν τις ωραιότερες από τις πιο μαγευτικές φυσικές ομορφιές της Κύπρου συνδυάζοντας και την γνωριμία τους  με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Limassol Today - 1.

Οι λάτρεις αυτού του είδους των ταξιδιών και περιπλανήσεων, όπως επισημαίνεται, επιλέγουν να κάνουν κάθε χρόνο τις διακοπές τους, ανεξαρτήτως εποχής, σε μια από τις χώρες που περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, θέλοντας να έχουν γνώση των ιδιαιτεροτήτων που προσφέρει η κάθε περίπτωση. Και πρόκειται πραγματικά για εμπειρίες μοναδικές αν αναλογιστεί κανείς τη διαφορετικότητα στο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που χαρακτηρίζει την περιοχή της κάθε χώρας μέσα από την οποία διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι.

Limassol Today - Ευρωπαικό Μονοπάτι Ε4

Το Ε4, αρχίζει από το Γιβραλτάρ, περνά από την Ισπανία κι αφού «πηδά» απέναντι στη Γαλλία, συνεχίζει την πορεία του σε Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Βουλγαρία. Από εκεί ακολουθεί νότια διαδρομή διασχίζοντας την Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη. Η επέκταση του στην Κύπρο έγινε μετά από πρόταση που υποβλήθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, προς τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ορειβασίας ο οποίος έχει και την ευθύνη του συντονισμού του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μονοπατιών μεγάλου μήκους.

Limassol Today - 2

Αφετηρία του κυπριακού τμήματος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού που καλύπτει περίπου 540 χιλιόμετρα και ακολουθεί υφιστάμενα μονοπάτια, δασικούς και αγροτικούς δρόμους, είναι η περιοχή του αεροδρομίου της Λάρνακας. Διασχίζοντας την περιοχή Λάρνακας – Αμμοχώστου μέχρι και το Κάβο Γκρέκο και στην συνέχεια ακολουθώντας διαφορετική πορεία διασχίζει το Δάσος Σταυροβουνίου, το Δάσος Μαχαιρά την οροσειρά του Τροόδους και την χερσόνησο του Ακάμα και καταλήγει στο Αεροδρόμιο Πάφου.

Limassol Today - 3.

Οι περιπατητές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν διάφορες διαδρομές, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο και περιλαμβάνουν τόσο πεδινές όσο και ορεινές εκτάσεις, απομακρυσμένες από «σημεία ζωής» αλλά και διερχόμενες μέσα από κατοικημένες περιοχές στις οποίες υπάρχει και υποδομή σε αγροτουριστικά καταλύματα και άλλες υπηρεσίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν αναμφίβολα οι διαδρομές που καλύπτουν τον ορεινό όγκο του  Τροόδους, το μοναδικής ομορφιάς Δάσος της Πάφου και βέβαια τον ακριτικό Ακάμα όπου η φύση δένει αρμονικά με την ιστορία και τον πολιτισμό και βέβαια με τους ανθρώπους της κάθε περιοχής.

Limassol Today - 5

Στα βήματα της Θεάς του έρωτα…

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πιο ελκυστικές διαδρομές που περιλαμβάνει το Ε4 της Κύπρου, είναι και εκείνη που εκτείνεται στο βορειοδυτικότερο άκρο του νησιού και αφορά το κυκλικό Μονοπάτι «Άδωνης» το οποίο σε συνδιασμό και με το Μονοπάτι «Αφροδίτη», προσφέρει στο λάτρη της πεζοπορίας, μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία της Κύπρου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σ’ αυτά τα ακριτικά μέρη έκαναν τον περίπατό τους, οι μυθικοί εραστές… Κάπου σ’ αυτά τα μονοπάτια, με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, η αφρογεννημένη Αφροδίτη της Κύπρου συναντούσε τον αγαπημένο της Άδωνη…

Πρόκειται για Μονοπάτια ψηλού βαθμού δυσκολίας, με διαδρομή συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων η οποία μπορεί να καλυφθεί σε διάστημα 7 περίπου ωρών. Χαρακτηρίζεται από αρκετά απότομες ανηφόρες αλλά και κατηφόρες, ανώμαλα, ολισθηρά και απόκρημνα σημεία.

Limassol Today - 4

Ωστόσο η θέα που απολαμβάνει ο περιπατητής, τόσο προς τον Κόλπο της Πόλης Χρυσοχούς, όσο και προς το Ακρωτήρι Αρναούτης (το τελευταίο άκρο του Ακάμα) αλλά και το  Δάσος της Πάφου, αποζημιώνουν με το παραπάνω την όποια κούραση και ταλαιπωρία. Άλλωστε το μυστήριο της συνεχούς εξερεύνησης και η επαφή με τη σπάνια χλωρίδα αλλά και την πανίδα της περιοχής, προσδίδουν ακόμα και στο πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, μια ξεχωριστή απόλαυση.

Limassol Today - 7.

Από τα Λουτρά στη Φοντάνα Αμορόζα

Το Μονοπάτι «Άδωνης» έχει την αφετηρία του σε απόσταση 400 περίπου μέτρων από τα Λουτρά της Αφροδίτης, ακολουθεί δυτική πορεία και σε κάποιο σημείο κινείται βόρεια όπου συναντάται με το Μονοπάτι «Αφροδίτη» το οποίο ξεκινά ακριβώς από τα Λουτρά και εκτείνεται παράλληλα με τη θάλασσα. Τα Λουτρά της Αφροδίτης, αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά  αξιοθέατα της Κύπρου. Πρόκειται για ένα σπηλαιώδη χώρο που το άνοιγμά του καταλήγει σε λίμνη με διάμετρο πέντε περίπου μέτρων, περιτριγυρισμένη με πυκνή τοπική βλάστηση.

Στο πάνω μέρος του σπηλαίου έχουν σχηματιστεί με το πέρασμα των αιώνων μικροί σταλακτίτες από τους οποίους πέφτουν συνεχώς δροσερά νερά. Έτσι, παρά τις συχνές ανομβρίες που υπάρχουν στην Κύπρο, η λίμνη διατηρείται πάντα ζωντανή.

Ο χώρος είναι πραγματικά μαγευτικός και δέχεται καθημερινά εκατοντάδες, ξένους επισκέπτες οι οποίοι, τα καλοκαίρια δε διστάζουν να βουτήξουν στα δροσερά νερά της λίμνης, αναζητώντας να πάρουν λίγο από τον ερωτισμό που αναδύει ο χώρος…

Limassol Today - 8

Σε όλη την πορεία, οι πεζοπόροι, εκτός από τα σημεία καταπληκτικής θέας προς τη θάλασσα του Κόλπου της Χρυσοχούς με τα μικρά νησάκια που κατοικούνται μόνο από αγριοπούλια και ερπετά, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα σχεδόν τα είδη χλωρίδας της περιοχή του Ακάμα που συνθέτουν ένα ζωντανό μωσαϊκό της κυπριακής φύσης.

Στο άκρο της Χερσονήσου του Ακάμα βρίσκεται η «Πηγή του έρωτα» ή «Βρύση των ερώτων», η γνωστή πιο πολύ σαν «Φοντάνα Αμορόζα». Πρόκειται για κολπίσκο με μια μικρή πηγή, η οποία τροφοδότησε πολλούς θρύλους και παραδόσεις γύρω από τους ερωτευμένους και γενικότερα τον έρωτα.

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης